Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečekejte na teplo: Zkontrolujte chalupu po zimě už teď! Poradíme, na co dát pozor!

/
  • Své chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    18. března 2016 ● 09:45

    Letošní zima nebyla na naše nemovitosti příliš náročná. Jarní údržbu ale přesto nesmíte odbýt. Chalupy i rodinné domy je nejlepší prohlédnout ještě předtím,
    než přijdou jarní deště. Poradíme, na co byste se měli zaměřit.

  • 1.

    Komín

    Intenzivnímu topení už pomalu voní hrana. Proto je nejlepší čas překontrolovat,
    co topná sezona napáchala. Zkontrolujte komín pohledem zvenku, ale i zrcátkem zevnitř a vyčistěte ho. Nejlépe za pomoci specialisty. Na stěnách se totiž mohl při topení usadit nebezpečný dehet, který může způsobit komínový požár (až 1000 °C).

    Své chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    Autor: Build UP

  • 2.

    Střecha

    Stačí několik prasklých tašek a přívalové deště vám mohou poničit podkroví, zateplení střechy nebo i krovy. Střechu proto zkontrolujte nejen z podkroví, ale i pohledem zvenku. Pozornost věnujte především místům kolem komínu a střešních oken, kde může zatékat pod oplechování. Překontrolujte i odvětrání a sněholamy, jestli je těžký tající sníh neponičil nebo nerozhýbal.

    Své chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Okapy

    Ucpané okapy a jarní deště. To je spolehlivý recept na jarní patálii. Okapy proto překontrolujte a vyčistěte, i když jste to dělali už na podzim. Hrozí totiž, že nesvedená voda bude téct po fasádě domu a na takovém místě vám bude vlhnout
    zeď a opadávat omítka. V místě, kde okap neodtéká, hrozí i to, že začne reznout a rozpadat se.

    Své chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Studna

    Důkladně překontrolujte zakrytí, jestli se v něm přes zimu neobjevila škvíra či puklina, a také stěny studny, aby dovnitř nezatékaly nečistoty z povrchu. Zkontrolujte i čerpadlo a další příslušenství. Vodu byste měli dát ideálně každé jaro na rozbor (stojí zhruba 1000 Kč) a případně studnu vypustit, opravit a vydezinfikovat přípravkem typu Savo.

    DSvé chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    Autor: Blesk - ilustrace

  • 5.

    Vodovod

    Na chatách a chalupách přes zimu vypínáme vodu, aby v trubkách nezamrzla. Jestli už nečekáte žádný mráz, pusťte ji. Případnou netěsnost spojů nebo kapající
    kohoutky tak budete moci opravit dřív, než na chatu přijedete relaxovat. Vodou napusťte i bojler, nechte ho ohřát, a pak zas vypusťte. Zbavíte se tak zoxidovaných kusů a sedliny na vnitřním plášti bojleru.

    Své chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Trávník

    Jakmile sleze sníh a země se začne probouzet, je ideální čas na údržbu trávníku. Vertikutací ho zbavíte mechu a travní plsti a holá místa můžete osít novou trávou. Mech zničíte i za pomoci dolomitického vápence, růst podpoří jarní hnojivo.

    Své chaty a chalupy zkontrolujte před začátkem sezony už nyní.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy