Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Ministr Fischer: Po Kalouskovu dobrmanovi dal padáka dalšímu náměstkovi. Kvůli falešnému diplomu!

Ministr financí v demisi Jan Fischer vyřešil problém s údajným falešným diplomem svého náměstka jeho odvoláním
Ministr financí v demisi Jan Fischer vyřešil problém s údajným falešným diplomem svého náměstka jeho odvoláním  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
12. září 2013
07:07

Náměstci na ministerstvu financí to nemají zrovna snadné. Ministr Jan Fischer nejprve vyhodil Kalouskova "dobrmana", rázného náměstka Radka Šnábla, který se staral o mezinárodní arbitráže. A teď se rozloučil s dalším podřízeným. Lubomíra Tomana však jmenoval sám Fischer! Jenže objevili se nejasnosti kolem Tomanova vysokoškolského diplomu...

Ministr financí Jan Fischer odvolal svého náměstka Lubomíra Tomana proto, že nedoložil získání vysokoškolského diplomu, potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. Podle televize Nova se Toman prokazoval falešným diplomem Ekonomické univerzity v Bratislavě, která prý potvrdila, že diplom nevydala.

Fischer však prý nejednal ukvapeně. Dal nejprve Tomanovi čas na to, aby dokázal, že studium absolvoval. "Protože náměstek Toman prohlášení Ekonomické univerzity v Bratislavě doposud nevyvrátil ani neuvedl na pravou míru, rozhodl jsem se ho odvolat," vysvětlil Fischer. "Jeho setrvání ve funkci by bylo v této situaci pro mě morálně a osobně neslučitelné," doplnil.

Podle Novy je Tomanův diplom z bratislavské univerzity skutečně falešný. Náměstek to popřel, ale jak diplom získal, nevysvětlil, uvedla televize. Toman však i přes odvolání zůstává zaměstnancem úřadu. Své vysokoškolské studium může ještě doložit do 16. září. Na post náměstka se však vrátí již jen stěží. Na ministerstvu měl přitom na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky.

Ministerstvo Tomana při nástupu označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa