Němci hledají zdroj nákazy, dochází jim krev!

Transfuzní stanice v Německu volají po dárcích krve. V souvislosti s nynější střevní nákazou, kterou provází krvácivý průjem, se zdravotnická zařízení v zemi začala potýkat s nedostatkem krevních produktů včetně plazmy. Zpravodajská stanice BBC v noci na dnešek informovala, že úřady různých zemí již registrují 1836 osob postižených smrtelně nebezpečným novým typem bakterie E.coli.
Z Německa je hlášen největší počet výskytu tohoto onemocnění - přes 1700; jen za poslední dva dny tam přibylo na 200 nových případů. V Německu nákaza zabila 18 lidí, jedno další úmrtí bylo v rámci Evropy zaznamenáno ve Švédsku.
Nákaza se poprvé objevila na severu Německa, kde je stále nejvíce případů. Onemocnění může vést k selhání ledvin a při léčení lékaři často využívají transfuze. "Potřebujeme doplnit zásoby krve a plazmy," citovala stanice BBC Lutze Schmidta, který vede hamburskou službu dárců krve.
V Česku zdravotníci prověřovali deset podezřelých případů střevního onemocnění; výskyt nebezpečné bakterie byl zjištěn pouze u jediného člověka - americké turistky, která do Česka přicestovala z Německa.
Světová zdravotnická organizace v pátek oznámila, že nemoc se vyskytla ve 12 státech a většina nakažených byli lidé, kteří nedávno navštívili severní Německo.
Podle vědců je za onemocněním nový kmen bakterie E.coli - mutace bakterie zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým "lepidlem", které jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech.
Kde se vzala smrtící bakterie?
Němečtí odborníci stále tápou pokud jde o určení zdroje nákazy. Prvotní podezření na okurky dovážené ze Španělska se při podrobnějších laboratorních testech nepotvrdilo. Nově se spekuluje o jiné zelenině i o nedostatečně zpracovaném mase. Možné je i to, že bakterie vznikla v nemocničním prostředí.
Hygienici opakovaně doporučují, aby lidé dodržovali základní hygienická pravidla při přípravě pokrmů a aby nezapomínali na důkladné mytí rukou před každým jídlem a po každém použití toalety.
Německé ministerstvo zdravotnictví trvá na doporučení, aby se lidé na severu Německa vyhýbali syrové zelenině, zejména okurkám, rajčatům a salátu. Evropská referenční laboratoř v Římě nicméně tvrdí, že její analýzy podezření na zeleninu nepodporují.
Vzduchem, tedy kapénkovou infekcí se šíří téměř výhradně viry (nikoli bakterie) a to ty, které zasahují dýchací cesty. Původci střevních onemocnění se musí dostat do střev zažívacím ústrojím. Mutace nemá vliv na způsob šíření původců nemocí. Pouze se změní jejich genetický kód a jsou třeba odolní vůči běžným antibiotikům.