Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek: Uvažuji, že stavební spoření úplně zruším

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ot - 
27. dubna 2011
13:25

Rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil vládní změny ve stavebním spoření si ministr financí Miroslav Kalousek respektuje. Už ale zvažuje, jak situaci zvrátit. Do hry se podle něho vrací i úplné zrušení stavebního spoření.

Ústavní soud zrušil ve středu rozhodnutí vlády, která zpětně uvalila 50 procentní daň na státní příspěvek stavebnímu spoření za rok 2010. Navíc pro další roky zarazil i snížení státního příspěvku na 10 procent. Nelíbilo se mu, že změna byla schválena v režimu legislativní nouze. Ministr financí Kalousek má nyní sedm měsíců, aby zákon do Parlamentu navrhl znova. Nemusí se ovšem jednat o ten návrh. Kalousek zvažuje, že zajde ještě dál.

„Musíme nejdřív nastudovat nález soudu. Ale v žádném případě nepolevím ve svém úsilí, snížit výdaje státu na tento produkt. A dokonce uvažuji, že znovu vrátím do hry, jestli by tento produkt neměl být úplně zrušen,“ sdělil Kalousek. Podle něho na rozhodnutí soudu doplatí chudí lidé, kteří stavební spoření nemají. Stát bude totiž muset chybějících 6 miliard Kč vybrat jinde.

„Nález Ústavního soudu znamená, že bohatá rodina Kalouskova i bohatá rodina Nečasova, které obě mají stavební spoření, dostanou o něco vyšší státní podporu, kterou nepotřebují. A kvůli tomu budou chybět peníze někde jinde a pro lidi, kteří by je potřebovali. Nějaká jiná veřejná služba za 6 miliard korun kvůli tomu nebude moct být proplacena,“ uzavřel Kalousek.

Nevíte jak přesně se vás změny dotknou? Máte nárok na peníze i když jste leto smlouvu vypověděli? Ve čtvrtek od 10:00 bude na vaše dotazy odpovídat na chatu Blesk.cz tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Otázky můžete klást již nyní ZDE

gogo ( 29. dubna 2011 08:55 )

Kalousek má 4 roky na doplundrování této země... A nutno uznat, že se maximálně až nepříčetně snaží ....

gogo ( 29. dubna 2011 08:53 )

Ano, máte pravdu. Půjdeme-li zpět v historii, pak uvidíme, jakými nečistými praktikami katolická církev ke svému majetku přišla. A tento majetek ji nyní "navracet" je přinejmenším zcela absurdní... To již dávno věděl i Josef II. , který se nebál s katolickou církví zatočit a zbavit je majetku, který církev po staletí naloupila. Včetně křižáckých válek. Jaký právem dá Kalouse tyto šílené peníze pár kněžím a hodnostářům skomírající a zjevně špatně fungující církve, když na druhé straně máme armádu nezaměstnaných, ožebračených a okradených, rodiny s dětmi, které jsou budoucností národa... Lidé mnohem potřebnější než par pochybných církevních hodnostářů...

Petrolin ( 28. dubna 2011 13:37 )

Těch přešlapů,ve kterých jede je poslední dobou více.Loni schválené reformy a letošní stavebko zrušené ústavním soudem,zdanění poslaneckých náhrad(nedopatřením) a nepřidělení peněz na zdravotní a sociální pojištění sněmovnám.Další přešlapy budou postupně následovat.Vymlouvají se,že vše bylo spíchnuté nahonem v legislativní nouzi.Na vině není jen legislativní,ale předevšími rozumová nouze vládnoucího hloučku.U Kalouska došlo k vytunelování mozkovny alkoholem.U ostatních členů vlády nevíme co v mozkovně něco měli nebo zda tam vůbec něco měli.

1pravda1 ( 28. dubna 2011 10:45 )

vám Kalousku nevadí? Já chci reverendum, jestli se má té zločinné organizaci jménem Katolická církev něco vracet!!! Stát jim ročně dává bez jakékoliv vykázané práce 1,2 mld korun!!! Už to mají dávno splaceno státem. Na církev si netroufne a bude oblbovat lidi, že nejsou peníze a musí zruštit stavební spoření, je to neskutečný lhář. A jen díky VV nemáme od října 20ti procentní DPH na všechno!!! To zase vymyslel ten šílenec.

sakra ( 28. dubna 2011 09:31 )

Dejte už tomu Kalouskovi někdo do držky. Vždyť se nám jen vysmívá a "bohatne"!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa