Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vládní piloti: Borci, nebo frajírci?

Video se připravuje ...
Autor: Oldřich Tichý, koj - 
18. prosince 2010
07:36

Letecké fandy to rozdělilo na dva tábory – jedni mluví o zbytečném hazardu, druzí obdivují umění pilotů vládního airbusu. Ten ve čtvrtek lidé na řadě míst Česka viděli na obloze v doprovodu čtyř stíhaček Gripen. A na pražském letišti v Kbelích ho dokonce vyfotili při takzvaném nízkému průletu, kdy se kolos vážící 70 tun prohnal se zataženým podvozkem sotva deset metrů nad letištní plochou.

„Ti kluci v kabině vůbec nevědí, co dělají. Ten letoun je uzpůsoben na jiný druh létání, a ne na takovéto,“ rozčiloval se nad fotkou nízko letícího vládního speciálu diskutující s přezdívkou hoocker, který o sobě uvedl, že sám létá od roku 1980 a má nalétáno přes 15 tisíc hodin.

„Takhle se s tím – třeba v nebezpečných oblastech – fakt lítá. Po startu se vystoupá tak do 10 metrů, nabere se co největší rychlost a pak strmě do 10 tisíc,“ upozorňoval pro změnu diskutující Josef Frýba. Vzhledem k tomu, že totéž popsali už dříve i skuteční vojenští piloti a premiér Petr Nečas se na víkend chystal do Afghánistánu, vypadalo takové vysvětlení reálně.

Mluvčí kbelské základny Zuzana Špačková ale přišla s jiným vysvětlením. „Šlo o naplánovaný kontrolní let. Součástí byl i doprovod stíhacími letouny na cílové letiště. Airbus vlastně simuloval libovolné dopravní letadlo,“ odůvodnila přítomnost gripenů. O nízký průlet podle ní pilot požádal za účelem křížové kontroly radiovýškoměrů.

sigent ( 18. prosince 2010 12:58 )

"...vládního erbusu..." to je úroveň, ten člověk co to čte, bude študovanej...

Zobrazit celou diskusi