Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Stavebko: Kdy dostanete peníze, se ptejte Kalouska

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ap - 
28. dubna 2011
12:01

50 procentní zdanění příspěvku stavebního spoření za rok 2010 bylo nelegální. Jakým způsobem peníze lidem vrátí? Zrušení vládního zákona o změnách ve stavebním spoření potěší peněženky českých občanů, ale přidělalo hodně vrásek ministru financí Kalouskovi i představitelům finančních ústavů.

Lidem, kteří uzavřeli stavební spoření nejpozději v roce 2003 by měl stát vrátit až 2250 Kč. Těm, kteří od roku 2004 pak až 1500 Kč. Podle rozhodnutí soudu bylo totiž rozhodnutí zpětně příspěvek zdanit nelegální. Jak to bude doopravdy? Situaci se čtenářům snažil přiblížit na chatu Blesk.cz  tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Kdy dostanete peníze záleží na ministerstvu financí

Většina otázek čtenářů směřovala k tomu, zda a kdy jim bude doplacen příspěvek na podporu stavebního spoření za rok 2010. Jiří Šedivý ale čtenáře zřejmě moc nepotěšil. Stavební spořitelna peníze pouze nárokují a připisují na klientské účty. Záležet tak bude na tom, jak se k nálezu postaví Kalouskovo ministerstvo financí.

"Předpokládám, že bude stanoven proces rychlého a efektivního řešení, tedy bez jakéhokoliv souzení se," mírníl Šedivý obavy, že se o peníze budou muset soudit. I tak si myslí, že nalezení řešení je časově spíše otázka týdnů než dnů.

Na doplacení máte nárok i když jste smlouvu zrušili

Mnoho čtenářů se také ptalo, zda budou mít nárok na doplacení příspěvku i když smlouvu v lednu vypověděli. Budou. Pokud jste měli v roce 2010 stavební spoření a učinily na něm vklad, máte nárok na podporu za tento rok v plné výši.

"Jen se musí vyjasnit, jak výplate proběhne," uvedl Šedivý, čímž opět nepřímo směřoval pozornost čtenářů k ministerstvu financí. Lidé, kteří uzavřeli stavební spoření před rokem 2003 a měli nárok na podporu až 4500 Kč se tak mohou těšit na doplacení 2250 Kč. Ti kteří ji uzavřeli od roku 2004, kdy max. příspěvek dělal 3000 Kč pak na 1500 Kč.

To platí ovšem pouze pro příspěvek za rok 2010. "Rok 2011 se podle všeho bude řídit platným zákonem. Tedy pro všechny smlouvy je stanovena maximální výše podpory na 2.000 Kč," uvedl Šedivý.

Zrušení stavebního spoření státu moc nepomůže

Ten také reagoval na otázku, jaký dopad  na stát by mělo, pokud by všichni klienti své stavební spoření zrušili. O úplném zrušení stavebního spoření navíc uvažoval po rozhodnutí Ústavního soudu i ministr financí Kalousek. Podle odborníka by tím ale státnímu rozpočtu příliš nepomohl.

Stát podle něj sice nevydá peníze na podporu, ale bude také tlačen k tomu, aby lidem zajistil lidem desítky miliard půjček na bydlení. Státu by navíc chyběly na daních příjmy, které stavební spořitelny vytváří. "Část bude nahrazena, ale část, a podle mě větší, nemá alternativu," uzavřel Šedivý.

siroky11 ( 28. dubna 2011 17:34 )

Zloděj Vás okrade a zloděj má rozhodnout, kdy Vám to vrátí! Chtělo by to klacky do rukou a vyhnat tu špínu, co tuneluje tuto republiku!

arcaben ( 28. dubna 2011 16:49 )

k bábě Niklové na vypečené rohlíčky nebo hupsnout do Růžovky na gyndu.Mě už ty jeho vypité bláboly fakt neberou.Zrušili jsme jak stavebka,tak důchodové a panáci nám můžou být akorát tak k smíchu!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa