Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamura pod palbou kvůli Samkové: Žvanil s fašistickými postoji, tvrdí Paroubková

O europarlament chce v barvách Okamurova Úsvitu zabojovat Klára Samková. Tohle spojení přitom vyvolalo u řady lidí rozpaky
O europarlament chce v barvách Okamurova Úsvitu zabojovat Klára Samková. Tohle spojení přitom vyvolalo u řady lidí rozpaky  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
30. ledna 2014
16:43

Tomio Okamura zasel vítr a v posledních dnech sklízí pořádnou bouři. Řada lidí se na něj obořila kvůli domluvě s advokátkou Klárou Samkovou, která povede Úsvit v boji o europarlament. Nejostřeji se do "fašizoidního" Okamury pustila Petra Paroubková, jejíž manžel kandiduje také. Samková však spolupráci obhajuje. I když dosti svérázně.

Jedno se Okamurovi musí nechat. Nebojí se říct svůj názor pořádně nahlas. Kontroverzními myšlenkami však nešetří, a tak dokáže nejednomu člověku zvednout mandle. S kandidátkou Úsvitu pro letošní volby do Evropského parlamentu Klárou Samkovou to však mají společné. Advokátka Samková je často velmi přímá.

Přesto tohle spojení mnohé překvapilo. Okamura ale volbu Samkové obhajuje. "Ten, kdo má zastupovat zájmy našich občanů, by měl být člověk, který práva a zájmy občanů hájí skutečně dlouhodobě a má prokazatelnou profesní historii," poukazuje Okamura na kariéru Samkové, u které vyzdvihuje jejích 11 výher u Evropského soudu ve Štrasburku. Zatímco Samková podle něj koná, ostatní kandidáti do europarlamentu jen slibují.

Paroubková: Okamura je žvanil s fašistickými postoji 

Do europarlamentu přitom za LEV-21 kandiduje Jiří Paroubek. Jeho manželka Petra Paroubková neskrývala své překvapení, že se Samková spřáhla právě s Okamurou. "Upřímně nechápu spojení této mimořádně úspěšné ženy, které si velice vážím pro její profesní i etnické a ženské postoje, s povrchním žvanilem s fašistickými postoji," píše Paroubková na webu vasevec.cz. Doufá prý, že advokátka Samková spolupráci s "rasistickým napůl Japoncem" zváží, aby v očích veřejnosti neutrpěl její kredit. Okamura má totiž na kontě řadu protiromských vyjádření. Nařčení z rasismu však odmítá: "Je to směšné, když naopak já sám jsem byl celé dětství terčem rasismu a xenofobie," řekl třeba loni Parlamentním listům.

Samková: Všichni už tu cigošku nenávidí

Také Samková však budí řadu kontroverzí. Nejen obhajobou mačetových útočníků z Nového Boru. Po plácnutí si s Okamurou se však prý stal aterčem nenávisti. "Jedna polovina národa, totiž ti, kteří byli blíže ... Tomiovi Okamurovi spílají mně, případně svému idolu, že se spolčil s cigoškou, černou hubou, anebo ještě lépe, s bílou hubou, co obhajuje černý, že sednul na lep kariéristce," nebere si Samková servítky v prohlášení, které na svém profilu uveřejnil právě Okamura.

Druhou polovinu, své "fanoušky" a romské přátele, pak prý spolčením se s Okamurou zradila. "Ze dne na den přeškrtli pětadvacet let mojí práce pro Romy a z ´naší Klárky´ se stala ´ta bílá gádžovská svině´," dodává svérázně Samková. Nástup do Okamurova týmu obhajuje. "Pro mne je to člověk, který se snaží pojmenovat problémy pravými slovy. Polopatisticky a nepřesně, nevzdělaně, neintelektuálsky, ale čestně," uvádí Samková v prohlášení.

Řeknětě krysám v Bruselu, ať řeší imigranty, burcuje Samková

Spolu s Okamurou chce Samková údajně změnit současné poměry a bít se v europarlamentu za lepší zítřky. Třeba prý za to, aby ochránila EU před imigranty... "Emigrace do zemí EU je skutečně průšvih velkého formátu," myslí si Samková. "Musí být vysílán zásadní signál, že země EU nebudou přijímat žádné emigranty... Je nám to líto, ale na své kocábky nesedejte, nepřijmeme vás," uvádí advokátka, podle které je nemožné, aby EU s půl miliardou obyvatel absorbovala 1,3 miliardy přistěhovalců. "Už by to těm kancelářským krysám (pardon, dosavadním Europoslancům) měl v Bruselu alespoň někdo říci," dodává opě rázně. Jedno je tak jasné. S duem Okamura - Samková nuda díky ostré rétorice rozhodně není. Vrána k vráně sedá?

anezat ( 28. února 2014 15:40 )

anezat ( 28. února 2014 15:36 )

Též tu nechci Ukrajince, Slováky ani Rumuny. Lezou sem a nemusí umět řeč, to my bychom si při práci v Německu nikdy nemohli dovolit. Co je nám platné, že jsme začátkem 90. let vyhnali Rusáky, když teď je tu máme znova a berou nám obživu? Rumuni jsou ještě k tomu nebezpeční lidé, Slováci se chtěli oddělit, tak ať nám sem nelezou, stačí když se tu přižení nebo vdají, to je samozřejmě jiné. Samková je mi též velmi odporná, máme lepší právníky, to Úsvit tentokrát přehnal, když ji navrhl, ale voliči rozhodnou možná jinak...

salto ( 31. ledna 2014 13:44 )

Kdykoliv chce někdo té verbeži šlápnout na kuří oko, tak se ozývají hysterické reakce. Okamura je toho příkladem

ivuska1 ( 31. ledna 2014 11:29 )

Romove jsou emigranti, tak co s tebou Samkova. Zpatky do Indie ! Ze zrovna ty Samkova, rves o imigrantech

ivuska1 ( 31. ledna 2014 11:27 )

nechapu , ze tisk vydava Paroubkove kecy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa