Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci schválili zrušení 30 Kč poplatků u doktora: Za pohotovost si zaplatíme dál

Sněmovna odhlasovala zrušení 30tikorunových poplatků o doktora a v lékárnách
Sněmovna odhlasovala zrušení 30tikorunových poplatků o doktora a v lékárnách  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
26. září 2014
11:31

Zrušení třicetikorunových poplatků u lékařů a za recepty v lékárnách dnes odhlasovala Poslanecká sněmovna. Zůstává však poplatek 90 Kč za pohotovost.

Zrušení třicetikorunových poplatků podpořilo 113 ze 153 přítomných poslanců. Proti hlasovalo 31 poslanců z TOP 09 a z ODS. Opoziční KSČM neprosadila návrh, aby rovněž skončily devadesátikorunové poplatky za pohotovost.

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). Ministra zdravotnictví tehdy dělal Tomáš Julínek. "Poplatky představují nespravedlivou zátěž občanů. Regulační funkci poplatků lze považovat za značně omezenou," namítal současný šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění nyní míří k posouzení do Senátu. Tam má ČSSD většinu, takže by neměl být problém, aby návrh prošel. Ani prezident Zeman by jej neměl smést ze stolu.

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Lékaři však prý mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě lékáren chce ministerstvo zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění. Ministr Němeček už dříve uvedl, že celkově půjde nejvýše o 800 milionů korun. Lékárny sice měly na poplatcích vybrat asi 1,7 miliardy, řada z nich je ale pacientům kompenzuje slevami.

e.44 ( 26. září 2014 17:34 )

Ve skutečnosti je pravdou, že ti co to vymysleli, pak nechali realizovat druhé, to teď populisticky zrušili. Řeč je o socanech. Asi nejenom tobě vypadlo, že první mluvil o zavádění poplatků jakýsi David Rath z ČSSD. Než je stačil prosadit, změnilo se obsazení Parlamentu a nová vláda je zavedla. A teď si socani dělaji z jejich zrušení volební tahák. Pokud si myslíš, že díky zrušení poplatků ušetříš, moc se neraduj, stejně ten výpadek příjmů zaplatíme všichni a mnozí i víckrát. Nejenom že se z daní bude vyrovnávat absence poplatků u doktora a ve špitálu, ještě se budou rušit malé lékárny, které musely po zavedení poplatků snížit marži a teď jim jí zvýšit nepovolej, takže hlavně lidi z vesnic budou muset autobusem, za který daji víc jak tři pětky, jezdit pro každej prášek do města a mluví se dost i o zdražení léků, z kterého ovšem budou mít lékárny minimální zisk, který ty menší před krachem nezachrání, zato lidem to vytahá z peněženky o dost víc peněz.

fionora ( 26. září 2014 17:30 )

Naše lékařka je vybírá sama v ordinaci.Přešla k nějaké soukromé firmě, změnila se, napíše recept, změří tlak, vezme třicet a čau. Je mi 68, jsem snad zdravá, léčím se na štítnou žlázu. Když přijdu s problémem,tak je mi sděleno, že můžu být v tom věku ráda že nemám rakovinu, že nehubnu. Po poslední návštěvě jsem se rozhodla, že to byla poslední návštěva, jedině že bych přišla s hlavou v podpaždí.

fionora ( 26. září 2014 17:23 )

V Ostravě centru byly 4 lékárny, teď je jich nejméně 12. Jenom Max již otevřel v Lase v centru třetí lékárnu a je s podivem,že se všechny uživí. Děkuji za zrušení poplatků a doufám, že ubudou i lékárny.

hlms ( 26. září 2014 14:39 )

ukazal prukaz? pokladni kradou taky, ty at drzi huby

6010 ( 26. září 2014 13:50 )

To nemyslíš vážně? Pokud se zadarmo babičky ohřívají v čekárnách, tak jim to přej, stejně se tam musí topit celý den, tak ať se ohřejí.Ale myslím, že babičkám těch 3O,-Kč nezabránilo k lékařům chodit.A že by tam chodily a schválně otravovaly, tak to si nesmyslím, vždyť koho by bavilo tam vysedávat.Já jsem tam vždy jako na trní a jsem také babička.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa