Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havárie stíhačky: Piloti se katapultovali!

Autor: cad, oj - 
16. prosince 2010
18:54

Na Třebíčsku havaroval letoun L-39. Dva zkušení piloti se katapultovali dva kilometry za obcí Biskupice. Jednoho vítr zanesl do lesa, zůstal viset na stromě a lehce se zranil. Druhý je v pořádku.

"Nehoda se stala ve 14:42. Pilotům s patnáctiletou praxí za letu vysadil motor. Poté co navedli letoun do neobydlené oblasti, oba se katapultovali. Nikomu se nic nestalo. Letadlo spadlo do lesa. Na místo ihned vyrazila letecká pátrací a záchranná služba i náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek," řekla Blesk.cz mluvčí generálního štábu Mira Třebická.

Stroj patřil základně letectva v Náměšti nad Oslavou. Nejmenovaný zdroj uvedl, že se jedná tento rok už o druhé selhání letounu tohoto typu. Generál Picek okamžitě zakázal lety Albatrosu L-39.

Podle obyvatel Biskupic - Pulkova se ozvala velká rána. "Tak jsem si říkal, že se něco děje. Za chvilku mi volala jedna obyvatelka, že tam seskočili piloti. Ještě s jedním klukem, co je u vojáků, jsme tam běželi, jestli se nikomu nic nestalo," sdělil ČTK starosta Radek Maštalíř. Dodal, že volali číslo 112 a šli po stopách pilotů, k padáku se dostali asi za 20 minut. Předpokládá, že piloty mezitím nabral vrtulník. Letadlo zřejmě spadlo o několik kilometrů dál. "My jsme v údolí, tady není nic vidět, nic hořícího," uvedl.

Havárie letounu způsobila ještě další kuriózní nehodu. Policejní auto, které jelo na místo se zapnutým majáčkem, nedojelo. Cestou se srazilo s linkovým autobusem. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Podařilo se vám vyfotit nebo natočit havárii letadla? Pošlete nám vaše úlovky na tip@blesk.cz



Aero L-39 Albatros je proudový podzvukový cvičný letoun vyvinutý v šedesátých letech 20. století v československém Aeru Vodochody. Jedná se o první typ cvičného proudového letadla druhé generace a jeden z prvních typů s dvouproudovým motorem. L-39 se stal jednotným výcvikovým letounem armád Varšavské smlouvy (s výjimkou Polska), v 70. a 80. letech 20. století byl v počtu cca. 2 800 kusů součástí leteckého parku letectev tří desítek států a zůstává nejpoužívanějším proudovým výcvikovým letounem na světě.

Zdroj: Wikipedia.cz

joanna5 ( 18. prosince 2010 12:10 )

nad naším městečkem strašlivý zvuk, koukala jsem z okna a čekala, co spadne, protože to nebyl normální zvuk - jak tisíc vrtaček z vysypanými ložisky - pak to přestalo - Bylo namále, že piloti nezpanikařili a nenabořili to do DUKOVAN, byť nechtěně - BRAVO, velký obdiv!

zaviracispendlik ( 17. prosince 2010 07:35 )

zaviracispendlik ( 17. prosince 2010 07:35 )

taky jednou můžeš být obětním beránkem

zaviracispendlik ( 17. prosince 2010 07:34 )

většinou, když to je chyba pilotů, tak nepřežijí. Když závada, katapultují se. Jsem ráda, že přežili

moravacka ( 17. prosince 2010 00:42 )

co k tomu dodat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání