Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemohly nosit šátek, tak odešly: Muslimky si stěžují na českou školu!

České zákony nošení šátku neupravují. Školy si pravidla určují samy. (Ilustrační foto)
České zákony nošení šátku neupravují. Školy si pravidla určují samy. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
9. listopadu 2013
09:57

Spor o právo nosit šátek dorazil i k nám! Dvě muslimské dívky opustily střední zdravotnickou školu v Praze, protože jim nedovolila nosit tradiční šátek - hidžáb. Jde zřejmě o první případ v Česku, kdy dvě muslimky ukončily z těchto důvodů studium

 

Ředitelka střední zdravotnické školy v Praze v Ruské ulici Ivanka Kohoutová míní, že škola nepochybila. Zákony podle ní povolení nošení šátku neupravují a školy si mohou vytvářet pravidla samy. Podle organizací zabývajících se lidskými právy jde ale o diskriminaci a zásah do osobnostních práv. Věc zřejmě v nejbližší době skončí u ombudsmana a právníci prý zvažují také antidiskriminační žalobu.

Dvě muslimské dívky - třiadvacetiletá Somálka a pětadvacetiletá Afghánka - po nástupu do školy zjistily, že výuka v hidžábu není možná. "Ředitelka si mě zavolala a řekla: 'Jestli chceš být ve škole, nesmíš nosit šátek.' Řekla jsem, že to je proti mému vyznání, že jsem muslimka," řekla ČT jedna z dívek Nasra. Nabídla tedy, že ho bude nosit tak, aby ji přikrýval pouze vlasy. Ani to se prý ředitelce nelíbilo. Nasra proto ze školy ještě ten den odešla.

Druhá muslimka, Zelmina, se podle ČT rozhodla, že to zkusí. Po dvou měsících ale odchází také. "Seděla jsem ve třídě a vůbec jsem se nemohla soustředit. Nemohla jsem nic dělat, pořád jsem musela myslet na to, že mi něco chybí. Proč jsem tu bez šátku? Mám svá práva a náboženství," řekla ČT.

Školní řád pokrývky hlavy zakazuje

Nošení pokrývek hlavy podle školy zakazuje školní řád. "Asi bychom neobhájili, aby tady děti seděly v kapucích, kulichách a učitelé chodili v kloboucích. Společenské chování je dáno takto, takže pokud tady někdo chce dobrovolně studovat, tak si myslím, že by se měl přizpůsobit," uvedla ředitelka.

Argumentuje také tím, že školu navštěvuje velké množství zahraničních studentů ze čtyř kontinentů a podobný problém dosud nenastal. Studentky podle ní především nesouhlasily s povinným tělocvikem a podmínkami povinné praxe. Muslimky ale tato nařčení odmítají.

České zákony podle ČT nošení šátku neupravují. "Co se týče školského zákona, tak tam není nijak konkrétně upravena otázka pokrývky hlavy. To je otázka školního řádu, které si stanovují školy samy," uvedl mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

iFender ( 10. října 2017 09:30 )

Nechapu co tady ta "barbarska,nelidska svoloč" hleda .Porad se jim neco nelibi.Jdete tam odkud jste prisli my to vase "krveziznive "nabozenstvi nikdy neuzname!!!!!!

Samo ( 3. listopadu 2016 05:38 )

Ale podřezávání a vraždění nevěřících, což jsou pro radikální vyznavače islámu všichni nemuslimové, tak to patří k jejich kultuře či spíše nekultuře, vyznavači islámu jsou kulturně 1000 roků zpátky. Ať si vyznávají svůj islám, ale ve své zemi a nerozlézají se po celé zeměkouli, nikdo na ně tady u nás není zvědavý.

tvujosudzmrde ( 2. listopadu 2016 19:58 )

Islam a muslimskou víru jednoznačně u nas zakázat!!!Lepe by bylo ovšem tyto zrudy okamžitě likvidovat bez rozdílu VŠECHNY!!!!Muslim není člověk,ale lidsky odpad,omyl přírody,bacil,škudce..muslim je škodnaá a ta se musi likvidovat!!!Stejně jako židi!!!

Samo ( 2. listopadu 2016 19:40 )

Ať si nestěžují a táhnou se vzdělávat tam, kde budou smět nosit i burku. Nikdo tady není zvědavý na jejich zvyk v oblékání a už vůbec na jejich světonázor.

johana25 ( 2. listopadu 2016 16:06 )

Jen abych dodala.. Na své škole akorát v jiné třídě byla též muslimka. Ovšem ta bez zbytečných keců nenosila ten jejich šátek a přizpůsobila se. Taktéž jí ani nevadili ty hodiny občanské výchovy kde se probíralo náboženství. Normálně se učila látku o ostatních náboženstvích. Takže se přizpůsobit jde.. Bůh ví co mají tyhle dvě zač a s kým jsou spřáhnuté... radši nejmenovat...

Zobrazit celou diskusi