Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výbuch plynovodu a boj v ulicích: Čelíme masakru, tvrdí ukrajinský voják

Autor: simao, ČTK - 
17. února 2015
16:33

Dojednané příměří na východní Ukrajině klid zbraní nepřineslo. Válčí se dál, především v oblasti klíčového města Debalceve, které leží v Doněcké oblasti a vede přes něj důležitá železnice. Pokračuje ostřelování, mohutný výbuch a desítky metrů vysoké plameny přinesl zásah nedalekého plynovodu. Boje se však přenesly i do ulic Debalceve.

Dobyli jsme strategické město Debalceve, oznámili dnes proruští separatisté. Město nepřetržitě ostřelovali navzdory příměří dohodnutému minulý týden. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj z povstaleckého velení. Většina města, které leží na klíčové železniční trati mezi Doněckem a Luhanskem, je prý pod kontrolou vzbouřenců, kteří nyní Debalceve „dočišťují“.

Kyjev dobytí města popírá, pouliční boje ale připouští. Ukrajinská armáda však v dobré situaci rozhodně není. Debalceve skutečně bylo celou noc vystaveno dělostřelecké palbě vzbouřenců, kteří obsadili okolní návrší. Kyjev však nadále tvrdí, že samotné město je s výjimkou železničního nádraží v rukou vládních vojsk.

Nezávislé informace z Debalceve k dispozici nejsou, misi evropských pozorovatelů separatisté do města nepustili. Ukrajinští novináři přítomní na místě ale ústup vládních vojsk potvrzují. Separatisté podle nich obsadili železniční stanici i sídlo městské policie. Ukrajinská reportérka Olga Hermanová na Facebooku napsala, že příslušníci ukrajinského praporu Kyjevská Rus žádají naléhavou pomoc, ve městě se prý udrží jen příštích 12 hodin.

Podle vzbouřenců při bojích o Debalceve zahynuly desítky ukrajinských vojáků, desítky dalších se dostaly do zajetí, když je údajně jejich velitelé opustili. Armádní mluvčí Andrij Lysenko ale ztráty pozic v Debalceve popírá. Na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že boje se omezují na okraje města a ke střetům dochází i u nádraží. „Naši vojáci ale pozice drží,“ prohlásil mluvčí.

Německý Bild však přinesl svědectví jednoho z ukrajinských vojáků, který tvrdí, že armáda nyní čelí masakru. „Kontrolujeme město,“ řekli pak reportérům Bildu separatisté. Boje však v oblasti podle všeho nadále probíhají.

VIDEO: Zásah plynovodu nedaleko Debalceve

tgbb ( 17. února 2015 20:22 )

Novinářka CNN „Vlády nás platí za falšování událostí“ http://zvedavec.org/komentare/2015/02/6339-novinarka-cnn-vlady-nas-plati-za-falsovani-udalosti.htm Podle Amber Lyon, trojnásobné držitelky novinářské ceny Emmy, je CNN běžně placena americkou vládou a zahraničními vládami za to, aby selektivně informovala o jistých událostech. Navíc Obamova vláda platí CNN za redakční kontrolu jistého obsahu.

japos22 ( 17. února 2015 20:16 )

To je hustý

petrusaa ( 17. února 2015 20:11 )

Zpráva domobrany. „Zahnali jsme ukrajinský tank do potoka. Tam uvízl. No, sedíme, čekáme, kdy vylezou. A oni nevylézají. Vylezli jsme na tank a boucháme – vy tam, jste živí? Živí, klepají na odpověď. A potom koukáme – mají zavařené poklopy třemi svary. Hle jak náckové své vojáky vypravují do boje, kamikadze z nich dělají … „

75pedro ( 17. února 2015 20:07 )

Je to pravda. Pro rozvíjející se průmyslové a zemědělské země přestala být EU důvěryhodným partnerem, protože se chová sebevražedně a vazalsky k USA.

petrusaa ( 17. února 2015 20:04 )

Indie zrušila podepsanou velkosmlouvu s Francií na dodávku stíhaček Rafale a dalšího materiálu. Kontrakt měl hodnotu 20 miliard USD. Nejvážnějším novým držitelem kontraktu by mělo být Rusko, které by dodalo stíhače Suchoj Su-30MKI. Zdroj:http://rt.com/news/232739-india-denied-rafale-contract/ No řekl bych , že Francii sankce a Mistraly přišly na hodně velké peníze…Pokud to je pravda.

Zobrazit celou diskusi