Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Když se rodina potká při orgiích, vznikne Snuff

Chuck Palahniuk: Snuff
Chuck Palahniuk: Snuff  (Autor: Blesk/Odeon)
Autor: Václav Lang - 
22. února 2017
13:25

Novela Snuff amerického autora Chucka Palahniuka patří k těm bizarnějším literárním kouskům. Při troše nadsázky by se žánr mohl řadit kamsi ke knižnímu pornu. Ne že by se však jednalo o něco vulgárně oplzlého. Na placu při natáčení filmu pro dospělé se odvíjí složitý lidský příběh.

První kapitoly jako by byly Palakniuckovou zkouškou, co všechno jeho čtenář ještě vydrží. Stárnoucí pornohvězda se rozhodla vrátit na výsluní tím, že zlomí rekord v hromadné souloži. 600 mužů s rozličnými charaktery dorazilo na natáčení s různými důvody.

V ten moment se na pozadí bizarního kousku odvíjí běžný lidský příběh. Příběh o znovunalezení rodinných pout, okořeněný mnoha lidskými příběhy.

Ve vyprávění se střídá několik aktérů natáčení, kteří se skrývají za pořadová čísla, jež mají nesmazatelným fixem „vytetována“ na pažích, aby slečna Cassie Wrightová a její „nadháněčka“ nepřišly o rekord.

Při čekání na svou chvilku si muži povídají a vyprávějí své příběhy. Tak se čtenář dozví, že nejde jen o prachobyčejné natáčení porna, ale o mnohem víc. Jde o životní příběh několika životem zkoušených lidí.


Chuck Palahniuk

Snuff

nakladatelství Odeon, 2016

176 stran

Hodnocení: 75 %


Zobrazit celou diskusi