Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Oběsil svoji ženu a stal se nesmrtelným. Spalovač mrtvol budí strach i v novém provedení

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
8. března 2017
08:39

Nejspíš všichni ho znají díky geniálnímu filmovému podání Rudolfa Hrušínského (†73). „Co kdybych tě drahá oběsil?“ Usmála se na něho dolů, snad mu dobře nerozuměla, on se usmál též, kopl do židle a bylo to… Spalovač mrtvol působí husí kůži však i v podání Lukáše Hlavici (51) a novém audioknižním vydání.

Karel Kopfrkingl je spořádaný zaměstnanec pražského krematoria. Vskutku jemný, milý abstinent a nekuřák, miluje svoji práci. Věří, že smrt je vznešená jistota. Věří v německou budoucnost Evropy po vpádu Hitlera. Dokonce natolik, že je ochoten za svou víru položit život. Ne svůj, samozřejmě, „jen“ svých blízkých. Ladislav Fuks (†70) svůj román vydal poprvé roku 1967, ale snad známější je o dva roky později natočený film Juraje Herze (82). Nyní přichází na trh jako audiokniha, načtená vynikajícím rozhlasovým a televizním hercem a dabérem (jeho hlasem mluví Daniel Craig, Jamie Foxx nebo Ben Affleck) Lukášem Hlavicou.

Chladný, až slizce korektní Kopfrkingl je postavou vyvěrající z hloubi nacistických zrůdností. Fuks ve vyprávění i dialozích používá precizní a vzletný jazyk, který postavám dodává ještě rozporuplnější rozměr. Režisérka Jindřiška Nováková pochopila veškerou grotesknost a jemné odstíny příběhu dokonale, strach a nevinné dráždění posluchače jsou hmatatelné v jednotlivých částech jako tíseň před bouří. Spolu se scenáristou Jiřím Seydlerem představují upravenou verzi textu, ale jejich zásahy jsou minimální a velmi citlivé.

3288067:full:true:true

Důležitým argumentem, proč si knihu a pět hodin kultovního příběhu rozhodně poslechnout, je pak doslova herecký opus Lukáše Hlavici. V jeho přednesu nechybí téměř jevištní dynamika, příběhu dodává kosti i svaly. V této audioknize se z Fuksovy klasiky stává moderně předkládané drama, které by si nikdo neměl nechat ujít.

Hodnocení: 85 %

Ladislav Fuks

Spalovač mrtvol

Audiokniha:

Scénář: Jiří Seydler

Režie: Jindřiška Nováková

Čte: Lukáš Hlavica

Vydavatelství: AudioStory s.r.o., 2016

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi