Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schwarzenberg o problému přistěhovalců: Taky jsme si zažili útěky, nebuďme sobečtí!

Schwarzenberg a Kalousek řeší problém přistěhovalectví. Kníže zavzpomínal na mládí, kdy musel sám utíkat ze země.
Schwarzenberg a Kalousek řeší problém přistěhovalectví. Kníže zavzpomínal na mládí, kdy musel sám utíkat ze země.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, archiv)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. ledna 2015
13:12

Je to téma, které přesahuje rozměry české kotliny. Jde o imigraci, kterou nemůžeme zastavit, varoval Karel Schwarzenberg na brífinku TOP 09. Zároveň vyzval, abychom byli v přijímání utečenců např. ze Sýrie méně sobečtí. Protože i Češi, včetně jeho samotného, mají s útěky své vlastní zkušenosti...

„My u nás toho času žádné takové velké menšiny ze Severní Afriky, Indie či Turecka nemáme, jako mají západoevropské státy. To ovšem neznamená, že se my imigraci vyhneme. Je to celosvětový problém obzvláště v Evropě. S těmi problémy se budeme v budoucnosti také potýkat,“ uvedl dnes na tiskovce TOP 09 exministr zahraničí Schwarzenberg.

Poukázal na to, že lidé v zoufalých situacích berou i chatrné bárky, aby se dostali do Evropy. Jejich situaci však prý chápe. „Pocházím z generace, v jejímž mládí jsme my museli v této zemi utíkat,“ poukázal kníže na dobu ohrožení nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem i pozdější útěky na Západ po roce 1948. „Je velmi těžké, ať jsou to Češi nebo Syřané, opustit svou vlast. Když se v tom bezprostředním ohrožení k tomu odhodláte, tak vás nic nezastaví. Ani moře, ani zaminované hranice, ani střelba na hranicích,“ pokračoval.

„Slušelo by nám, aby po našich historických zkušenostech, kdy naši lidé byli vždycky vstřícně přijati ve Švýcarsku, Německu, Americe, Kanadě nebo Austrálii, abychom byli také méně sobečtí,“ upozornil však kníže, který nedávno podrobil kritice slova prezidenta Zemana o tom, že „každý má žít ve své původní zemi“.

Podle Schwarzenberga je opravdu načase, aby se Česko začalo problémem přistěhovalectví hloubkově zabývat. „Výsledky mohou být, jak jsme nyní viděli, hrozné,“ upozornil v reakci na masakr v Paříži. „Strašné vraždy, které se udály ve Francii, však upozorňují na to, že vrahové jsou již potomci, to nejsou přistěhovalci, to jsou jejich děti... A bohužel nastoupily k životní dráze teroristů,“ uvedl šéf TOP 09.

Jeho myšlenku pak doplnil místopředseda strany Miroslav Kalousek: „Není to otázka uprchlického tábora a pak se uvidí, ale jde nám o promyšlenou imigrační politiku, kde na konci je integrace včetně zaměstnání a vzdělání.“

Vláda souhlasila s azylem pro syrské uprchlíky

S azylem pro vybrané rodiny ze Sýrie, kde již přes tři roky zuří občanská válka,
dnes souhlasila i česká vláda. Navrhla přijetí 15 rodin s dětmi, tedy celkem 70 uprchlíků, kteří v případě zájmu budou moci v Česku zůstat již natrvalo. Zřízená speciální pracovní skupina by však měla kandidáty k přesídlení důkladně prověřit.

japome ( 23. ledna 2015 12:39 )

japome ( 23. ledna 2015 12:39 )

marais ( 15. ledna 2015 12:37 )

Tento politik je úplně ...NIKDE JSEM HO NESLYŠELA BROJIT PROTI VÁLCE na blízkém východu -hlavně v SÝRII či na UKRAJINĚ...ti uprchlíci se touží vrátit do svých domovů... politici, pomozte jim a bojujte proti válkám!

eremita ( 14. ledna 2015 23:13 )

Neprávem titulovaný kníže (tentokrát už sám T.G.M., kde přežívali žabaři komunisté) má pravdu. Schwarzenberský majetek je rozsáhlý, tam budou uprchlíci prosperovat, bez rozdílu náboženství, jen by ta famílie neměla být tak trochu, plíživě, rozhádaná....

japos22 ( 14. ledna 2015 21:35 )

To je takový chudáček

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa