Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Stavební spoření: Jak se změní výše příspěvku?

Fotografie
Jiří Šedivý je tajemníkem Asociace českých stavebních spořitelen.  (Autor: internal)
Autor: Aleš Půček, Kšim - 
27. dubna 2011
12:03

Rozhovor s odborníkem: Peněženky českých občanů by měl brzy potěšit nečekaný příspěvek až 2250 Kč. Ústavní soud totiž zrušil ve středu změny ve stavebním spoření. Ty provedla vláda ve snaze šetřit peníze státního rozpočtu. Jenomže narazila. Soud zrušil s okamžitou platností snížení státního příspěvku za rok 2010 na polovinu. Jenomže tady je problém. Stavební spoření za rok 2010 totiž připisovaly spořitelny již 20. dubna.

Jiří Šedivý je tajemníkem Asociace českých stavebních spořitelen. Ta zaštiťuje

Jiří Šedivý je tajemníkem Asociace českých stavebních spořitelen. Jiří Šedivý je tajemníkem Asociace českých stavebních spořitelen. | AČSS
všechny finanční ústavy, které nabídku stavebního spoření nabízí. Rozhodnutí Ústavního soudu ho na jednu stranu potěšilo, na druhou mu způsobilo řadu starostí. Blesk.cz Jiří Šedivý sdělil, jak se rozhodnutí Ústavního soudu projeví v peněženkách klientů.

Jak se k rozhodnutí Ústavního soudu stavíte?

Jednoznačně vítáme zrušení 50 procentního zdanění příspěvku za rok 2010. Za tento rok tak bude lidem vyplacena částka až 4 500 Kč (tato částka platí pro klienty, kteří smlouvy o stavebním spoření uzavřeli do roku 2003; pro smlouvy uzavřené po roce 2003 je příspěvek maximálně 3000 Kč - pozn. red.). Tak jak to bylo před změnou zákona. Nastává ale technický problém. Státní příspěvek se totiž připisuje k 20. dubnu. Tedy ještě před rozhodnutím Ústavního soudu. Lidé ale nemusí mít strach. Podle rozhodnutí soudu bude příspěvek za rok 2010 zpětně dorovnán.

Co když jsem během první poloviny roku 2011 vypověděl smlouvu o stavebním spoření?

Příspěvek za rok 2010 vám bude i tak dorovnán.

Jakým způsobem bude příspěvek dorovnán?

Na to je ještě brzy odpovídat. Záležet bude především na ministerstvu financí, které státní příspěvek vyplácí. Možná klientům částku jednorázově dorovná. Nevylučuji ale ani možnost, že se lidé budou muset soudit.

Jaká bude výše státního příspěvku pro rok 2011?

Podle rozhodnutí Ústavního soudu se bude na všechny smlouvy stavebního spoření vztahovat příspěvek ve výši 2 000 Kč.

Jaká bude výše příspěvku pro rok 2012?

Na to je ještě brzy odpovídat. Záleží nyní na vládě, jak se k rozhodnutí Ústavního soudu postaví. Doufám, že se na toto téma povede seriózní debata a nebudou přijímána žádná překotná rozhodnutí.


Stavební spoření: Jak to vlastně je

Stavební spoření před vládními změnami

Smluvy uzavřené do konce roku 2003:  Vyplácela se státní podpora ve výši 25 procent z uspořené částky. Maximum 4 500 korun.

Od začátku roku 2004:  Státní podpora se snížila na 15 procent z uspořené částky, maximálně ale na 3 000 korun.

Co chtěla vláda

Státní podporu stavebního spoření snížila od 1.1 2011 z dosavadních 15 procent na 10 procent z uspořené částky. Maximálně 2 000 Kč.

Zavedla zpětnou padesátiprocentní daň z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010. Místo 4 500 Kč tak lidé dostali pouze 2 250 Kč. Místo 3 000 Kč pak pouze 1500 Kč.

Co změnil Ústavní soud

S okamžitou platností zrušil zavedení zpětné padesátiprocentní daňě.

Za rok 2010 tak dostanou lidé podporu v původní plné výši. Tedy až 4 500 Kč.

Prakticky ponechal snížení státní podpory na deset procent pro rok 2011. Parlament musí ale zákon znovu schválit. Ústavnímu soudu vadilo, že původní návrh přijal ve stavu legislativní nouze.

Pro rok 2011  se tak státní podpora pro všechny sjednotila na 10 procent z uspořené částky. Klienti tak dostanou nejvíše nejvýše 2 000 Kč. Aby na tuto částku lidé dosáhli, musí naspořit nejméně 20 000 Kč za rok.

V roce 2012 a dalších letech budou zřejmě platit stejná pravidla, jako v roce 2011.

Nevíte jak přesně se vás změny dotknou? Máte nárok na peníze i když jste leto smlouvu vypověděli? Ve čtvrtek od 10:00 bude na vaše dotazy odpovídat na chatu Blesk.cz tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Otázky můžete klást již nyní ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa