Klára Samková byla sice pět let členkou ODS a naposledy členkou TOP 09, ve straně však skončila. Nyní se postavila do čela kandidátky Úsvitu v boji o křesla v Evropském parlamentu. Samková je známou advokátkou a také zastupitelkou v Praze 2.

Starostka téhle městské části české metropole Jana Černochová (ODS) se však nominaci Samkové diví. "Připadá mi, že její názory a životní postoje jsou s Úsvitem zcela neslučitelné. Ale na to se zřejmě v některých stranách nehraje, což ve mně vyvolává pocit vyprahlosti politické kultury, když nejvíc podstatné je jenom to, že máte v čele kandidátky známou tvář," uvedla Černochová, expartnerka bývalého policejního šéfa Červíčka, pro Parlamentní listy.

"Přestup" Samkové, která stejně jako Okamura neúspěšně kandidovala v přímé prezidentské volbě, však tolik překvapivý není. Již dříve kritizovala situaci v TOP 09. A samotného knížete Schwarzenberga strhala za to, že s "s k*rvou" tedy mladou milenkou Janou Vopěnkovou, ukázal prý svou pravou tvář. 

Okamura se zastává Samkové: Je lepší než ostatní lídři

Okamuru zastupovala Samková již při jeho stížnosti k Ústavnímu soudu, v níž žádal odklad voleb hlavy státu. Nyní se Okamura své "první ženy" Úsvitu zastává. Ze Samkové dělá takřka světici: "Má za sebou doslova nepřeberné množství případů, kdy zcela zdarma obhajovala práva obyčejných lidí jen proto, aby jim pomohla," uvedl Okamura ve svém prohlášení na Facebooku. Připomněl, že Samková jedenáctkrát uspěla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Samkovou exprezident Klaus neúspěšně nominoval na ústavní soudkyni. U soudu zastupovala mimo jiné čtyři z pěti obžalovaných v kauze mačetového útoku v Novém Boru, kvůli kolizi zájmu při obhajování klientů ji ale vrchní soud z případu vyloučil. "Jsem s ní úzce v kontaktu a jsme přátelé asi dva roky," dodal v Parlamentních listech Okamura s tím, že Samková je podle něj "jediný z dosavadně zveřejněných kandidátů, který prokazatelně má špičkové výsledky. Ostatní jen slibují."

Keller, Telička, Zahradil i Paroubek

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 23. a 24. května. Kandidátku ČSSD v nich povede sociolog Jan Keller, hnutí ANO bývalý evropský komisař Pavel Telička a lidovce někdejší ministr Pavel Svoboda. Za ODS chce kandidovat její nový první místopředseda Jan Zahradil. U TOP 09 ještě nebylo vybráno, spekuluje se o senátorovi Jaromíru Štětinovi. Expremiér Jiří Paroubek povede kandidátku své nynější národně-socialistické strany LEV 21. Komunisté svého evropského lídra zatím nestanovili.