Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chalupáři, neplaťte „pálky“ za elektřinu. Jak ušetřit a vybrat tarif?

Autor: ula - 
26. května 2016
06:31

Co Čech, to chalupář. Ve většině chat a chalup ale není přípojka na plyn, a tak je vše závislé na elektřině. Mnoho chatařů ale za elektřinu přeplácí, a to často jen kvůli špatně nastavené sazbě nebo nevýhodnému dodavateli. Co si ohlídat, aby vás faktura za elektřinu nezaskočila? 

Libuše je v důchodu a jezdí na chatu v Bukovci jen příležitostně. Ročně platí za elektřinu 1292 Kč. „Myslíte, že bych ušetřila?“ pochybuje Libuše o změně tarifu a pokračuje: „Sice mi nabízeli tarif, který platí asi jen v létě, ale co když bych tam potřebovala jet v zimě? Nechávám to tak, dokud to můžu platit, tak se o to extra nestarám.“

Učitelka Magda jezdí na chatu v Kamenici každý víkend a tráví tam prázdniny. Má sazbu pro celoroční bydlení a účty za elektřinu se vyšplhají i na 11 tisíc ročně. „My máme bojler, elektrické nářadí,“ vypočítává Magda a přiznává: „Rozhodně bych chtěla ušetřit, ale vůbec se v nabídkách od dodavatelů neorientuji.“

Správně zvolená sazba je základ

Pokud chcete ušetřit za elektřinu na chatě, měli byste se rozhodně zajímat o sazbu. Pro chataře existuje výhodná dvoutarifová sazba D61d. V této sazbě pak od pátku od 12 hodin až do neděle do 22 hodin odebíráte elektřinu v tzv. nízkém tarifu, tedy levněji. Většina běžných chatařů (pokud na chatě nemají náročný spotřebič jako např. bojler) podle Tomáše Suchého z portálu Ušetřeno.cz volí mezi standardní jednotarifovou sazbou D01d a právě dvoutarifovou sazbou D61d. Která z nich se vyplatí právě jim, si lidé jednoduše spočítají podle toho, v jaké dny a na jak dlouho na chatu jezdí.

 Zjednodušeně se dá říci, že mohou nastat tři základní situace:

  • na chatu jezdíte výhradně o víkendu – výhodná by pro vás měla být sazba D61d
  • na chatě prakticky bydlíte od dubna do října  – výhodná bude spíše běžná sazba D01d
  • na chatě jste občas i ve všedních dnech –  s menším odběrem, a pokud je odběr půl na půl rozdělen mezi víkendy a všední dny, vyplatí se vám spíše D61d 

Skončí „chatařská“ sazba?

Začátkem letošního roku to vypadalo, že chatařské sazbě odzvoní v rámci změn celé tarifní struktury. Nicméně reforma byla již na konci února odložena na neurčito. „Přechod na speciální sazbu má tedy určitě smysl, protože minimálně v nejbližších letech budete díky ní šetřit. Pro změnu distribuční sazby na D61d nemusíte splnit žádné speciální podmínky. Když o ni zažádáte, automaticky ji dostanete přidělenou. Sazbu je ale možné měnit pouze jednou za 12 měsíců, tak si změnu dobře promyslete,“ říká Tomáš Suchý, energetický specialista z portálu Ušetřeno.cz.

 Nejlevnější dodavatel, další stovky do kapsy

Správně nastavená sazba ale není to jediné, co vám může ušetřit. Zajímat byste se měli i o cenu za odebranou elektřinu, jejíž výši stanovuje váš dodavatel. A i toho si můžete vybrat sami. „Řada lidí má pocit, že řešit dodavatele u chaty nemá kvůli malé spotřebě cenu, ale i tam se ceny dodavatelů mohou v ročním součtu lišit o stovky korun,“ vysvětluje Tomáš Suchý. Podívejte se proto, jestli se na trhu nenajde levnější dodavatel, a změnu případně co nejdříve proveďte. 

Spotřebiče vypojte nebo pořiďte šetrnější

Běžné spotřebiče, jako je televize či DVD, kradou elektrický proud, i když jsou právě vypnuté. I tak jsou totiž udržované v tzv. pohotovostním režimu (standby), aby mohly při zapnutí rychle „naskočit“. Odběr stanby je u nových přístrojů opravdu zanedbatelný, ale u starých zařízení, která tak často odkládáme právě na chaty, se za rok nasčítá.

„Například standby režim u starého videopřehrávače vás může ročně vyjít i na 500 Kč, u starého televizoru s CRT obrazovkou to pak za rok bude k jedné tisícikoruně,“ vysvětluje Suchý. Není proto nic jednoduššího než při každém odjezdu z chaty přístroje odpojit. Buď vypojením ze zásuvek, pořízením vypínacích zásuvek, nebo centrálním odpojením elektřiny.