Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Fischer: Za Kalouska se na ministerstvu šikanovalo a falšovala docházka!

Jan Fischer se pustil do Miroslava Kalouska: Prý se za něj nedodržovaly na ministerstvu zákony
Jan Fischer se pustil do Miroslava Kalouska: Prý se za něj nedodržovaly na ministerstvu zákony  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
9. října 2013
15:00

Se závažným obviněním svého předchůdce v křesle ministerstva financí přišel ministr v demisi Jan Fischer. Obvinil Miroslava Kalouska, že se za jeho nadvlády v resortu porušovaly zákony! Zakrývala se prý šikana a falšovala docházka některých zaměstnanců!

Ministr financí Fischer tak vrací úder. Od svého nástupu do čela resortu (k čemuž si přibral funkci místopředsedy celé Rusnokovy vlády), to sám mnohokrát schytal. Především za své dluhy, které si nasekal v neúspěšné prezidentské kampani. A za jejich podivné splácení. Nyní je to však Fischer, kdo útočí. A to na svého předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09). Tvrdí, že resort za jeho fungování záměrně porušoval zákony. Prozradila mu to prý dílčí interní šetření samostatného oddělení Mezinárodní ochrana investic a zahraniční pohledávky. 

Šikana a služební cesty, ke kterým nedocházelo

"Na jedné straně kabinet exministra Kalouska vědomě zakrýval u některých protežovaných zaměstnanců například jejich docházku, a to tak, že jim propisoval služební cesty, ke kterým nikdy nedošlo. Služební cesty například měly probíhat celý měsíc. Na straně druhé zakrýval šikanu na pracovišti MF tím, že nekonal, když se o těchto věcech dozvěděl, čímž porušil pracovněprávní povinnosti zaměstnavatele," popsal údajné praktiky na Kalouskově ministerstvu současný mluvčí Ondřej Šrámek.

Fischer: Kalousek o tom musel vědět

"Jsem naprosto přesvědčen, že Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl," dodal ministr Fischer, který před nedávnem ukončil pracovní poměr vedoucímu oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraničních pohledávek Radkovi Šnáblovi. Tedy Kalouskovu dobrmanovi, známého svými tvrdými praktikami. Vyhození Šnábla Fischer tehdy zdůvodnil mj. tím, že porušoval zákoník práce. "Za mého působení ve státní správě jsem neviděl resort, který by fungoval v mnoha aspektech tak netransparentně, jako Kalouskovo ministerstvo financí," přisadil si navíc Fischer. Závěry interního šetření podle něj ukazují nejen na systémové chyby v řízení ministerstva, ale i na osobní pochybení vedoucích úředníků.

Kalousek: Fischer se jen zesměšňuje

Podle Kalouska se však jeno nástupce Fischer svojí aktivitou definitivně zesměšnil. "Doufám, že to bude v historii dehonestačních pokusů pouze jeden jediný případ, kdy člen vlády obviní svého předchůdce, že nekontroloval pracovní docházku," reagoval Kalousek. Zároveň uvedl, že pracovní docházku nikdy zaměstnancům ministerstva financí nekontroloval, protože to není náplní práce ministra. "Velmi náročně jsem ale kontroloval pracovní výsledky. Naprosto odmítám, že bych komukoli vědomě podepsal neuskutečněnou služební cestu nebo že bych snad někoho šikanoval," uvedl místopředseda TOP 09.

zaviracispendlik ( 10. října 2013 09:36 )

špatný šéf si zakládá na docházce, ale pokud někdo má být v práci a není, nebo pokud fasoval velké peníze za služební cesty a nebyl tam, tak je správné situaci řešit

japos22 ( 9. října 2013 19:13 )

Některé znám, ale neznám pravdomluvného a pracovitého modrého ptáka - ani jednoho

zabibol ( 9. října 2013 19:05 )

Bývalý bolševik zase lže. Znáte nějakého pravdomluvného a pracovitého komunistu?

namoroman ( 9. října 2013 18:39 )

Doufejme, že ti dva na sebe někde narazí a začnou lítat facky Toooo bych tak chtěl vidět

japos22 ( 9. října 2013 18:21 )

Ten borec, co se nechal facknout, to tak podělal, to byla taková šance na legitimní sebeobranu, že by Kalous chovával ksicht do dneška

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa