Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš: Na horníky dá stát 600 milionů a důl Paskov pojede tři roky!

Andrej Babiš chce prosadit pokračování těžby na Dole Paskov do konce roku 2017
Andrej Babiš chce prosadit pokračování těžby na Dole Paskov do konce roku 2017  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Ivana Žáková)
Autor: ČTK, simao - 
7. dubna 2014
15:09

Do konce roku 2017 by měl fungovat důl Paskov, o jehož uzavření se v poslední době jednalo. Stát přispěje na sociální programy horníků celkem 600 miliony korun, Andrej Babiš tvrdí, že se mu podařilo domluvit se s provozovatelem dolu. Dobrá zpráva pro horníky?

Ministr financí Andrej Babiš se dnes domluvil s firmou NWR, že důl Paskov bude fungovat až do konce roku 2017. Babiš takový návrh představí na jednání vlády.

Dosud se počítalo, že stát by měl vydat až 1,1 miliardy korun, nyní Babiš počítá s investicí 600 milionů do sociálních programů horníků. Vládní koalice se přitom na původním návrhu neshodovala.

Podnikatel v křesle ministra financí Babiš k dnešnímu jednání s předsedou přesdstavenstva NWR Garethem Pennym uvedl: "Podařilo se mi přesvědčit zástupce firmy, že NWR nezavře důl tři roky. Bude tedy v provozu do konce roku 2017. Stejně tak se mi podařilo proti původní dohodě domluvit, že 500 milionů korun, které měly jít na sanaci dolů, vezme NWR na sebe."

Penny označil navržené řešení za férové. "Budeme s vládou úzce spolupracovat," dodal. Jde také o poměrně dobrou zprávu pro horníky, kteří se loni proti uzavření dolu bouřili. V současnosti má Paskov kolem 2 500 zaměstnanců. Pokud Babiš svůj záměr prosadí, těžba na dole se prodlouží na roky 2015, 2016 i 2017.

Premiér Sobotka spolu s ministrem průmyslu Mládkem prosazovali státní příspěvek na Paskov 1,1 miliardy - pro OKD na oplátku za to, že firma podpoří ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016. "Povedlo se mi uhrát jeden rok a ušetřit půl miliardy," liboval si dnes Babiš.

V otázce peněz a výdajů ze státní kasy se však Babiš a Sobotka často střetávají. A neshodnou. ČSSD podle šéfa ANO neumí příliš šetřit, ale naopak chce další a další peníze, jak uvedl dnes v ČT i v souvislosti se zdravotnictvím.

V souvislosti s Paskovem pak předsedové ANO i KDU-ČSL Babiš a Pavel Bělobrádek odmítali, aby stát naléval peníze do soukromé firmy. "OKD nemá nárok na jakoukoliv pomoc a já zásadně odmítám, že si bere horníky za rukojmí," tvrdil Babiš. Proti miliardě pro OKD se o víkendu postavil i prezident Zeman.

andreslawicky ( 8. dubna 2014 17:02 )

Jasně troubo tak Babiš dá 600 milionů na 1,5 roku tak to jsme vyhráli troubo,jak jsem psal začala akce plať si svého horníka

andreslawicky ( 8. dubna 2014 17:00 )

aluman ( 8. dubna 2014 12:25 )

Že by se za tři roky začalo uhlí vyvažovat zlatem? To těžko při tolika alternativních možnostech. A Paskov by se vyplatil skutečně jedině kdyby tam místo uhlí bylo zlato, jinak ty ztráty budou vždycky obrovské. Navíc nejde o žádnou vizi do budoucna, jde jenom o pokus o líbivou sociální politiku a o to vyjít vstříc těm uřvanejm horníkům, co si vzali mustr od cikánů.

e.44 ( 8. dubna 2014 11:26 )

Babiš ví leda kuloví. Navíc kdyby nám Rusové zavřeli plyn - co by s ním asi dělali, budou na něm sedět? - tak cena uhlí z Paskova bude kvůli náročné vytěžitelnosti tak vysoká, že se tím uhlím nevyplatí topit a kvůli nízké kvalitě k ničemu jinému není dobré.

jackietejlor ( 8. dubna 2014 01:46 )

Vidím, že někteří diskutující vůbec nevědí, co je tématem tohoto článku. Až nám Rusové zavřou plyn, tak budete rádi, že horníci zůstali fárat. Myslím, že Babiš ví, jaká bude cena uhlí za 3 roky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa