Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladík poslal Babišovi jed: Objednat si to mohl konkurent z byznysu, říká expert

Andrej Babiš dostal otrávený dopis, odesílatele již chytili. Co na to bezpečnostní expert Andor Šándor?
Andrej Babiš dostal otrávený dopis, odesílatele již chytili. Co na to bezpečnostní expert Andor Šándor?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. ledna 2015
12:17

Otrávený dopis pro Andreje Babiše obsahoval smrtelnou dávku jedu. Mladý Ital (24), který jej poslal, nyní kvůli tomu sedí ve vazbě, je podezřelý z terorismu a hrozí mu až 15 let. Jenže poslat jed nebyl podle všeho jeho nápad. Šlo patrně o objednávku. Kdo za ní může stát a jak nebezpečné jsou tyhle otrávené zásilky, odpověděl Blesk.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Andrej Babiš dostal dopis s jedem v listopadu. V prosinci těsně před Vánoci pak ve Slovinsku zadrželi odesílatele – mladého Itala, který nyní sedí ve vazbě. „Byl to čtyřiadvacetiletý muž s italským občanstvím, který dosud nebyl soudně trestán. Poté, co jsme ho zatkli, odesílání zásilek přestalo,“ řekl MF Dnes Drago Menegalija, mluvčí slovinského policejního prezidia.

Mladík byl zatčen ve slovinské Nové Gorici sousedící s italskou Gorizií. Šlo pouze o prostředníka, upozornil slovinský server Primorske.si, udělal to „pro někoho z rozumu“, tedy za cílem vlastního obohacení. Ital měl patrně komplice, po kterém slovinská policie pátrá. Jeho odhalení ale není zásadní otázkou. Na rozdíl od zadavatele, který chtěl vyděsit či rovnou odstranit českého ministra financí a druhého nejbohatšího Čecha v jedné osobě. „Neumím si to spojit s ničím. Snad to ten člověk řekne, kdo si to u něj objednal,“ řekl Babiš ČTK.

Generál a bývalý šéf Vojenské rozvědky Andor Šándor v případě otrávené zásilky pro Babiše Blesk.cz řekl: „V případě Andreje Babiše to zcela nepochybně mohly být obchodní aktivity, neboť má poměrně hodně velké impérium a svými aktivitami se i na našem území může potkávat s konkurencí, která mu některé věci může chtít takovýmto způsobem vrátit.“ Bezpečnostní expert však ocenil, že se dopis podařilo zachytit. A to i díky opatření, ke kterému Babiš po vstupu do vlády přistoupil. „Tohle má pan Babiš dobře vymyšleno, že celá jeho i soukromá pošta je přesměrována na ministerstvo financí, kde to umí asi dobře odstínit,“ uvedl Šándor.

Expert: Svezli se s tím i pitomci

Šándor upozornil také na to, že případů podezřelých zásilek bylo v poslední době více. „Když si vezmeme, že dopisy dostalo i ministerstvo vnitra, kde zřejmě pan Chovanec nikdy nepodnikal, tak tam tento podtext zcela určitě nebude. Může jít o reakci na nějaký úspěšný zásah policie proti organizovanému zločinu či nějakým obdobným nekalým aktivitám,“ řekl Blesk.cz český generál a pokračoval dalším případem: „Pokud jde o Pražský hrad, tam může jít o zcela jinou konotaci. Pan prezident nepochybně nikdy nepodnikal ani neřídí represivní složky. Tam to samozřejmě mohla být některá politická prohlášení či některé jiné výroky, které mohly někoho vést k takovému kroku.“

Zatímco dopis ministerstvu vnitra byl opět odeslán z ciziny (ze Švédska) a obsahoval jed, výhrůžný dopis s bílým práškem pro Zemana, který byl údajně psaný ve jménu Islámského státu, nebezpečný nebyl. Šándor k tomu dodává: „Pod všechny případy dopisů, ať už ty prášky byly nebezpečné či nebyly, bych nikdy nedal společného jmenovatele. Viděl bych tam více lidí, kteří se od sebe mohou inspirovat... Může to být návodem pro ty, kteří jsou s někým nebo něčím nespokojeni. Svezli se s tím i nějací ‚pitomci‘, kteří posílali obyčejný prášek. Tzn. někdo, kdo se zhlédnul v tom, co se stalo.

Italovi hrozí 15 let za terorismus

Přesto bezpečnostní expert nedoporučuje brát záležitosti podezřelých zásilek na lehkou váhu. „Nebezpečí tu nepochybně je. Ono to není nic nového, v Česku je to možná novější, ale viděli jsme to i po 11. září ve Spojených státech, kdy sněť slezinná , anthrax, byla zasílána některým představitelům kongresu,“ uvedl Šándor. Problém podobných dopisů vidí v relativní snadnosti a i v poměrně obtížné zjistitelnosti, pokud to člověk udělá poměrně šikovně. V případě  zatčeného Itala to však neplatí, hrozí mu 15 let vězení a byl obviněn nejen z terorismu, ale i z nezákonné výroby, nakládání s omamnými a psychotropními látkami a z padělání dokladů.

tgbb. ( 15. ledna 2015 06:05 )

Musím tě opravit: ve skutečnosti se jedná o ČSSD + KSČ(m).

henryj ( 15. ledna 2015 04:58 )

Lépe bych nemohl nazvat ten pramen zla.

japos22 ( 14. ledna 2015 16:31 )

abaron ( 14. ledna 2015 15:24 )

né .. mal zavolať .. jestli to funguje

zarazenyprd ( 14. ledna 2015 15:08 )

Atentát na Babiše byl připravený špatně. Dopis sice obsahoval jed, ale chyběl návod k použití (ve slovenštině), že jej musí sežrat, aby to účinkovalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa