Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neštěstí v dole Darkov: Zahynul horník (†41) kvůli výměně těžebního lana

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
6. dubna 2014
14:17

Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zahynul v sobotu v noci jednačtyřicetiletý zaměstnanec OKD. Neštěstí se stalo na ohlubni jámy při výměně těžního lana skipového zařízení. Informoval o tom mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt. Letos tak při práci v OKD zemřeli už tři lidé.

Nehoda se stala v sobotu ve 23:40. Na místo byl neprodleně povolán důlní a lékařský výjezd Hlavní báňské záchranné stanice, lékař však mohl už jen konstatovat, že pracovník je mrtev. "Příčiny této mimořádné události nyní šetří komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Závodu Důl Karviná, společnosti OKD a odborových organizací ve spolupráci s Policií ČR," uvedl Síbrt.

Počet úrazů v dolech OKD podle něj každoročně klesá. "Zatímco v roce 2005 jich společnost registrovala 869, v roce 2013 šlo o 208 úrazů," uvedl mluvčí OKD. Oproti roku 2012, kdy se v OKD stalo 238 úrazů, představoval loni pokles 12,6 procenta. Přesto letos zahynuli v OKD už tři lidé.

Ve čtvrtek 27. března zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM. Příčina tohoto neštěstí zatím není známa, muž ležel mrtev pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů.

Loni zahynuli v OKD dva lidé, báňští záchranáři, kteří se v podzemí Dolu ČSM zřejmě otrávili při odebírání vzorků ovzduší z uzavřených prostor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi