Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Egypt: Klesnou ceny zájezdů? Češi v pořádku, uvedl Okamura

Autor: Josef Šťastna, mivrk - 
29. ledna 2011
12:11

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz ujistil, že všichni Češi (asi 1000), kteří jsou v Egyptě na dovolené zprostředkované cestovkou, jsou v naprostém pořádku. Klesnou ceny zájezdů do země, kterou zmítá revoluce?

Tomio Okamura uvedl, že v současné době je v Egyptě asi 1000 Čechů. Všichni jsou v naprostém pořádku. "Demonstrace se zatím nijak nedotkly letovisek, kde jsou Češi," uvedl pro Blesk.cz Okamura. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur dodal, že ale byly zrušeny všechny fakultativní výlety do Káhiry, kde to naopak velmi vře.

Nadále prý fungují mezinárodní mobilní sítě a turisté se tedy mohou spojit s rodinou v České republice. Internet naopak stále nefunguje. Okamura uvedl, že nedojde k žádnému omezení letů do Egypta.

"Egypt ani Česká republika nevyhlásily zákaz cestování do země. To znamená, že všechny charterové léty (7 týdně) probíhají podle plánu. Nemůže tedy dojít k jednostrannému stornování zájezdu, ani ze strany klienty, ani ze strany cestovní kanceláře," upozornil Okamura, který dodal, že Egypt je oblíbenou destinací, kterou Češi dobře znají. "Turisté mají dobrou rozlišovací schopnost, Egypt znají, ví, že demonstrace jsou v jiné části země než letoviska," doplnil Okamura.

Turisté, kteří cestovali do Egypta s cestovní kanceláří, jsou tedy podle Okamury v naprostém pořádku a nerušeně čerpají dovolenou. Je ale možné, že v zemi jsou nějací Češi na vlastní pěst a zažívají chaos v ulicích velkých měst na vlastní pěst. Víte o někom? Vrátili jste se z Egypta? Nebo tam právě jste? Ozvěte se na tip@blesk.cz!

Klesnou ceny zájezdů?

Okamura uvedl, že chaos v zemi probíhá v období, kdy do země míří naprosté minimum turistů. Cena zájezdů je i tak velmi nízká. Pokud dojde k rychlému uklidnění situace, ceny zájezdů to neovlivní.

"Pokud by napětí v zemi trvalo dlouhodobě a snížila by se poptávka, je pravděpodobné, že by to na cenu zájezdů mělo vliv. O dovolené v Egyptě rozhodují Češi v únoru a březnu, bude rozhodující, jaká bude v té době situace," objasnil Tomio Okamura.

CK Fischer umožňuje stornování!

Klienti, kteří mají zakoupenou dovolenou do Egypta od společnosti CK Fischer, mohou bez stornopoplatků změnit termín své dovolené, nebo si v původním termínu vybrat zájezd do jiné destinace. V sobotu o tom rozhodla Cestovní kancelář Fischer s ohledem na aktuální vývoj v Egyptě. Náklady spojené se zrušením dovolené v Egyptě navíc ponese CK Fischer a nebude je klientům účtovat. Toto rozhodnutí prý platí až do odvolání.

Výkonný ředitel CK Fischer Jiří Jelínek vysvětluje : "Toto rozhodnutí je zcela nad rámec zákona, našich povinností a uzavřených smluvním podmínek v cestovních smlouvách s klienty. Chceme vyjít vstříc klientům, kteří mají obavy do Egypta nyní cestovat. Péče o klienty a jejich a spokojenost je pro nás důležitější, než ztráty a náklady, které nám toto rozhodnutí přinese."

Aktuální nabídky zatím využilo jen několik málo z více než 500 klientů, kteří mají do Egypta odletět během následujících 14 dnů. Většina z nich místo do Egypta poletí na Kanárské ostrovy a Spojených arabských emirátů, ostatní dovolenou posunuli na pozdější termín.

„V současné době byly zrušeny pouze fakultativní výlety do Káhiry. Život ve všech letoviscích i ostatní fakultativní výlety jsou v současné době bez jakýchkoli změn,“ doplnil tiskový mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

cid2000 ( 31. ledna 2011 09:27 )

Většina států jednoznačně nedoporučuje cestovat turistům do Egypta.Jednoznačně je řečeno, že to je nebezpečné pro turistu i pro pěkné blondýnky.Případně vzniklé problémy řešit v rozvášněném Egyptě je momentálně skoro nemožné.Ještě jsem neslyšel od našeho slavného ministerstva zahraničí, že to je nebezpečné a jednoznačně se nedoporučuje cestovat do Egypta atd.to samé šéf cestovních kanceláří.Neřekl jednoznačně necestovat do Egypta.Zase jen takové fráze kolem a okolo horké kaše,možná...asi,spíše ne.Proboha.Češi jsou asi jiní než ostatní.Co slavný ministr zahraníčí...ten asi někdě leží pod peřinou a možná nemá ani potuchy co se děje v Egyptě?V situaci v Egyptě s britskýma turistama se vyjádřilo i několik britských politiků.U nás vůbec nikdo.Všichni se pořád něčeho bojí z našich politiků.Nikdy se naše ministerstvo zahraničí jednoznačně nevyjádřilo jednoznačně k nějakému zahraničnímu problému.Jsou strachy před posraný aby někdo něco neřekl.Nikdo nemá potuchy co má říkat a dělat na ministerstvu.Spíše se čeká, že se to nějak samo vyřeší a že si čeští turisté a cestovky nějak poradí bez nás.Neschopnost ministerstva zahraničí je již dlouhou dobu známá.Neschopnost operačně a flexibilně řešit aktuální problémy je už na ministerstvu klasika.jiné státy mají již připravené operační plány na evakuaci vlastních lidí z Egypta a Tunisu a naši....ticho po pěšině...nikde nikdo....asi se nic neděje.Směšné.Vyházet ty šašky z ministerstva i se spícím ministrem.Nechápu proč nemůže někdo oficiálně vystoupit a řict lidem ne.Nejezděte tam je to o život a případná evakuace bude složitá!lepší je asi po česku.....nic neříkat...a dělat, že žádné ministerstvo zahraničí neexistuje.Asi neexistují ani odborníci na danou problematiku atd.Neuvěřitelná politická neschopnost našeho ministerstva!!!!

sirena ( 30. ledna 2011 08:02 )

Pane Okamuro věřím, že příští týden pojedete na 14-denní dovolenou do Alexandrie.

nikto nevie ( 29. ledna 2011 20:54 )

Umite jako egyptanka číst? Jestli ano, tak si přečtěte dnešní noviny, etický kodex novinářů, zákon o klamavé reklamě, trestní zákon V části o záměrném uvedení v omyl za účelem......... A na závěr zdůrazňuji: NEZNALOST ZÁKONA NEOMLOUVÁ.

egyptanka ( 29. ledna 2011 20:19 )

Nevim, proc tady nadavate panu Okamurovi, kdyz kazdy ma snad mozek v hlave a je jeho vec,jestli za teto situace odcestuje. Ja osobne kdybych mela zajezd zaplaceny bych letela,ale rozhodne si ho nepujdu v nejblizsi dobe koupit,kdyz je uplne jedno,zda tuto dovolenou absolvuji za pul roku,za rok,nebo dva. A jestli se nekdo boji,at sedi na zadku a nekritizuje ostatni. Je jasne,ze cestovky se snazi prodat zajezdy a je na kazdem, jestli koupi nebo ne.

defakto ( 29. ledna 2011 19:51 )

Rekreovat se v zemi kde teče krev a na ulicích se střílí by mně nebavilo ! Nejsem necita ani blbec !

Zobrazit celou diskusi