Produkty »high protein«, ve významu »s vysokým obsahem bílkovin«, jsou v poslední době trendem. Jde o směr, kterého bychom se měli držet? Pomůže nám upevnit nebo i zlepšit kondici, či dokonce zdravotní stav? Odborníci na výživu upozorňují, že jde hlavně o marketingový trik. Tedy snahu vydělat na konzumentech.

„Je důležité si uvědomit, že protein je pouze anglický výraz pro bílkovinu, která se přirozeně vyskytuje v běžných potravinách. Nejde o žádnou »zázračnou« složku navíc,“ vysvětluje výživová poradkyně Adéla Dvořáková. Jak tedy vnímat potraviny s označením »high protein«?

„Je třeba upozornit, že tyto produkty obvykle obsahují zdraví neprospěšné látky, jako jsou barviva, umělá sladidla a další celou řadu zbytečných příměsí. Zásadní je sledovat i zdroj bílkovin, protože ne všechny typy proteinu jsou pro tělo stejně kvalitní,“ upozorňuje Dvořáková. Potraviny mohou nést označení »high protein«, pokud alespoň 20 % energetické hodnoty pochází z bílkovin. To ale neznamená, že výrobky bez této nálepky nemají stejné množství bílkovin. Naopak někdy jich mohou mít i více. Důležité je číst etikety!

Srovnání produktů.
Autor: Blesk - Nela Beranová

K čemu jsou dobré?

Bílkovina je jednou ze základních složek pro fungování lidského těla. Ze školy víme, že jde o základní stavební kameny živých organismů. Nejde však jen o svaly, s nimiž se často spojují. Jsou důležité pro stovky biochemických reakcí, tvorbu hormonů, enzymů a protilátek, tedy imunitu, ale i např. pro transport kyslíku.

Problém mají hlavně senioři. Kolik je dost?

Pokud má člověk pestrý jídelníček a drží se výživových doporučení pro obyvatele ČR, bílkovin by měl denně přijmout doporučované množství, tedy 0,8 až 1,2 g na kilogram hmotnosti. Víc potřebují těžce fyzicky pracující, sportovci, ale i senioři. Lidé ve vyšším věku mají v průměru celkově nižší příjem v jídelníčku, a navíc jejich tělo je již na bílkoviny méně citlivé, potřebuje jich tedy více než v produktivním věku.

„Nedá se úplně říct, jestli mají Češi obecně dost bílkovin. U každého se to liší. Z mojí zkušenosti z výživové poradny, když k nám přijde někdo s obezitou, tak velmi často jeho jídelníček nemá dost bílkovin a má spíše vysoký příjem tuků, sacharidů a energetickou hodnotu,“ uvádí lékařka Václava Kunová.

Není bílkovina jako bílkovina

Ne všechny bílkoviny jsou stejně kvalitní. Jako tzv. plnohodnotné se označují ty, které mají ve složení zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny. Tedy ty, které si tělo nedokáže samo vyrobit a musí je přijímat v potravě. Typicky neplnohodnotné jsou například rostlinné. Proto, když máte bezmasý oběd a dáte si třeba fazolový guláš (luštěniny), je ideální k němu přikousnout pečivo (obilniny), abyste tělu dali celé spektrum aminokyselin.

Méně za vyšší cenu

Proč se vyplatí číst etikety a nejen slepě vybírat z produktů »high protein«? Tady jsou příklady. Sedlčanský Protein hermelín má totožné nutriční hodnoty jako Figura verze. Cena je ale o 3 Kč vyšší. Platíme pouze za obal. Ještě hůř je na tom mozzarella od Zottu, kdy proteinová verze stojí o 11 Kč více, a má dokonce o půl gramu proteinu méně!

Více? Často jen o chlup

Jogurt Olma Protein obsahuje 10 g bílkovin na 100 g. „Vysoký obsah těch nejcennějších bílkovin, nízký obsah tuku v hustých řeckých jogurtech,“ uvádí Olma na svých stránkách. Jogurty řeckého typu ale obvykle 10 g bílkovin mají i bez nápisu »protein«, například Milko Řecký jogurt bílý či Řecký jogurt bílý Pilos. Protein eidam 20% Milbona uvádí obsah bílkovin 31 g, a pokud si koupíte 20% Madeta, budete ve 100 gramech mít 32 g bílkovin. Proteinový cottage sýr má 12,5 g bílkovin, běžný 11 g. Cena je ale o 5 Kč vyšší. Opravdu si za to stojí připlatit?

Platíte za marketing, ne za výživu

U většiny »high protein« výrobků je rozdíl v obsahu bílkovin oproti běžným +1 až +3 gramy na 100 g. Cena ale bývá i dvojnásobná. „Lidé si tyto produkty často automaticky spojují se zdravým životním stylem, ale ne vždy oprávněně. V mnoha případech nejde o benefit, ale o dobře promyšlený marketingový tah,“ konstatuje Dvořáková. Navíc se do nich podle ní často přidávají levné proteinové koncentráty, které zvyšují čísla na obalu, ale nezlepší nutriční hodnotu konkrétní potraviny či celého jídla.

Stále jen mlsání, ale v drahém obalu

„Tzv. protein washing je marketingové zneužívání bílkovin k tomu, aby výrobek vypadal zdravěji nebo nutričně vhodněji, než ve skutečnosti je. Je pravda, že bílkoviny jsou pro zdraví naprosto zásadní, ale přidání malého množství bílkovin do vysoce kalorické nebo ultrazpracované potraviny neznamená, že je daná potravina rázem zdravější. Je to stále jen mlsání, ale v dražším obalu,“ vysvětluje doktorka Václava Kunová. Typickými zástupci tohoto trendu jsou například proteinové oplatky, sušenky, čokolády, obdoby nutelly a některé proteinové tyčinky. „Tyto produkty mohou být příjemným zpestřením nebo rychlou alternativou, ale rozhodně by neměly nahrazovat vyvážený jídelníček,“ doplnila Dvořáková.

Do košíku si nedávejte...

Kdy je potravina s označením »high protein« jen lákadlo, které nás zbytečně připraví o peníze? z Pokud je rozdíl v množství bílkovin menší než 2 g a cena výrazně vyšší. z Když obsahuje spoustu sladidel, zahušťovadel a barviv. z Jde o proteinové sýry, tvarohy, cottage, skyry, zkrátka potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin.

Jak se nenechat nachytat

„Když uvidíte dvě stejné potraviny, například cottage a cottage protein, vždy zkontrolujte, jestli se v obsahu bílkovin od sebe vůbec liší,“ radí Václava Kunová. Dále je důležité se dívat na všechny nutriční hodnoty. Pokud má potravina vysoký obsah tuku a cukru, tedy i hodně kalorií, bílkoviny to nespraví. „Nezapomeňte také zkontrolovat kvalitu proteinu: kolagen a některé rostlinné bílkoviny mají horší aminokyselinové složení,“ doplnila. A pamatujte, že i kvalitní proteinový výrobek ztrácí význam, když není součástí vhodného jídelníčku.

Co radí kulturista?

„Soustřeďte se raději na základní potraviny než na ultrazpracované produkty s nálepkou high protein,“ vzkazuje vicemistr Evropy v kulturistice Tomáš Paclt (22). „Vajíčka, maso, ryby, mléčné produkty a pro vegany třeba sója pro pokrytí denního příjmu bílkovin bohatě postačí,” dodal.

Fotogalerie
13 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií