Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dobře naladěný Babiš: Ať stát podniká v nemovitostech! Platíme zbytečně miliony

Ministr financí byl na tiskové konferenci i po ní dobře naladěný, kritiku si však přesto neodpustil
Ministr financí byl na tiskové konferenci i po ní dobře naladěný, kritiku si však přesto neodpustil  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
10. dubna 2014
15:54

Vládním kabinetem cloumají neshody, ministr financí Andrej Babiš byl však dnes dobře naladěný. Ale kritiku si přece jenom neodpustil. Stát podle něj zbytečně vyhazuje kolem miliony korun za kanceláře pro úředníky, přitom má 5500 nemovitostí, se kterými by mohl podnikat! A peskuje ostatní resorty, že nedodaly informace do registru administrativních budov.

Podnikatelský duch se v ministrovi financí Andreji Babišovi zkrátka nezapře. Doporučuje státu, aby začal podnikat s realitami. "Vládní resorty a jejich organizace mají přes 5500 nemovitostí. Stát může s některými podnikat. Může například oslovit investory, část prodat na burze jako státní realitní firma. Stát by mohl a měl podnikat v oblasti realit. Zde vidíme velký prostor," řekl dnes Babiš na tiskové konferenci.

Babiš: Stát neumí podnikat se svým majetkem

Mohl by to být zajímavý příjem pro státní rozpočet, dodal šéf ANO. Nejdříve se ale podle něj musí udělat důkladná analýza, které budovy si má stát nechat, které prodat a které pronajímat a mít z nich dlouhodobý příjem.

"Všechny resorty měly poskytnout údaje o svých nemovitostech do systému CRAB (Centrálního registru administrativních budov - pozn. red.). Ne všechny však vládní nařízení dodržely, proto nyní máme informace pouze o polovině ze všech nemovitostí. To jen potvrzuje mé tvrzení, že stát neumí podnikat se svým majetkem. Náš cíl nyní je přinutit resorty, aby nám urychleně dodaly všechny podklady, abychom mohli analyzovat, co si nechat a co prodat," uvedl Babiš.

Chce zveřejnit resorty, co nebudou spolupracovat

Ministerstvofinancí chtělo vládě na konci dubna předložit materiál, v němž upozorňuje resorty, že nedodaly vyžadované údaje. Nakonec však dokument míří do připomínkového řízení a jeho předložení vládě se odkládá. Nicméně resorty, které nebudou spolupracovat, chce Babiš zveřejnit. Případné sestěhování úředníků se prý týká i ministerstva financí, jehož zaměstnanci podle Babiše "sedí po celé Praze".

Z neúplných dat za třetinu státních nemovitostí vyplývá, že státní instituce si od soukromých vlastníků pronajímají přes 153 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Za ně ročně platí takřka 400 milionů korun. Naopak stát nestátním institucím pronajímá 184 tisíc metrů čtverečních kanceláří v budovách, pro něž údajně nemá jiné využití. Ročně za to však inkasuje pouze 95 milionů korun.

"Pokud by se nám podařilo optimalizovat využití volných prostor ve státních budovách, tak můžeme ušetřit až 190 milionů korun ročně. A to se opět bavíme jen o zadané části budov," podotkl náměstek ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Jiří Fanta.

lalia ( 18. dubna 2014 17:38 )

Pane Babiš,řešte do toho,odkrývejte ty tunely.Spoléháme na vás.

blooroses ( 11. dubna 2014 20:34 )

je to holý nesmys

blooroses ( 11. dubna 2014 20:33 )

blooroses ( 11. dubna 2014 20:33 )

blooroses ( 11. dubna 2014 20:33 )

zjevně to vůbec nechápeš a proto ti unikají souvislosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa