Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Fischer vyrazil Kalouskova dobrmana: Experta, odsouzeného za podvod

Ministr financí Jan Fischer vyhodil z úřadu Kalouskova poradce Radka Šnábla
Ministr financí Jan Fischer vyhodil z úřadu Kalouskova poradce Radka Šnábla  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
16. srpna 2013
14:58

"Nepotřebuji bezúhonné mopslíky, ale pořádného dobrmana," tvrdil Miroslav Kalousek na adresu svého oblíbeného poradce Radka Šnábla, experta na mezinárodní arbitráže, ale také muže, který dostal dvouletou podmínku za daňový podvod. Se Šnáblem však již nepočítá nový ministr financí Fischer a vyhodil ho. Proč?

Radek Šnábl vedl na ministerstvu financí oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky. Měl tak na starosti třeba miliardové arbitráže proti Česku. A pro exministra Kalouska byl důležitým poradcem a jeho "dobrmanem". Teď však tento expert na ministerstvu končí. Z funkce ho odvolal Kalouskův nástupce Jan Fischer, který řídí resort coby ministr v demisi. "Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ministerstva financí," vysvětlil Fischer, který také zadal interní prověrku fungování Šnáblova oddělení.

České arbitráže v ohrožení?

Kalouskův muž Šnábl však upozorňuje, že spolu s ním padla i trojice právníků, kteří pracovali na solárních kauzách. Podle Šnábla tak na ministerstvu není nikdo, kdo by znal strategii ČR při obraně ekonomických zájmů proti nárokům solárníků. Odvolání bude Šnáblovi doručeno poštou, protože na dnešní schůzku s ministrem údajně nedorazil, uvedlo ministerstvo financí. Šnábl však prý o žádné nevěděl. "Údajně existovala schůzka s ministrem v 10:00, o které já jsem se dozvěděl v 10:07," tvrdí. "Veškeré soudní spory a žaloby vedené proti státu jsou naprosto pod kontrolou a odchod pana Šnábla nijak neohrozí jejich průběh ani výsledky," uklidňuje však situaci náměstkyně Eva Anderová, která se ujala vedení Šnáblova úřadu.

Kalousek se zastává daňového hříšníka Šnábla a útočí na Fischera

Šnábla se přitom zastal i exministr financí Kalousek. "Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun," uvedl v reakci na Šnáblův vyhazov Kalousek. Není to však poprvé, co se neústupného a tvrdého vyjednavače, ale podle některých hlasů také arogantního šéfa Šnábla zastává. Ochrannou ruku na něj Kalousek vztáhl i poté, co byl Šnábl pravomocně odsouzený za daňový podvod z roku 1999 a dostal dvouletou podmínku.

"Do roku 2007, než jsem přišel na ministerstvo, prohrávala Česká republika jednu arbitráž za druhou. Dokonce se tradovalo, že nejlepší byznys jsou arbitráže s Českou republikou. Od roku 2007 jsem totálně změnil systém a arbitrážní řízení jsme neprohráli ani jediné. Lví podíl na těchto úspěších má Radek Šnábl," tvrdil však Kalousek již před několika lety, že Šnábla potřebuje. Fischer však bez váhání experta "odstřelil".

osel ( 21. října 2013 23:29 )

Aj ked Kalouska nemusim, s tym dobrmanom ma pravdu. Jediny problem je, ze ako zabezpecit, aby dobrman zase nepohryzol svojho pana, t.j. stat. Neviem, ci kozel Kalousek je tym spravnym zahradnikom. To ze je dobrman arogantny, to je pre jeho funkciu kvalifikacna poziadavka, a nie nedostatok.

komentator ( 17. srpna 2013 13:24 )

Kalouskův blízký spolupracovník je podvodník! Kalousek pro změnu je nejen podvodník ale také zloděj! Úspěšný podnikatel Jančura (vlastní Student Agency, Railjet a další firmy) nazval Kalouska v talk show J.Krause na Primě největším zlodějem mezi českými politiky.Dle Jančury Kalousek rozkradl miliardy!! Kalousek podal na Jančuru trestné oznámení za poškození dobrého jména. Když Jančura prohlásil, že se již těší na soud a že rád doloží své tvrzení konkrétními důkazy o Kalouskovi tak kalousek stál trestní oznámení na jančuru!!

itartas ( 17. srpna 2013 11:31 )

itartas ( 17. srpna 2013 11:30 )

Ta Zemanova banda, tady udělala pěknej chaos za tu krátkou chvíli co se sešli u koryt. Přijde mi to, že ty posty vzali jenom proto, aby povyhazovali ty, kteří Zemanovi vadili, o nic víc nešlo. A tady ten jeliman se přišel jenom zahojit finančně stejně jako ostatní.Teď poberou odstupné jako prase a odměny k tomu a jede se dál. Zeman tady naoko dává na státní dluh jakési háky a na druhou stranu za těch pár měsíců co je u moci státní dluh ještě zvětšil, jak o jejich odstupné, tak o výdaje za předčasné volby. To jsou teda počty!

namoroman ( 16. srpna 2013 18:30 )

Láska je krásná věc Ale láska k penězům je u Fischera genetická choroba

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa