Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sherlock Holmes ani v tomto století neztrácí šmrnc

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. prosince 2016
13:20

Sherlock Holmes. Tohle jméno zná každý, kdo třeba jen jednou prošel kolem detektivky. Po knize Petra Macka (35) přichází i audiopodoba jeho příběhu, kterým vzdal hold nejen Sherlocku Holmesovi, ale i poctivé dramatizaci.

Je jaro roku 1937. Německý kancléř Adolf Hitler vytrvale hovoří o míru, svými činy však jako by dělal vše proto, aby západním spojencům došla trpělivost. Hry tajných služeb už dávno probíhají mimo zorné pole nadšeného včelaře Holmese. Ranou přímo do srdce je pro něj však sebevražda jeho chráněnce, místního mladíka, jehož vrozený talent detektiv po desetiletí rozvíjel a podnítil jej dokonce ke studiu na prestižní londýnské škole. Smrt bez zřejmého motivu Holmese vtahuje zpět do velkého světa, který se dramaticky změnil. Jediné, co zůstalo, je zlo a nepřítel, s nímž se Holmes poprvé utkal před čtyřiceti lety…

Úvodní synopse zaujme, ale sotva dokáže předestřít, co čeká posluchače audioknihy, která byla pokřtěna 22. listopadu tohoto roku. A stojí to za to. Za prvé: argumentem předem zaručujícím kvalitu je celý zástup profesionálních představitelů knižních postav. Jan Přeučil (79) jako Sherlock Holmes, Jan Vágner (68) coby dr. Watson, ale také Jiřina Bohdalová (85, královna Victorie), Vladimír Brabec (82, profesor Fildes) a řada dalších. Těm všem, pod vedením režisérky Jitky Bukové, se podařilo takřka neuvěřitelné.

Sherlock Holmes se vrací v příběhu Hitlerův posel smrti s Janem Přeučilem (Sherlock Holmes) a Janem Vágnerem (dr. Watson) v hlavních rolích audioknižní podoby dobrodružství českého spisovatele Petra Macka. Sherlock Holmes se vrací v příběhu Hitlerův posel smrti s Janem Přeučilem (Sherlock Holmes) a Janem Vágnerem (dr. Watson) v hlavních rolích audioknižní podoby dobrodružství českého spisovatele Petra Macka. | Jakub Poláček

Sherlock Holmes vznikl kdysi v hlavě sira Arthura Conana Doyla (†71). Sám autor tohoto detektivního kultu však napsal „jen“ čtyři romány a šestapadesát povídek s tímto hrdinou. První spatřily světlo světa v roce 1887, poslední doyleovský příběh pak v roce 1927. Holmes přežil svého tvůrce a pod rukama dalších autorů prožíval nová a nová dobrodružství. Ten Mackův patří mezi poslední. Jak se tedy daří Holmesovi v roce 2016, o kterém si mohl Doyle nechat jen zdát?

Kniha Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti vyšla ve své tištěné podobě loni, letos se jí dostalo zvukové formy, která má šanci být jednou z nejlepších dramatizací roku. Příběh jako by bořil mosty času a mezi řádky ožívalo to nejlepší z odkazu Doylea. V hlase mistrů svého oboru znovu funguje napětí, příjemná příchuť nostalgie (ale ne staroby). Macek využívá moderní jazyk, a přesto nachází paralelu s klasickým tvarem Holmesových příběhů. Zároveň respektuje pravidla detektivního žánru a i pokud pro posluchače bude kniha prvním setkáním s Holmesem vůbec, nevadí to. Okamžitě jeho osobnost a sebe s ním identifikujete. Živoucí postavy mají dostatečný prostor, abychom je poznali, byť jejich úloha v příběhu nemá velký rozsah. 

Sherlock Holmes se vrací v příběhu Hitlerův posel smrti s Janem Přeučilem (Sherlock Holmes) a Janem Vágnerem (dr. Watson) v hlavních rolích audioknižní podoby dobrodružství českého spisovatele Petra Macka. Sherlock Holmes se vrací v příběhu Hitlerův posel smrti s Janem Přeučilem (Sherlock Holmes) a Janem Vágnerem (dr. Watson) v hlavních rolích audioknižní podoby dobrodružství českého spisovatele Petra Macka. | Jakub Poláček

S audioknihou na vás dýchne kouzlo holmesovských časů bez jakéhokoli stínu patosu. Rytmus příběhu nutí poslouchat dál a dál, nezadá si s moderními současnými detektivkami. Naopak otevírá posluchači dveře do doby, která je zajímavá i tím, jak je pro dnešní generace posluchačů vzdálená. Děj má v sobě místy kouzlo Fitzgeraldova Gatsbyho, jindy zase připomene českou detektivní klasiku. Stručně řečeno, Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti je audioknihou, která by něměla ujít pozornosti posluchačů. Zvlášť nyní, v zimním období, se na sedm a půl hodiny stane vynikajícím společníkem pro večery, kdy z hrnků voní svařené víno nebo čaj.


Petr Macek

Sherlock Holmes - Hitlerův posel smrti

Interpreti: Jan Vágner, Jan Přeučil, Vladimír Brabec, Jiří Dvořák, Jiřina Bohdalová, Jana Postlerová…

Délka: 7:24 hodiny

Vydavatel: Supraphon, 2016

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi