Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tvrdý brexit dopadne i na Česko. Ekonomika oslabí, varuje Petříček

Autor: ČTK, for - 
16. února 2019
17:01

Vystoupení Británie z Evropské unie bez dohody by mohlo českou ekonomiku podle vládních odhadů oslabit o 0,5 až jedno procento hrubého domácího produktu (HDP). Na okraj mnichovské bezpečnostní konference to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Stále ale věří, že se brexitu bez dohody podaří vyhnout.

„Máme několik možných variant. Ty dopady samozřejmě budou v případě tvrdého brexitu. Odhady jsou mezi 0,5 až jedním procentem HDP,“ uvedl šéf české diplomacie.

„Je to poměrně zásadní dopad, takže já věřím, že není v zájmu ani jedné strany, aby došlo k tomu, že Velká Británie odejde z Evropské unie bez dohody,“ poznamenal.

Na britské straně by podle něj dopady byly nejspíš ještě výraznější. „Ta praktická stránka odchodu (v takovém případě) bude ještě komplikovanější. Již dnes se ve Francii připravují na neskutečně dlouhé kolony kamionů, které nebudou odbavovány, protože není na základě čeho je odbavovat,“ řekl také s tím, že podobné problémy by nejspíš přišly i v letecké dopravě a dalších oblastech.

Nákladní kamióny demonstrují, jak by to vypadalo, kdyby došlo na „tvrdý brexit“. Nákladní kamióny demonstrují, jak by to vypadalo, kdyby došlo na „tvrdý brexit“. | Reuters

I proto si Petříček přeje, aby k brexitu bez dohody nakonec nedošlo. „Já stále věřím, že se řešení nalezne. Je tu stále možnost odložení toho termínu, pokud britská strana bude o to žádat,“ uvedl k jedné variantě.

Británie má unii opustit 29. března. I přes opakovaná vyjednávání se zatím nepodařilo najít způsob vystoupení, s nímž by byl spokojen jak Londýn, tak Brusel.

petr12 ( 21. února 2019 10:11 )

Pocheho vypatlanec a výsledek katastrofa pro volby CSSD jeho podpora pro 14 sirotku syřanu je sebevraždou CSSD.Nic odpornějšího než Šrojdrová a ted Petříček je vidět jen u křiváku,lidovcu a ted i CSSD je to politický humus.

Agent_007 ( 17. února 2019 01:37 )

Nestraš Pochečku.

fido2 ( 16. února 2019 20:21 )

Zlotřilí angáláni, proč by jejich brexit měl dopadat na nás. Mohli by ušetřit třeba na královské rodině.

vzteklina ( 16. února 2019 19:16 )

no teda tohle je trubeček. Kdo z nás nevěděl už asi dva měsíce, že na ten brexit doplatíme? Někdy bych chtěla mít tak hloupé děti

bratr ( 16. února 2019 18:22 )

petricku nedelej ze sebe vola a tahni do ***e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa