Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Recenze: Jakeš, Husák nebo Gottwald ve vtipech socialistického člověka

Recenze: Jakeš, Husák nebo Gottwald ve vtipech socialistického člověka
Recenze: Jakeš, Husák nebo Gottwald ve vtipech socialistického člověka  (Autor: nakladatelství BizBooks)
1. února 2017
12:30

Štrougalův úd, kozí moč nebo buzertaška. Lidovou tvořivost z dob socialismu si vzala za úkol předvést kniha Po práci legraci Jana Nejedlého a Jakuba Šofra. A povedlo se jí to na výtečnou.

Smějícími se bestiemi nazýval Čechy už Hitler. A humorem se bojovalo i proti komunismu. Každý omyl režimu, každá nenáviděná osoba nebo nekvalitní výrobek se stal objektem vtipů ať už jemných či hrubších, zato ale vždy trefných.

Kniha je tak nejen sbírkou humorných vysvětlení různých zkratek jako SRPŠ, PS VB nebo Akce Z, ale také vhledem do marasmu tehdejší doby. V každém z výtvorů se totiž nesmazatelně obtiskl duch doby, který je do dnešních dnů nepřenosný.

S tím si ale autoři poradili. K výrazům dodali vysvětlení kontextu i doby, které tak na 200 stranách dokáže přesně vylíčit to, proč Češi v roce 1989 neváhali vyjít na náměstí, i když dnes už si málokdo na svou motivaci vzpomene.

Kniha je tak dobrá pro všechny, kdo si chtějí osvěžit paměť nebo jen poznat, v čem museli jejich rodiče žít. A třeba se i dozvědí, kde se vzaly zlidovělé názvy jako robertek...


Jan Nejedlý, Jakub Šofar

Po práci legraci

nakladatelství BizBooks, 2016

200 stran

Hodnocení: 85 %

SimcaJB ( 1. února 2017 12:42 )

 Kniha je plná humo­ru, vtip­ných anekdot, paro­dií a pře­tvo­ře­ných hesel. Již na prv­ní pohled zaujme atrak­tiv­ní obal s obráz­ky. Poslouží vám buď ke vzpo­mí­ná­ní či nao­pak pozná­ní, kte­ré bude jis­tě spo­je­né se zasmá­ním. Takže odpo­čiň­te si po prá­ci a dopře­jte si tro­chu legra­ce s tou­to kníž­kou, jis­tě nebu­de­te své­ho výbě­ru lito­vat. - Celá recenze na http://www.zk4.cz/7y

Zobrazit celou diskusi