Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bio okurky neškodné, ale stále 7 podezření na nákazu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jip - 
2. června 2011
14:07

AKTUALIZOVÁNO: Celkový počet podezření na nákazu nebezpečnou bakterií EHEC v Česku vystoupal na deset případů. Z toho sedm jich stále čeká na výsledky. Prokázalo se, že údajně riziková zásilka bio okurek ze Španělska, která putovala přes Německo až do společnosti Country Life, kontaminována nebyla. Zdroj nákazy tak zůstává neznámý. V Německu zemřeli další dva pacienti. Celkový počet obětí se i se ženou ze Švédska zastavil zatím na osmnácti. Čtyři další nakažení jsou také v Británii. Rusko ve čtvrtek ráno vydalo zákaz dovozu veškeré zeleniny z Evropské Unie. Navíc zmutovaná bakterie zůstává pro vědce záhadou. Jde o dosud neznámý kmen!

Počet podezření na krvácivý průjem, která stále čekají na výsledky, stoupl na sedm. Tři vzorky v současnosti zkoumá specializovaná laboratoř, na další čtyři zatím čeká.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta laboratoř vyloučila onemocnění u starší pacientky z Hradce Králové. Teď zkoumá jeden vzorek z Libereckého kraje a dva z Olomouckého. Jejich výsledky by mohly být známy ve čtvrtek večer. Vzorky, na které laboratoř zatím čeká, přijdou po jednom z Liberce a Trutnova a dva z Českých Budějovic.

Dohromady bylo zatím u nás deset podezření na nákazu nebezpečnou bakterií enterohemoragickou Escherichia coli, která se projevuje krvácivými průjmy a může způsobit selhání ledvin. Už dříve se neprokázala u muže z jižní Moravy. Jediným potvrzeným případem tak zůstává americká turistka, která se nebezpečnou formou bakterie E.coli nakazila v cizině.

Nevinné bio okurky

Vzorky odebrané z okurek dodaných minulý týden firmě Country Life, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebrala v neděli s podezřením na kontaminaci nebezpečnou bakterií EHEC, jsou negativní. Informovala o tom sama firma Country Life, která se cítí být jednáním inspekce poškozena a zvažuje žádost o odškodné.

"Zvažujeme, jak budeme postupovat. Uvědomujeme si, že v Německu ta situace problematická byla a ještě je a nějaká opatření se dělala," uvedla mluvčí firmy Lubomíra Chlumská. Na druhou stranu prý nechápe, proč se inspekce zajímala právě o jejich potraviny. "Měli jsme pocit od začátku, že to je planý poplach," dodala Chlumská. Obává se také toho, jak celá kauza zahýbe s pověstí bio potravin.

Kateřina Nesrstová manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců uvedla, že hnojení močůvkou na plod, které bylo označováno jako možný zdroj nákazy bio zeleniny, by znamenalo, že by zelenina po močůvce zapáchala. "Bio zelenina musí vonět a chutnat," uváděla na pravou míru podle ní závádějící informace.

Výsledky testů jen potvrdily to, co už přiznaly německé úřady: za zdroj nákazy byly považovány okurky dovezené ze Španělska mylně.

Španělský premiér José Zapatero dnes potvrdil, že Madrid bude po Evropské unii žádat odškodnění za křivé obvinění německými úřady, že španělské okurky byly zdrojem epidemie.

Německo má další dvě oběti

Německo má další dva případy úmrtí v souvislostí s bakterií EHEC. Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že jde o dosud zcela novou zmutovanou formu bakterie. Německé úřady ale označují za původce nákazy bakterii EHEC serotypu O104:H4.

V Británii se počet nakažených zvýšil ze tří na sedm případů. Všichni se nedávno vrátili z Německa. Švédsko hlásí celkem 47 nakažených a Dánsko 17. Několik případů nebo podezření na onemocnění bylo zaznamenáno také v Nizozemsku, Francii, Švýcarsku, Rakousku a Španělsku.

Činitelé EU uvedli, že tři případy se objevily na území Spojených států. Zprávy ze zahraničí ale potvrzují, že pokud se nákaza objeví mimo Německo, zpravidla se týká Němců, kteří v zahraničí žijí, nebo lidí, kteří do Německa v minulých dnech cestovali.

Rusko zakázalo dovoz zeleniny z EU

Obavy z nákazy má teď hlavně Rusko. "Zákaz dovozu čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie nabývá účinnosti od dnešního rána," řekl podle agentury Interfax šéf úřadu na ochranu spotřebitelů Gennadij Oniščenko. Rusko dosud zakazovalo dovoz čerstvé zeleniny jen z Německa a Španělska. Rozšířením zákazu si proti sobě popudilo Evropskou komisi, která už tak musí řešit složitou ekonomickou situaci evropských producentů zeleniny, jež se stala kvůli aféře neprodejnou.

"Zavádíme ten zákaz, protože situace se během jednoho měsíce nedostala pod kontrolu. Nejsou známy zdroje infekce ani faktory, které přispívají k jejímu šíření," řekl Oniščenko, jehož citovala agentura RIA.

Oniščenko také popíchl EU svým výrokem, že smrtelné případy způsobené nákazou touto bakterií jasně dokládají, že tolik vychvalovaná sanitární legislativa EU, kterou má Rusko údajně také zavést, ve skutečnosti nefunguje.

anasyi ( 2. června 2011 22:48 )

tady nic neni

pavucinka ( 2. června 2011 16:33 )

Bakterie EHEC neexistuje.. Je teplo a jsou střevní infekce.Každopádně jíst musíme, a pít taky musíme.

bobin ( 2. června 2011 16:10 )

Polovina Evropy je zasažená, ale v údajném zdroji - t.j. ve Španělsku, žádná epidemie není. Tak kde je zakopaný pes ?

fouk.si ( 2. června 2011 14:46 )

udělali že zakázali dovážet z EU my by jsme to taky měli zakázat !!!

Zobrazit celou diskusi