Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrtící bakterie zabíjí i cestovní ruch

Smrtící bakterie může být také zhoubou pro turismus
Smrtící bakterie může být také zhoubou pro turismus  (Autor: profimedia.cz)
Autor: efr - 
7. června 2011
12:40

Turisté z Asie a Ameriky odmítají jakoukoliv zeleninu. Je ale otázkou času, kdy budou odmítat i cesty do Evropy. Státním pokladnám i soukromým firmám poskytující ubytovací nebo restaurační služby hrozí, že přijdou o miliony.

Pátrání po původci zákeřné bakterie E.coli, která způsobuje nakaženým krvavé průjmy a selhání ledvin, stále pokračuje. Testy sice vyvrátily, že by za zdroj nákazy mohly španělské biookurky nebo zeleninové klíčky z Německa, najít ale líheň bakterie se zatím stále nedaří.

To znepokojuje zahraniční turisty z Asie a Ameriky, kteří se bojí jezdit do Česka, Německa i dalších evropských zemí. „Evropa jim splývá v jeden celek a turisté se obávají riskovat svůj život a zdraví,“ řekl Tomio Okamura.

Panika kolem zeleniny

Podle něj teď mají pracovnice cestovních kanceláří obrovské problémy s předěláváním objednávek, které se týkají hlavně stravování. Cizinci prý odmítají jíst jakoukoliv zeleninu, a tak jim hotelové restaurace musí připravovat jiné pokrmy. Okamura, který je spolumajitelem pražské restaurace, se Blesku.cz svěřil, že zájem o zeleninu klesl u Čechů a cizinců i tam. Zákazníky, kteří si teď dají salát, by prý mohl spočítat na prstech jedné ruky.

Velkým problémem pro evropský turismus je hlavně fakt, že panika kolem nebezpečné bakterie E.coli vypukla před hlavní sezonou! „Pokud se situace do měsíce nevyřeší, bude to mít na turistiku hromadný dopad. Asijští turisté zatím neruší zájezdy, protože by platili tučné stornopoplatky, ale jestli se brzy nezjistí, odkud bakterie pochází, je dost možné, že poptávka po zájezdech do Evropy klesne na úplné minimum,“ myslí si Tomio Okamura.

oooo. ( 8. června 2011 08:42 )

Klaus je stejně povrchní a unáhlený ve svých verdiktech jako i ti pohlaváři v Německu, co zoufale vypustili do éteru odkud ta bakterie pochází. Spíš mi připadá že to bylo buď z bacilonosiče, kontaminovaná voda by udělala to samé jak se zvířaty tak i se zeleninou, nebo únik materiálu z vývoje. Víc konspiračních teorií nemám a oni určitě taky ne. Kdyby totiž ty španěl. okurky baštili i Španělé, nákaza by bylajako první u nich, ale tam nic není.

oooo. ( 8. června 2011 08:35 )

ten výše co psal o turkovi mezi zelenými je muslim jako poleno, židů se tam najde stejný dostatek jako ná.cků z bývalých hitlerjugend byť drhá či třetí generace, naneštěstí tato generace nikdy nevymizí úplně stejně jako u nás generace smýšlející stejně jako jejich komunističtí rodiče co si pak hromadně o braceli kabáty. Je to blbé srovnání, ale je to prakticky to samé, takže je poněkud hloupé se na totot téma vůbec dál bavit. Máme zřejmě krátkou paměť na vlastní minulost , ale na minulost jiných si vždycky vzpomeneme v blbých situacích.Člověk by měl hledět dopředu a ne se babrat v minulosti jiných všude byly nějaká zvěrstva

oooo. ( 8. června 2011 08:27 )

Turek ano, logicky po otci, neb Německo dává občanům občanství vždy po otci a ne po zemi kde se narodíte. Proto i tento německý turek musí uvádět, že turkem je i kdyby nechtěl. Kdyby byl otec Němec a matka Turkyně, bude rodilý Němec, tam je to pak obráceně. Jenže s touto informací se tam setká člověk až řeší sytuaci s dětmi a vyplňuje papíry. Prostě patrioti.

oooo. ( 8. června 2011 08:20 )

Kdo je ten rodilý Němec, ten co je tam už třtí generace byť z přistěhovalců, nebo smíšených rodin je také rodilý Němec. To že mají jinou náturu ála psí čumák je jim vlastní odjakživa, jako nám holubičí povaha. Ale rozebírat to je hloupost. Momentálně tam mají nemoc, která zabíjí, naštěstí pro nás je jen u nich a ne u nás, to že si to odtamtud někdo dovezl je bohužel víc než náhoda. Spíš bych řekl , že by bulvár měl taky napsat, že ti lidé co se tzv. vyléčili skončili na dyalýze na celý zbytek života, ale to tu ani nikde nenapsali. Mrzí mě, že si z toho ještě pár jedinců dělá i legraci, to považuji za stupidní. Tohle se vás však gogo netýká a je mi líto, že jste narazil na lidi z Německa, kteří jsou povrchní. Nehažme je však do jednoho pytle, všichni nejsou myšlením stejní, naštěstí pro nás

sydnicka ( 7. června 2011 19:19 )

zde platii, ze urady musi okamzite hlasit kazdou nesrovnalost. Hlavne kdyz se jedna o hygienicke a nebo zdravotni situaci. Zde nejde o to aby nekdo vydelaval penize za kazdou cenu, ale o zdravi lidi. Na to je jednoducha odpoved: kdyby ty okurky byly opravdu zasazeny a urady by o vsem pozdeji informovaly, presneji receno by cekaly nekolik dnu na vysledky laboratore a mezitim by par lidi zemrelo, tak bych byl zvedav co by se tu psalo. Ti zemedelci dostanou ted odskodne z EU fondu a to je v poradku.A, ze ty okurky, rajcata atd. nejsou v poradku ukazuje i fakt, ze vlada stale nedoporucuje je jist a je jedno odkud pochazi. Radeji vyckat, nez se nahodou trapit jako ti co mezitim zemreli. Na podobne bakterie zemrelo v Japonsku v roce 96 200 lidi a dodnes nevi odkud to prislo. Tu vlada dava vetsi pozor na obcany a taky jejich mineni. A kdyz nechteji mit atomove elektrarny, tak je rusi. Nesmyslne poznamky od Klause jsou jenom smesne a a on dobre vi, ze Nemecko je jedna z nevyspeleji vyvinutych zemi na svete, a ze vlada neni tak hloupa, aby sla na velke riziko. Do deseti let se maji natahnout nove kably od severniho more az po Bavorsko, domy nove izolovat, kazdy dum by mnel mit svuj vlastni solar atd. Jsem si jist ze to Nemecko zvladne. Tez by mne zajimalo, kdyz atom. elektrarny nejsou tak nebezpecne, jestli by pan Klaus postavil svuj dum vzdaleny 100 metru od eletrarny a tam i bydlel

Zobrazit celou diskusi