Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Z klíčků EHEC nepochází, Češi kontrolují i maso

Autor: efr, Kšim - 
6. června 2011
16:00

Ohnisko smrtící nákazy bakterií E.coli, která už v Evropě zabila celkem 22 lidí, zatím odhaleno není. První výsledky testů nepotvrdily výskyt nebezpečné střevní bakterie na fazolových klíčcích z farmy v Dolním Sasku, oznámily tamní úřady. Čeští kontroloři v pondělí začali prověřovat vepřové a hovězí maso dovážené z Německa.

Poté co testy vyvrátily, že za nákazu nebezpečnou bakterií E.coli můžou španělské okurky, přišlo se na další stopu. Myslelo se, že zdrojem střevní nákazy jsou zeleninové výhonky, které vypěstovala velká německá firma z okresu Uelzen v Dolním Sasku. Podezření padlo na 18 druhů směsí s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších, které se přidávají do salátů. Ze čtyřiceti vzorků se zatím 23 ukázalo být negativní na přítomnost bakterie. Další vzorky jsou stále testovány.

Nákaza číhala v restauracích

Firma zeleninové směsi distribuuje do restaurací hlavně v severním Německu. Zřejmě v nich se nakazili někteří z 22 lidí, kteří na nákazu E.coli zemřeli.

Společnost Gärtnerhof Bienenbüttel, která zeleninové klíčky dodávala, musela zastavit provoz. Směsi už se od neděle stahují z trhu, podle německého ministra zemědělství Gerta Lindemanna ale nelze vyloučit, že veškerá kontaminovaná zelenina už byla zpracovaná.

V celém Německu je zatím registrovaných 1526 případů nákazy bakterií. Nebezpečná střevní infekce v Německu dál výrazně komplikuje situaci v nemocnicích a transfuzní stanice prosí dárce krve o pomoc.

Inspekce testuje výhonky v Čechách

Blesk.cz se snažil firmě Gärtnerhof Bienenbüttel dovolat. Firma má ale od ranních hodin zapnutý jenom záznamník, na telefonáty nereaguje.

Na zkoumání zeleninových výhonků, které mohly být z Německa dodány do České republiky, se zaměřila i česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontoroloři se ale zaměřili i na vepřové a hovězí maso dovážené z Německa. V Česku byla zatím bakterií EHEC nakažena jedna americká turistka, která sem přicestovala z Německa.

launcherr ( 9. června 2011 22:04 )

Ahoj všichni, když si tak pročítám různé články o této baktérii EHEC, tak si říkám, že hlavní centrum epidemie nákazy pochází určitě z Německa. Vědci hledají pořád zdroj nákazy. Napadlo mě, jestli to třeba nemůže mít nějakou souvislost z nedávnou jadernou Havárií ve Fukušime. Nemohlo dojít k nějaké kontaminaci nějakého zdroje potravy a následnému šíření nežádoucích toxických bakterií? Není to tak dlouho, co se psalo, že na Slovensku kozy nadojili radioaktivní mlého z radioaktivního jódu s trávy,který nebyl pro kozy ani pro člověka v tak minimálním množství škodlivý. Nemůže mít jaderná havárie, která se stala na tuto událost nějaký vliv? Nedokážu to sám posoudit, na to musí přijít určitě vědci, ale co kdyby to mělo nějakou souvislost..

znojmacka ( 6. června 2011 20:44 )

jo a ze salmonely já strach nemám.. když to příjde, tak to příjde.. se z toho snad nepo.. to bylo jenom takový srovnání, co jsem zaslechla v tv, ohledně toho počtu.. prasečí, ptačí chřipky, ani e-coli neřeším.. strachem tomu stejně nezabráním a ruce a ostatní potraviny si umývám běžně, i bez výskytu těchto nemocí, furt existují i další nemoci, např. taková žloutenka, kterou bych taky nechtěla chytnout... a jestli tomu nemají pomoct základní dodržování těchto věcí, tak to je prostě osud.

znojmacka ( 6. června 2011 20:40 )

radek- no, osobně jsem ráda, že Znojmo je to, co je.. a i tak by tady mohl bejt větší klid, už to taky není co bejvalo.. ale s tím hl. městem to je pravda.. akorát nevím, že dokonce 2x..

znojmacka ( 6. června 2011 20:38 )

všeználku.. tak o desce na Horní český nevím.. kde přímo??.. jak bejvala zvláštní škola?? ( neber to ve zlým, myslím to ze srandy). Srandy, ne srajdy...

radekfilosof ( 6. června 2011 20:06 )

neb jeho nároky na trůn byly pofiderní. I sebral Konrád znojemský armádu, vypálil půl Pragy, na Hradě vypálil baziliku sv. Jiří... Jo ,jo... No a ted tam mají strach ze Salmonel

Zobrazit celou diskusi