Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Příběhy uprchlíků – zlo je vyhnalo z Československa, přesto nezahořkli

Recenze: Příběhy uprchlíků – zlo je vyhnalo z Československa, přesto nezahořkli.
Recenze: Příběhy uprchlíků – zlo je vyhnalo z Československa, přesto nezahořkli.  (Autor: nakladatelství Paseka)
15. ledna 2017
14:42

Smrt nebo perzekuce hrozila třem lidem, kteří za různých okolností utekli z dřívějšího Československa a jejichž příběhy nabízí kniha Luboše Kreče Uprchlíci a zachránci. Téma je to výjimečné. Po revoluci si totiž na svou vlast vzpomněli a pokusili se jí pomoct zpátky na nohy.

Zasvěcenější možná jejich příběhy znají, pro mnohé ale půjde zřejmě o první setkání s hrdiny knihy. I když nazývat je hrdiny je přehnané. Prostě putovali životem a ten je zavál do takových situací, že museli odejít z Československa. To vše autor knihy zachytil poměrně dobře, dokonce bez větších historických nepřesností.

Horší už je to s příběhy po odchodu z vlasti. Zatímco u Paula Rausnitze a Bohuslava Jana Horáčka víceméně čtenář pochopí, proč jsou do spisu zařazení, u Mileny Grainfell-Baines tomu tak není. Dlouho člověk čte, dozvídá se, co vše se jí v Británii povedlo, a jejímu manželovi a vůbec všem okolo, ale kromě krátké epizody s remoskou se nic neděje. Až má jeden pocit, že se autorovi už nepodařilo nikoho jiného sehnat nebo příběh nebyl tak silný, jak doufal.

To je asi největší výtka celé knihy, která ale jinak dobře kreslí osobnosti a charakterové vlastnosti hrdinů. V tom je totiž skryto autorovo poselství, a proto stojí za to si knihu přečíst. Člověk nemusí být superman, aby mohl pomáhat.


Luboš Kreč

Uprchlíci a zachránci

nakladatelství Paseka, 2016

272 stran

Hodnocení: 60 %

TrojanSlovakia ( 17. ledna 2017 15:37 )

 Vy tomu ešte veríte? Naša generácia vie, že sú to bludy. Pripravilo prevrat štb a vrátili sa eštebáci - generáciu naších rodičov Havloštbáci oklamali. Česko-Slovensko s Havlom rozbili, aby mohli zbíjať čo im zobrali komunisti na základe Benešových dekrétov. Rodina Havlov a adoptovaného spiaceho kniežaťa podporovala fašistov. Prelomili aj Benešové dekréty.

Zobrazit celou diskusi