Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chalupáři sčítají škody po zimě. Lubošovi ukradli zahradní nábytek za 50 tisíc

Chalupáři se vrací do svých objektů. Luboš zjistil, že mu ukradli zahradní nábytek.
Chalupáři se vrací do svých objektů. Luboš zjistil, že mu ukradli zahradní nábytek.  (Autor: Robert Klejch)
Autor: ula - 
8. dubna 2016
06:45

Chataři a chalupáři se s jarním počasím vracejí na první návštěvu svých víkendových sídel. A často je čeká nepříjemné překvapení, stejně jako Luboše. Ten se po zimě vrátil do chalupy na Šumavě, kde mu někdo poškodil zámek u kůlny a ukradl zahradní nábytek za 50 tisíc. Víte, jak v takových případech okamžitě reagovat?

Lubošova chalupa není velká, má dvě místnosti a 35 metrů čtverečních. Zahrada má 16 akrů, u chalupy je kůlna, ve které skladuje nářadí a zahradní nábytek.

Když si Luboš příbytek koupil, byl už pojištěný proti požáru. Po debatě se sousedy nicméně usoudil, že by bylo lepší připojistit objekt proti krádeži a vandalismu. A to se mu vyplatilo.

„Přijel jsem a zjistil, že někdo se pokoušel dostat do kůlny, také mi ukradli zahradní nábytek,“ řekl Luboš, aby dodal: „Rozhodně radím dělat si fotky chalupy a vybavení pravidelně a schovávat si doklady od cenných věcí.“ Postup mu usnadnil jednání s pojišťovnou, která mu vyplatila peníze do 14 dnů.

Zloděje nejvíce lákají středočeské chaty

S podobným problémem jako Luboš se v těchto dnech bude nejspíš potýkat řada majitelů rekreačních objektů. Ti se po zimě vrací na kontrolu či návštěvu svých chat a chalup. 

„Přes zimu jsou rekreační objekty pro zloděje snadnějším cílem. Čeští chataři a chalupáři už se ale za ta léta poučili a ve svých letních sídlech už nenechávají tolik cenných věcí. Škoda způsobená při vniknutí zlodějem do takových objektů je tak u nás nejčastější pojistnou událostí,“ uvedl Michael Neuwirth, ředitel odboru pojištění majetku a odpovědnosti ČSOB Pojišťovny.

Statistika Policie ČR a ČSOB Pojišťovny za loňský rok eviduje 2 553 krádeží vloupáním do chat. Více než čtvrtina (672) jich přitom připadá na Středočeský kraj. Nejméně se vykrádaly chaty v Karlovarském kraji. Nemalé jsou i škody, které takto zloději způsobí. Loni se vyšplhaly až na více než 42 milionů korun.

Koberec od omastku a do chaty přes WC 

„Pokud zjistíte, že rekreační objekt je vykradený nebo poškozený, zavolejte policii, aby sepsala protokol. To je velice důležité pro pojišťovnu, aby proplatila pojistné plnění,“ říká Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners.

Měli byste si udělat fotografie pojistné události i sami pro sebe. Důležitá je ovšem prevence, chatu či chalupu byste si měli pořádně zabezpečit. Někdy ale ani to nestačí. „Jednou pachatelé zvolili poněkud odvážné řešení a do chaty se vloupali přes suché WC,“ uvedla Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny.

Někdy se o pojistnou událost ale „postarají“ klienti sami. „Jednou jsme řešili případ, kdy manžel pojištěné při vstávání od stolu u poškozené nadzdvihl stůl, kde byl tác s vepřovým kolenem, který se převrhl a poškodil koberec mastnotou,“ řekl Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny.