Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanecká sněmovna rozhoduje: Zavřou nám o svátcích hypermarkety?!

Nákupy vánočních dárků na poslední chvíli můžou být od příštího roku minulostí. Zákon navrhl senátor František Bublan (ČSSD, vpravo).
Nákupy vánočních dárků na poslední chvíli můžou být od příštího roku minulostí. Zákon navrhl senátor František Bublan (ČSSD, vpravo).  (Autor: archiv Blesku)
Autor: et, lmk - 
1. listopadu 2014
07:37

Budou o svátcích otevřené obchody, nebo nás čeká předzásobení? O tom v těchto dnech rozhodují poslanci! Na stole mají totiž senátní návrh zákona o prodejní době.

Senát v létě poslal do Poslanecké sněmovny návrh zákona, který by obchodům větším než 200 m2 přikázal na sedm vybraných svátků zavřít. Jde třeba o Vánoce, Velikonoce, Nový rok nebo nedávný Den vzniku samostatného Československa.

„Myšlenka vzešla z odborového hnutí. Myslím si, že jde o rozumný kompromis, jak se přiblížit civilizované Evropě,“ řekl iniciátor zákona senátor František Bublan (ČSSD). Podporu ale nemá zajištěnou. Zákon se nelíbí obchodníkům a hypermarketům. „Jde o plevelení našeho právního řádu,“ tvrdil už dříve senátor Jaroslav Kubera (ODS). Zákon je ale teprve v prvním čtení, do konce roku tak určitě platit nebude.

Kdy by bylo zavřeno

  • 1. ledna
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28 října
  • 24. prosince – zavřeno od 12 hodin
  • 25. prosince
  • 26. prosince

Jak to mají sousedi

Německo:

Otevírací doba je určená zákonem. V pondělí až sobotu od 6:00 do 20:00, v neděli a o státních svátcích je zavřeno.

Rakousko:

Otevírací doba je určená zákonem. V pondělí až pátek od 6:00 do 19:30, v sobotu do 17:00, v neděli a o státních svátcích je zavřeno.

Polsko:

Otevírací doba záleží na obchodech. Otevřeno bývá v pracovní dny od 7:00 do 19:00, v sobotu se zavírá dříve, v neděli a o státních svátcích bývá zavřeno úplně.

Slovensko:

Otevírací doba záleží na obchodech. Otevřeno bývá v pracovní dny od 8:00 do 18:00, o víkendu obvykle do 12:00. Některé obchodní domy mají nepřetržitý provoz, podobně jako v Česku.

sylvie59 ( 6. listopadu 2014 08:58 )

cit.: Velký nákup v hypermarketu stačí jednou za týden ... To snad nechte na vůli každého člověku, a vy si to dělejte jak chcete! Má-li někdo potřebu chodit do hypermarketu každý den, tak co je vám do toho? Já tam například téměř nechodím, a představte si, že bych lidstvu sdělila: Velký nákup v hypermarketech není třeba dělat vůbec, stačí nakupovat na tržištích a u farmářů. A místo potácení se mezi regály se zbožím, se bude chodit na koncerty s vážnou hudbou!

sylvie59 ( 6. listopadu 2014 08:49 )

... a před samoobsluhami fronta na košíky bych ještě dodala. Fakt to byl horor.

sylvie59 ( 6. listopadu 2014 08:47 )

Dávno předtím lidé lovili mamuty a bydleli v jeskyních a "šlo to", co to je za argument ŠLO TO? Pro normální pracující ženu v jakémkoli oboru byl Štědrý den kdy se ještě chodilo do práce, něco úděsného k zvládnutí. Nevím, zda jste to aktivně zažil/a, ale nejspíš jako dítě, když můžete tohle vypustit z úst. NEŠLO TO.

satanklaus ( 2. listopadu 2014 13:24 )

Nejde o to vydržet den bez nakupování, jde o to že ta neděle nebo sobotní odpoledne je pro spoustu lidí jedinou možností nakoupit na celej tejden + to co se denně nekupuje ale občas se to koupit musí, třeba jako boty a hadry.

abzk ( 2. listopadu 2014 03:38 )

Blbko, ty chudáci prodavačky si taky potřebujou někdy nakoupit A pokud tě zajímá, kdo je nejvíc proti zrušení prodeje o víkendech a svátcích, tak jsou to právě prodavačky, jelikož by si jinak vydělaly prd. Nevim kam chodíš na to co je ti známo ale ty dvě prodavačky co mám v příbuzenstvu nikdo na hodinách ani platu nešidí, naopak díky prakticky nepřetržitému prodeji mají dost slušný platy. Berou skoro o polovinu víc než prodavačky z krámů kde se dělá jenom ve všední dny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa