Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průvodce muslimskými šátky: V Česku je budeme vídat čím dál tím častěji...

Před militantním islámem poměrně razantně vystupuje také prezident republiky Miloš Zeman (69). „Začíná to hidžábem, končí to burkou,“ okomentoval pro Blesk situaci.
Muslimské šátky  (Autor: Profimedia.cz, archiv Blesku)
Autor: Vera Renovica, Marta Prokešová - 
29. srpna 2014
17:19

Česká škola či univerzita, v níž se to hemží hlavami pokrytými muslimskými šátky. Pro někoho zvláštní výjev. Pro veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou dodržení lidských práv. A pro prezidenta Miloše Zemana (69) pouze začátek. Jaké jsou rozdíly mezi muslimskými šátky? Blesk.cz vám poradí.

Jak to celé začalo? Somálská studentka Střední zdravotnické školy v Praze 10 zkontaktovala ombudsmanku poté, co jí a kamarádce zakázali nosit hidžáb – muslimský šátek zakrývající vlasy a dekolt. Žena vyznávající islám se jím halí, aby se chránila před chtíčem mužů. Školní řád totiž zakazuje jakoukoli pokrývku hlavy. Studentky se kvůli situaci dokonce rozhodla školu opustit.

Podle interního dokumentu, který získaly Lidové noviny, se Šabatová postavila na její stranu. „Střední zdravotnická škola nepřímo diskriminovala stěžovatelku, neboť jí na základně neutrálně formulovaného školního řádu zakázala nosit muslimský šátek, který je projevem jejího náboženského přesvědčení navenek,“ píše se v něm.

Nošení šátků a jiných náboženských symbolů na úřadech či ve školách je částečně zakázáno v Německu, Itálii či Španělsku. Nejvíce si s nimi »užili« ve Francii, kde navíc ženám, které chodí na veřejnosti se zakrytým obličejem, hrozí pokuta až 150 eur (4200 korun). V Česku žádné zákonné opatření není, je tak nejasné, do jaké míry mohou školy do výběru pokrývky hlavy studentům mluvit…

Jaké jsou rozdíly v muslimských šátcích?

Muslimské šátky Muslimské šátky | Blesk
Závoj zakrývající obličej mimo očí. Má vícero podob a délek. Ve většině případů bývá černé barvy. Nejčastěji se s ním setkáme v zemích Perského zálivu, hlavně v Saúdské Arábii, Kuvajtu a Kataru.

Muslimské šátky Muslimské šátky | Blesk

Nejčastěji zakrývá pouze vlasy a krk, ne tvář. Název pochází z arabského hajaba, což v překladu znamená »skrýt před zraky«

Muslimské šátky Muslimské šátky | Blesk

Celistvý oděv zakrývající celé tělo kromě rukou a nohou. Tvář zakrývá samostatný šátek. Často se zapíná na knoflíky nebo na zip. Mívá všité kapsy a sámky a bývá ušitý z tužších látek jako riflovina, manšestr, apod.

Muslimské šátky Muslimské šátky | Blesk

Dlouhý obdélníkový šál, který se omotává kolem hlavy a zapíná se na prsou. Chimar Pokrývka hlavy s otvorem na tvář. Většinou sahá až po pás, zahaluje vlasy, krk a prsa.

Muslimské šátky Muslimské šátky | Blesk

Zakrývá celé tělo a je bez otvorů na ruce, doplňuje ho menší závoj na tvář. Nosí ho převážně Íránky. Odhaluje sice tvář, ale zakrývá zbytek těla až po kotníky.

Muslimské šátky Muslimské šátky | Blesk

Vnější oděv, který zakrývá celé tělo i s obličejem. Má síťku na očích a nejčastěji ho nosí Afghánky. Svléká se, až když se žena vrátí domů nebo vstoupí do svatyně. Pákistánské a indické burky mohou odhalovat tvář nebo oči.

CO JE V ČESKU MUSLIMSKÉHO?

Mešity

Mešity jsou v Praze, v Kolové u Karlových Varů a v Brně, kde byla dokonce v roce 1998 otevřena první a zakázali jí mít minaret. Kromě toho je i v dalších městech víc než deset modliteben.

Rituální jídlo

V Praze i Brně jsou desítky tzv. halál restaurací s jídlem podle pravidel islámu. Působí tu i řeznictví, nabízející maso z rituální porážky dhabíha, při níž je zvíře při vědomí podříznuto a necháno vykrvácet.

Kolik věřících?

Při posledním sčítání obyvatel se v Česku přihlásilo k muslimské víře asi tři a půl tisíce lidí. Podle odhadu odborníků se tu k islámu nějakým způsobem hlásí až 20 tisíc lidí, praktikujících je zhruba jen tisícovka.

MuslimFace (book)

Na internetu založili čeští muslimové vlastní sociální síť, která funguje podobně jako Facebook. Na MuslimFace se navazují přátelství, sdílejí příspěvky, komentují události a běží diskuse.

Do škol a armády?

Muslimové v ČR chtějí učit na státních školách, zakládat své vlastní, oddávat a působit jako duchovní v armádě a věznicích. Musí sehnat 10 tisíc podpisů a nic jim v tom nebude bránit.

verasum ( 5. září 2014 13:19 )

Na jejich víře mi vadí jejich netolerance proti jiným náboženstvím,nebo nedejbože bezvěrcům.Absolutně jsem proti tomu,aby byli u nás jejich mešity,jejich školy. Jsou v cizí zemi,ať respektují naši kulturu.Mám dceru v Teplicích a tam je jich jako máku a mají s nima velké problémy.

jarypadlo ( 3. září 2014 07:45 )

Podle jejich práva muslim může beztrestně znásilnit ženu která je na veřejnosti a nezahalená.Požaduji stejně odvetný zákon zavést do našeho zákoníku.

ad-ga ( 2. září 2014 08:27 )

Když chtějí u nás studovat, tak musí respektovat naše zákony a ne my se řídit podle nich. Jsme debilní národ a naši politici nehájí zájmy našeho státu.

hejhej ( 1. září 2014 14:55 )

Nejen Šabatová, ale i ušišlaný ministr školství hájí onuce na hlavě.

hejhej ( 31. srpna 2014 17:26 )

dr.x.crement: Muslimská víra je o zabíjení, týrání žen, prznění dívek. Nám nestačí cikání, kteří se rychle rozmnožují ažijí z našich peněz. To budeme ještě živit muslimskou verbež díky hloupé Šabatové a jí podobným?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa