Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda: Škrty ve stavebním spoření schválíme!

Dosud je stavební spoření prakticky bezkonkurenční formou spoření. Pokud ale projdou chystané změny, o tuto pozici přijde...
 (Autor: scom)
Autor: ČTK, ap - 
26. října 2010
20:40

Úterý se v poslanecké sněmovně neslo v duchu zdržovací taktiky opozice. A protože ta má nyní převahu i v Senátu bojí se vláda, že by nemusela schválit úsporná opatření do konce roku. Snížení státní podpory stavebního spoření, zvýšení daní i sociální škrty projedná proto ve stavu legislativní nouze.

Vláda se rozhodla stáhnout z projednávání ve sněmovně novely o omezení státní podpory stavebního spoření a o změnách v daních z příjmů. Opatření se zpětně dotkne i zákonů spadající pod ministerstvo práce.

Vláda chce tyto návrhy předložit znova, ale předtím požádá předsedkyni sněmovny o vyhlášení stavu legislativní nouze. To umožní projednat tyto novely během velmi krátké doby.

Nečas obvinil opozici z obstrukcí

Vláda svůj postup vysvětluje tím, že normy musí platit od počátku příštího roku. Je to nutné k tomu, aby se podařilo dodržet navržený schodek rozpočtu 135 miliard korun.

Premiér Petr Nečas (ODS) novinářům řekl, že pokud by zákony neplatily včas, hrozily by značné hospodářské škody. Obvinil opozici z obstrukcí ve sněmovně, z nichž podle premiéra plyne, že chtěla schválení předloh zabránit. Sociální demokraté dnes po 17. hodině požádali o přestávku na poradu klubu a tím jednání pro dnešek skončilo.

Sobotka: Vláda se bojí

Opozice postup vlády kritizuje, jde podle ní o zneužití institutu, a hrozí Ústavním soudem. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky skutečně závažné hospodářské škody nehrozí.

"Jediný důvod je, že vláda se bojí kritiky sociální demokracie na půdě sněmovny, na půdě Senátu a snaží se zahladit vlastní chyby, které spáchala tím, že zákony předložila pozdě," řekl novinářům.

sakra ( 28. října 2010 13:42 )

Na to se u nás nenajde vůdce, protože jsme nejbojácnější národ v Evropě. I kdyby se i našel, tak než se rozkouká je v base. Na to má "vláda" BISku.

husqarnowicz ( 27. října 2010 15:34 )

Na to není potřeba osobní zkušenost,to,co jsem napsal je všeobecně známé. Nebo si to vyzkoušej a uvidíš.

cernysvetlo ( 27. října 2010 11:47 )

Á, zkušenost z lochu promluvila.

sharp ( 27. října 2010 10:01 )

Měli bychom obnovit naší tradici - defenestraci. A prvním vzorkem by mohl být Kalousek se Schwarzenbergem.Já jim pak jenom přeju, pěkný let z okna a parádní napíchnutí.

husqarnowicz ( 27. října 2010 07:31 )

Taky nejspíš je. Na těchhle pokročilých alkáčích není pořádně poznat,jestli popili a kolik toho bylo,oni mají svou stálou hladinku a jejich výraz i výroky tomu odpovídají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa