Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Herz o Spalovači mrtvol: „Komparzisté se báli, abychom je nešoupli do kamen“

Autor: Tomáš Polák - 
21. března 2017
05:50

Letos oslaví už 83. narozeniny. Režisérská legenda Juraj Herz ale přesto neztrácí energii a s nadšením cestuje po Evropě. Blesk.cz ho zastihl v Bruselu na desátém ročníku festivalu Offscreen, kam byl pozván jako čestný host. Jak vzpomíná na natáčení svého nejslavnějšího filmu a proč nemá rád severské filmy?

Režisér Juraj Herz natočil svůj patrně neznámější film, který byl navržený na Oscara, podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse v roce 1968. Hororová černá komedie Spalovač mrtvol je řazena k tomu nejlepšímu, co český film kdy vůbec vyprodukoval, a patří tak do světoznámé nové vlny. Sám režisér na natáčení stále rád vzpomíná.

„To bylo velice dobrý, protože jsme točili ve třech různých spalovnách, herci se tam necítili dobře, bylo léto, nebyl tam dobrý pach a všichni chtěli rychle skončit, takže my jsme byli ve tři hotoví,“ směje se.

„My jsme točili mezi mrtvolami, rakve byly kolem nás, a pokud jsme je neotvírali a nedali tam komparzisty, tak byly plné mrtvol. A proto měli komparzisti strašný strach, abychom se nespletli a nešoupli tu rakev do kamen,“ vzpomíná.

Film by natočil jinak

I přes rychlé natáčení se Herzovi podařilo natočit filmový skvost. Důležitým pomocníkem byl i kameraman Stanislav Milota, který natáčel Rudolfa Hrušínského ve velkých detailech a v neobvyklých úhlech. Umělci přitom využili nové speciální techniky, v té době téměř neznámé rybí oko. A právě s jeho použitím by dnes režisér trochu šetřil.

„My jsme tenkrát byli nadšení, že jsme měli takzvané rybí oko, širokoúhlý objektiv, že jsme to možná zneužili, že jsme toho natočili hodně. Kdybych to byl točil teď, tak bych s tím byl velmi opatrný,“ přiznal jeden z nejlepších českých režisérů.

Herz: Z českého filmu jsem otrávený

Od tzv. nové vlny už uplynula půlka století a za tu dobu se český film znatelně změnil. Podle Herze ale spíš negativně. „Víte, mně už se nechce chodit do kina na české filmy, protože si myslím, že jsme ztratili nějakou návaznost na kinematografii ve světě, na kinematografii, kterou jsme měli v 60. letech, a tak jsem z toho otrávený,“ posteskl si. 

Nedávné udílení Českých lvů tak ani režisérský génius nesledoval. „Já na Českého lva nechodím a nejsem v české akademii. Já jsem v evropské (filmové – pozn. red.) akademii a to mi stačí. Tam se musím podívat tak na 50 filmů. A kupodivu se tam české filmy jen velmi zřídkakdy objeví,“ uvedl Herz, podle kterého je v poslední době velmi kvalitní zejména rumunský film.

„Pak se samozřejmě hodně mluví o filmech severských, ale ty já nemám moc rád, protože tam je strašně moc přírody a sněhu, a já zimu nemám rád a nemám přírodu moc rád, takže pro mě je bližší francouzský nebo anglický film,“ dodal režisér.

Vybral by si Juraj Herz Rudolfa Hrušínského znovu do hlavní role? Podívejte se na rozhovor:
Video  Herz vzpomínal na natáčení Spalovače mrtvol: „Komparzisté se báli, abychom je nespálili“.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi