Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach Vlasty Chramostové z natáčení Spalovače mrtvol: Neboj, stejně je to tvůj poslední záběr!

/
  • Karel Kopfrkingl a jeho poslušná manželka, která čeká, až ji její manžel oběsí.
    7. května 2018 ● 10:45

    Letos je to už padesát let, kdy režisér Juraj Herz (†83), který nedávno zemřel, natočil svůj nejslavnější film Spalovač mrtvol. Příběh zaměstnance krematoria, jenž kvůli nacistické ideologii zavraždí celou svou rodinu. Jaké jsou skutečné osudy herců, kteří hráli Kopfrkinglovy?

     

  • 1.

    MILOŠ VOGNIČ: syn Milivoj

    „Ten kluk mi dělá starosti, pořád se toulá,“ říká o svém synovi pan Kopfrkingl. Představitelem drobného chlapce s ulízanými vlasy a brýlemi s velkými obroučkami se stal Miloš Vognič. Narodil se v roce 1954 v Praze. Jeho vzhled a útlá postava mu ve třinácti letech zajistily roli potomka úchylného zaměstnance krematoria. Dvakrát si pak zahrál drobné role a naposledy se objevil ve snímku Pasťák. Po rozvodu rodičů zůstal s maminkou a převzal její rodné příjmení. Jako Miloš Suchý pak bydlel v České Lípě a v roce 2000 po těžké nemoci předčasně zemřel ve věku 46 let.

    Miloš Vognič jako syn otce, který vzal jeho život do svých rukou.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    JANA STEHNOVÁ: dcera Zina

    „Vidíš tu tyč, pan Dvořák ji chtěl odstranit, ale já mu říkal, že ji ještě někdy budeme potřebovat,“ prohlásí pan Kopfrkingl, poté se chopí železné tyče a s ní v ruce začne honit svoji dceru Zinu mezi rakvemi. Poté, co ji dožene, ukončí její mladý život. Její představitelka Jana Stehnová studovala na pražské DAMU scénografii, poté loutkářský obor. Studium přerušila a věnovala se kostýmní výpravě pro divadlo a ojediněle i pro film. Po malých rolích, především u Juraje Jakubiska, dostala unikátní úlohu ve filmu Spalovač mrtvol. Naposledy se objevila na filmovém plátně v roce 1983 v seriálu Tisícročná včela jako mlynářka. Jejím manželem byl scénograf Milan Čech.

    Miloš Vognič jako syn otce, který vzal jeho život do svých rukou.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    RUDOLF HRUŠÍNSKÝ: Karel Kopfrkingl

    „Nikdo nebude trpět, spasím je všecky. Všecky je spasím! Celý svět,“ káže Rudolf Hrušínský ústy pana Kopfrkingla. Od komediálních postaviček, jako byl dobrý voják Švejk, dokázal přejít do polohy děsivého šílence. V soukromí to byl ale člověk, který měl rád klid, jejž si dopřával při rybaření. Za herectví získal mnoho prestižních cen jak u nás, tak na filmových festivalech. Zemřel 13. dubna 1994 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti čtyř let. V herecké tradici pokračují jeho synové Rudolf a Jan Hrušínští.

    1968: Rudolf Hrušínský a Vlasta Chramostová ve filmu Spalovač mrtvol
    Autor: Foto: David Malík

  • 4.

    VLASTA CHRAMOSTOVÁ: nebeská Lakmé, manželka pana Kopfrkingla

    „Co abych tě, drahá, oběsil?“ říká pan Kopfrkingl v koupelně své manželce, kterou hraje Vlasta Chramostová. Při natáčení této scény se herečka ubezpečovala, že se jí nic nestane. Kameraman Stanislav Milota, který byl tehdy už sedm let jejím životním partnerem, ji uklidňoval slovy: „Neboj. Stejně je to tvůj poslední záběr.“ Byl. Ve filmu se však Chramostová objevuje ještě po scéně svého pohřbu, kde se v nevěstinci mihne jako prostitutka. Po dokončení filmu si však před filmovou kameru nestoupla až do roku 1997. Komunistický režim jí zakazoval činnost stejně jako jejímu partnerovi. Po podepsání Charty 77 jí byla zakázána i práce v divadle. Vrátit se tam mohla až po revoluci. Od roku 1991 se stala členkou činohry Národního divadla. Václav Havel jí roku 1998 udělil Řád T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Roku 2007 si zahrála se svým manželem Stanislavem Milotou hlavní role ve videoklipu Plán kapely Kryštof a naposledy své umění předvedla pod taktovkou Václava Havla ve filmu Odcházení v roce 2011. Stanislav Milota se vzhledem ke svému postupně se zhoršujícímu zdravotnímu stavu, prodělané mozkové příhodě a částečné ztrátě zraku musel své profese vzdát. V roce 2016 obdržel Českého lva za dlouholetý přínos českému filmu a nyní bydlí se ženou v centru Prahy.

    Rudolf Hrušínský původně roli odmítal, protože si myslel, že tam nebude mít co hrát.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    VIDEO: Zemřel Juraj Herz (†83): Čeho se bál komparz jeho nejslavnějšího filmu?

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel Juraj Herz (†83): Čeho se bál komparz jeho nejslavnějšího filmu? Tomáš Polák

    Fotogalerie
    13 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy