Nejdříve začaly potyčky v Tunisu, teď se přesunuly do Egypta – tedy do místa, které si za svůj cíl zvolí ročně 170 tisíc Čechů. Policie proti tisícům demonstrantů požadujícím nižší ceny potravin zasahuje slzným plynem a vodními děly. Při nepokojích tam už zemřeli čtyři lidé. Češi se prý bát nemusí. Alespoň to tvrdí Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Tento týden letí do Egypta sedm charterových letů, ale jen do letovisek Hurghada, Sharm El Sheik, Taba a Marsaalam, kde se žádné nepokoje nekonají,“ řekl Blesku Okamura.

V Egyptě jsou momentálně tisíce Čechů. Jediný problém by mohl být jen s výlety do Káhiry. „Momentálně máme v Egyptě 1200 klientů a fakultativní výlety do Káhiry nerušíme. Naši delegáti situaci monitorují, kdyby hrozilo nebezpečí, výlet se konat nebude,“ řekl Jan Koláčný z Exim Tours. Ani CK Blue Style, se kterou do Egypta odcestovalo 90 klientů, zájezdy do hlavního města neruší.

Cestovní kancelář Fischer je ale opatrnější. „Jednodenní výlety jsme zatím zrušili kvůli bezpečnosti klientů a budeme za ně vracet peníze,“ potvrdil Blesku mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. „O Egypt je teď největší zájem. V tuto chvíli tam máme více než 500 klientů. Zatím nikdo zájezd nerušil,“ dodal Plovajko.

Fotogalerie
4 fotografie

Storno zájezdu? Bude to drahé

Že se Češi dovolené v Egyptě nebojí, potvrdil i Tomio Okamura: „Zatím jsme nezaznamenali rušení pobytů ze strany klientů.“ A není divu. Klienti cestovek nemají právní nárok na jednostranné zrušení zájezdu. Podle smlouvy by museli zaplatit stornopoplatky. Jiná situace by nastala v případě, že by ministerstvo zahraničí vyhlásilo zákaz cest, že tam hrozí nebezpečí života nebo stav nouze. To se nestalo ani v případě Tunisu, ani Egypta.