Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman zapil řízek vínem a politiky ze srpna 1968 označil za zbabělce

Autor: simao, ČTK - 
21. srpna 2013
16:06

Prezident Miloš Zeman při svém dnešním nabitém programu rozhodně nešetřil kritikou. Na výstavě k 45. výročí invaze tanků Varšavské smlouvy označil tehdejší čelní představitele KSČ za zbabělce, posilnil se vínem a řízkem a vyrazil lobbovat za nového ústavního soudce Jana Sváčka do Senátu, kde se nechal slyšet, že kvůli průběhu v kauze Nagyová ztratil důvěru v Nejvyšší soud.

Nejprve Zeman navštívil výstavu k výročí okupace, pořádanou Jazzovou sekcí. Dnes je to totiž právě 45 let, co armády pěti států Varšavské smlouvy překročily na příkaz z Moskvy hranice Československa a do země vtrhlo 100 tisíc vojáků, 2300 tanků a 700 letadel. Okupační vojsko se pak dál a dál rozmáhalo... Zeman přesto dnes podrobil kritice ty, co se sice před srpnem 1968 snažili o reformy v rámci pražského jara, ovšem okupantům se nepostavili. Označil je za zbabělce! 

Zeman: Ve volbách by neměli vyhrát zrádci

"Nemáme právo vyčítat, že se občané podrobili, když dávno před nimi se okupantům podrobili ti, kteří byli bohužel nesprávně vzývány jako národní idoly," uvedl dnes Zeman. "My jsme je v srpnu 68, předtím i potom ty hrdiny potřebovali, my jsme si je idealizovali a nakonec - a já vím, že jsou to velmi tvrdá slova - se z hrdinů stali zbabělci," dodal prezident. A "zbabělce" dokonce i jmenoval. Třeba tajemníka KSČ Alexandra Dubčeka, svého prezidentského předchůdce Ludvíka Svobodu, či další funkcionáře KSČ Josefa Smrkovského a Zdeňka Mlynáře. Poučení pro dnešek je podle hlavy státu velice prosté - snažit se, aby se po příštích volbách dostali k moci lidé, kteří nezradí své voliče.

Dal si víno, řízek a vzpomínal, co v srpnu 1968 sám dělal

Vedle toho si také na akci Zeman dopřál skleničku vína a řízeček a zavzpomínal, co osudného 21. srpna 1968 sám dělal. "Já jsem byl tehdy na studentské koleji na Jarově a z kolejního rádia jsme pouštěli do všech místností nikoli zprávy Rádia Moldau, ale zprávy tehdejšího legálního rozhlasu, kterému okupanti říkali nelegální," uvedl Zeman.

Kvůli kauze Nagyová nevěří Nejvyššímu soudu

Poté se Zeman přesunul do Senátu, aby podpořil kandidaturu ústavního soudce Jana Sváčka, kterého neúspěšně doporučoval i Zemanův předchůdce Václav Klaus. Zeman však narazil. Sváček se soudcem nestane, v tajné volbě dostal 30 hlasů, 45 senátorů však bylo proti. Při této příležitosti se nicméně Zeman nechal slyšet, že nevěří Nejvyššímu soudu... Ztratil v něj prý důvěru kvůli rozhodnutí v kauze Nagyová, kdy na základě verdiktu soudu bylo zastaveno trestní stíhání tří exposlanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy, obviněných z politické korupce. Své poslanecké mandáty totiž vyměnili za trafiky ve státních podnicích.

annakarenina ( 22. srpna 2013 19:18 )

Neplet si pojmy. Neveri Nejvyssimu soudu. Tam Rychetsky nesedi.

enriko ( 22. srpna 2013 18:32 )

To pověstné pero je nic proti chování pobudy Zemana. A to je teprve začátek. Klaus vládl deset roků a za tu dobu se mu "podařilo" "jenom" to pero. Tenhle nekultivovaný nevábný mamlas udělá ostudu kam vleze. Má chování řeznického psa, proto je zřejmě určitý vrstvám obyvatelstva tak blízký. Příště tlačenku z papíru, pane prezidente, ať jste ještě blíž.

itartas ( 22. srpna 2013 18:00 )

surfer... mne by zajímalo, jak by se zachoval hrdina, až se dostanou komouši k veslu a napochodují sem Amíci s celým svým Natem a začali tu bránit kapitalistické zájmy. To by mne zajímalo zda by se to pojímalo rovněž jako okupace a hlavně zda by ON hrdina zalarmoval ozbrojené síly jako jejich vrchní velitel. Naprosto totožná pol.situace!

itartas ( 22. srpna 2013 17:55 )

Zato on je hrdina, leze Amíkům do zadku stejně jako to kdysi dělal Havel. Saša Dubček nežral řízek na klíně jako nějaký buran v lese na pařezu. Apropo výroky, že přestal věřit Ústavnímu soudu jsou průhledné, vždyť Rychetský je jeho kůň a že nerozhodli soudci tak, jak by si on především představoval je věc jiná.

rumovapalice ( 22. srpna 2013 13:09 )

s klausovským myšlením? aby kradl na státních návštěvách pod dohledem kamer pera a dělal nám ostudu po celém světě ? tak to teda děkuju-nechci, pravice vůbec si představuje to vládnutí jako velkej tunel, viz peníze daňových poplatníků a kantýnská z chodova ,,,měla by sis stoupnout před zrcadlo a nafackovat si dršku ty stará vyskákaná slepice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa