Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor na pangase z Vietnamu! Obsahuje jedy!

Starý pangas
Starý pangas  (Autor: Jitka Pecharová)
Autor: ČTK - 
13. března 2015
19:22

Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před konzumací zmražených filet pangase z Vietnamu s obchodním názvem Frigo. Hluboce zmražené filety podle SVS obsahují nitrofurazon, který je v Evropské unii zakázaný. ČTK to sdělil mluvčí SVS Petr Pejchal. Veterinární správa nařídila distributorovi, aby výrobky stáhl z prodeje. Více než polovina zásilky byla dodána do řetězce Makro a několika dalším prodejcům. Makro uvedlo, že výrobek už stáhlo z prodeje. 

„Nitrofurany patří do skupiny léků, které nesmí být používány u zvířat určených k produkci potravin včetně produktů akvakultury,“ uvedl Pejchal. Antibiotika, která se dříve používala při chovu hospodářských zvířat především proti bakteriálním střevním infekcím, jsou zakázána v celé EU. Existuje podezření, že jsou to látky s rakovinotvorným účinkem. 

Veterinární správa získala informace o nitrofurazonu v rybích filetech z Německa, které provedlo odběr a vyšetření vzorků při vstupu zásilky do Evropské unie. S dovozcem závadné potraviny bude zahájeno správní řízení, v jehož rámci lze uložit pokutu až pět milionů korun. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě nákupu. 

V Makru už se mražený filet pangase, před jehož konzumací SVS varovala, neprodává, oznámil ČTK mluvčí obchodního řetězce Ivan Tučník. „Šarže, na niž úřad upozornil, byla na podnět dodavatele již počátkem tohoto týdne stažena z prodeje. Zákazníci, kteří si již tento produkt zakoupili a mají obavy o jeho kvalitu, jej mohou vrátit v kterékoliv prodejně Makro na území ČR a bude jim proplacena plná cena,“ dodal. 

Nebezpečný je podle SVS výrobek Catfih, hluboce zmražené filety bez kůže, s obchodním názvem Frigo. Dováží se v kartonech po pěti kilogramech a má šarži LOT No. VN 197/4 /234 s daty minimální trvanlivosti 26. a 29. dubna 2016.

venxa ( 14. března 2015 22:54 )

Nadavky od komunisticke luzy me nerozhazi, na to si museli zvyknout I moji rodice a mnoho jinych tak zvanych "tridnich nepratelu". Jenom bych podotknul ze misto nicku KOBYLA1 by ti lepe pasovalo KRAVA1 nebo jeste lepe VUL1!

venxa ( 14. března 2015 18:52 )

Vietnam vam posila jedovate zradlo? To je pomsta za pomoc Vietnamskym komunistum vyhrat jejich agresivni valku a obsadit cely Vietnam. Ted vidite jaka pakaz jsou ti rakosnici.

johr ( 14. března 2015 14:47 )

Take jsem to někde četl ale bez viček to by pak stalo za h...o

zauber ( 14. března 2015 11:25 )

Co je z Vietnamu je vždycky jedovatý a šmejdský. Stejně jako ti jejich, tedy už "naši" šikmooký pracovití šmelináři. Poláci a Vietnamci mají hodně podobného, ale stejně říkám zlatí Poláci.

ellka ( 14. března 2015 00:07 )

A jedia aj psie maso, lebo to ma podla nich liecebne ucinky, dodava telu silu a zbavuje cloveka nestastia. A uplny humus je ich rybacia omacka, ktoru davaju hadam vsade. Minule som to videla ako to robia, nastastie iba v telke. Niekolko mesiacov nechaju v kotli kvasit ryby a potom sa z toho ziska omacka. Pohlad na to co sa v tom kotli dialo bol priserny. Pangasius je humus, lebo sa chova v priserne znecistenej vode. Podobne ako nas kapor, ktory zije v bahne, akurat ten sa necha nejaky cas cistit v cistej vode. Pochybujem ze toto robia Vietnamci. Ta ryba po vyloveni hned ide na spracovanie, zmrazenie a potom na konuzmaciu k nam. Pri tom ako zmrazena obsahuje velke mnozstvo vody, aj o tom mam pochybnosti ze ta voda je pitna.

Zobrazit celou diskusi