ONLINE CHAT
Dobrý den, jaké jsou rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou? Co je lepší volba? Děkuji, Radim(Radim)
Foto
Bankovní půjčka je obvykle výhodnější, ale i mezi bankami jsou rozdíly, proto je potřeba porovnat pečlivě nabídky více institucí a porovnat z hlediska výše úroku, poplatků a dalších nákladů spojených s úvěrem. Banky mají oproti nebankovním institucím však přísnější kriteria, které žadatel nemusí splnit.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak mám řešit situaci, kdy své dluhy celou dobu poctivě splácím, mám i finanční rezervu, ale ta mi teď došla. Musel ji vybrat, protože mi můj zaměstnavatel nezaplatil už za 4 mzdy. Sám se teď kvůli tomu dostávám do problému. Jak mám postupovat? (Pavel Dolejš)
Foto
Nevyplatil-li vám zaměstnavatel mzdu, máte nárok na její uhrazení, v nejhorším ji musíte požadovat soudní cestou. Na zaplacení mzdy trvejte. Nemůžete-li už kvůli této situaci splácet, informujte o tom co nejdříve věřitele a najděte si nové zaměstnání. Vzhledem k tomu, že jste se do finanční tísně nedostal vlastním přičiněním, mohl by vám věřitel vyjít vstříc a povolit odklad nebo snížení splátek.
Vážně existuje nulový úrok? Podobná nabídka mi přišla poštou do schránky, ale zdá se mi to divné…. (Zuzana)
Foto
Žádná půjčka není zadarmo, tedy nulový úrok je dost nepravděpodobný, i kdyby však takový produkt existoval, věřte že za půjčku zaplatíte jinou formou, nejspíše různými poplatky za „něco“ apod. a bude obtížné spočítat kolik na konci spotřebitel vlastně zaplatí. Osobně bych se takové půjčce vyhnul.
Jaký je hlavní rozdíl mezi kontokorentem a půjčkou? (Franta)
Foto
Rozdíl mezi půjčkou a kontokorentem je v tom, že s kontokorentem je zcela na vás, kdy začnete dorovnávat konto. Ovšem toto dorovnání je třeba provést pokaždé do stanoveného data. Tedy jednoduše – vyčerpáte určitou částku peněz a tu uhradíte zpět, až budete mít znovu dostatek financí (max. do 1 roku od data čerpání). Bonusem je navíc to, že je – li vám výplata zasílána na účet se zřízenou službou kontokorent, účet se z ní bude dorovnávat. Opět tedy lze čerpat z kontokorentu. Vyrovnáním veškerých peněz dochází ke změně data čerpání a započítává se tedy znovu od tohoto data. Mínusem kontokorentu je vyšší úroková sazba.
Jak si půjčit na chatu,kterou je nutno vyplatit 300000 jinak jde do exekuce,v současnosti je zablokovaá(picková)
Foto
Dobrý den, doporučuji si zjistit skutečnou výši dluhu, poté se spojit s věřitelem a dohodnout za jakou částku je ochoten nemovitost odblokovat. V případě, že se dohodnete věřitel dá pokyn exekutorovi k odblokování nemovitosti. Poté je to již klasická dohoda mezi vámi a majitelem nemovitosti. Jednání s věřitelem a majitelem nemovitosti doporučuji podpořit smluvním ujednáním o převzetí dluhu nebo smlouvou o smlouvě budoucí ale si už nechte připravit právníkem.
co si myslíte o půjčkách přes internet? dá se jim vubec věřit, nebo je lepší řešit vše osobně?(kamil)
Foto
Opět platí to samé jako při osobním jednání, důležité je si pečlivě prostudovat smluvní ujednaní a v neposlední řadě Vám pomůžou také recenze poskytovatelů služeb na internetu.
Krásný večer,jaký je váš názor na oddlužovací společnosti? myslíte, že mohou člověku pomoci, nebo je to jen další způsob, jak vytáhnout ze zoufalých lidí peníze?(MirkaL)
Foto
Během své praxe jsem se setkal s řadou oddlužovacích společností a žádná z nich dlužníkovi nedokázala pomoci, pouze díky svým poplatkům na dlužníkovi “parazitovali“. Věřitel nemá žádnou povinnost s těmito společnosti komunikovat a to i když se prokazují plnou mocí od dlužníka. Tyto společnosti nedokážou žádným způsobem situaci vyřešit , to musí dlužník sám. A pokud si dlužník není jistý, doporučuji navštívit nějakou neziskovou finanční poradnu, kde se neplatí žádné poplatky.
jak postupovat v případě, že nemam na zaplacení dluhu? Již mi přisla prvni upominka(m.pichlova)
Foto
Určitě se co nejdříve zkontaktujte s věřitelem a domluvte se s ním na způsobu úhrady dlužné částky. Pokud nemáte na úhradu celé dlužné částky, většina věřitelů umožňuje splátkový kalendář.
Zaměstnavatel mi už dva měsíce nevyplatil příslušnou mzdu - prý nemá. Díky němu jsem se opozdil se splátkami ve spl. kalendáři, který mám u pojišťovny. Opravdu nevím, jak se v tuto chvíli bránit... (hovorka j.)
Foto
Nevyplatil-li vám zaměstnavatel mzdu, máte nárok na její uhrazení, v nejhorším ji musíte požadovat soudní cestou. Na zaplacení mzdy trvejte. Nemůžete-li už kvůli této situaci splácet, informujte o tom co nejdříve věřitele a najděte si nové zaměstnání. Vzhledem k tomu, že jste se do finanční tísně nedostal vlastním přičiněním, mohl by vám věřitel vyjít vstříc a povolit odklad nebo snížení splátek.
Dnešní trh nabízí bezpočet půjček, úvěrů, hypoték a dalších finančích služeb. Jak se mizi nimi orientovat. Myslíte, že půjčka od nebankovní společnosti může být stejně výhodná jako od banky? Jaké nebezpečí hrozí u nebankovníc poslečností. Děkuiji Vám za odpověď(Jimbo)
Foto
Obecně lze říci, že půjčka od bankovních společností jsou výhodnější, ale nemusí to být pravidlem. Vždy záleží na konkrétní společnosti a na podmínkách, které jsou s produktem spojeny. Platí ale že více obezřetnější by jste měl být při výběru půjčky u nebankovních institucí.
Zdravím, jaký je váš názor na půjčky, které slouží například ke koupi nového televizoru, k zapalcení exotické dovolené a dalších "zbytečností". Hezký den,jarka(Jaroslava )
Foto
Dle mého názoru jde o rizikové půjčky na komodity, které nejsou k životu nezbytné. Ve své praxi jsem poznal několik lidí, kteří se díky těmto „zbytečným“ půjčkám dostali do velkých problémů a dnes by si obdobnou půjčku rozhodně nevzali.
Vážený pane Ganaji, dcera se ocitla ve velice špatné finanční situaci a všude jí nahánějí věřitelé. Raději to nechci moc popisovat, spíš se chci zeptat, zda je možné se s někým bezplatně poradit. Chtěla bych jí pomoct. (Tereza)
Foto
Dobrý den, existují bezplatné finanční poradny, kde Vám jistě poradí, případně můžete využít naší poradenské linky 461 002 002 nebo email intrumczech@intrum.cz
Jaký je váš názor na práci českých exekutorů? Chápu, že dlužník své dluhy splatit musí, ale poplatky, které si exekutoři počítají, jsou dle mého názoru přemrštěné.....(Filip J.)
Foto
Jelikož s exekutory samozřejmě úzce spolupracujeme, víme jaké náklady musí vynaložit na vymožené dlužné částky. Dále musíme brát v úvahu také celkovou vymahatelnost pohledávek celkově, tzn., že většina pohledávek je nevymahatelných, avšak exekutor má náklady i s těmito pohledávkami. V každém případě odměna exekutora by měla být přiměřená a je úkolem zákonodárců takovou odměnu adekvátně stanovit.
Krásný den, ráda bych se dozvěděla, jaké jsou výhody nebankovních půjček v porovnání s klasickými (bankovními) půjčkami? Na co si dát při výběru pozor?(hana hr.)
Foto
Dobrý den, výhodou nebankovních půjček je rychlost poskytnutí půjčky, není nutno dodávat velké množství podkladů ale proti tomu je nevýhodou o mnoho vyšší úroková sazba, vysoké poplatky za nedodržování platební kázně, další skryté. Při výběru bych si určitě prostudoval smluvní podmínky, jestli je společnost členem České leasingové a finanční asociace a třeba i recenze na jednotlivé poskytovatelé.
Dobrý den, už dlouho uvažuji o půjčce (50 000 Kč). Mohl byste mi, prosím poradit, na jaká aspekty mám při jejím výběru hledět? Na finančním poli se nevyznám a nerada bych zbytečnou chybou skončila v exekuci. Předem děkuji za radu. (Suchomelová)
Foto
Určitě bych si předem v klidu spočítal kolik mne bude na konci splácení půjčka skutečně stát. Pozor bych si dal zejména na skryté poplatky a také sankce plynoucí z porušení splátkového kalendáře. Úroková míra tedy není jediným vodítkem při výběru půjčky či úvěru. Soustředil bych se na tzv. RPSN, což roční procentní sazba nákladů, která by v sobě měla obsahovat veškeré náklady spojené s poskytnutím půjčky. Povinnost poskytovatele je tuto sazbu uvádět.
Zdravim, vzala sem si před 2 lety půjčku, ale teď nemám na její zaplacení. Můžu si vzít ještě jednu a doplatit z ní starej dluh? (Alena)
Foto
Nedoporučuji tuto situaci řešit další půjčkou, můžete se snadno dostat do dluhové spirály, ze které již není návratu, a nakonec můžete zaplatit podstatně více. Určitě kontaktujte věřitele a pokuste se domluvit na přijatelném splátkovém kalendáři.
Poradíte člověku, který se dostal do exekuce? Moje manželka si vzala půjčky, bohužel bez mého vědomí. Je možnost, že bych se splácení vyhnul? Děkuji, (Loukota Tomáš)
Foto
Pokud si manželka vzala půjčku během trvání manželství, bohužel za vzniklý dluh zodpovídáte společně s manželkou bez ohledu zda Vás o tom manželka informovala či nikoliv.
Už několikrát sem se zpozdila se zaplacením složenek. Vím, že mi narůstá dluh, ale stejně nemám na zaplacení. Můžu se narůstajícímu dluhu nějak vyhnout?(Lud.)
Foto
Určitě kontaktujte co nejrychleji věřitele a pokuste se domluvit na nižších splátkách, penále tím sice nezastavíte, ale určitě zmírníte a v konečném důsledku zaplatíte méně
Dobrý den, jsem matka samoživitelka a potřebovala bych pro syna zrekonstruovat dětský pokoj. Nemám však peněz zrovna nazbyt, proto se zamýšlím nad půjčkou. Nejsem však stále rozhodnuta. Co vše bych před konečným rozhodnutím měla zvážit? (Jiřina S.)
Foto
Dobrý den, hlavně by jste si měla zvážit a odpovědět si na minimálně 2 otázky. 1. Své finanční možnosti = spočítat si své příjmy a proti tomu postavit všechny výdaje jestli vám vyjde dostatečný rozdíl mezi příjmy a výdaji. 2. Zaměstnanecká perspektiva = funguje váš zaměstnavatel bez problémů? Má dost zakázek? Jestli na obě otázky odpovíte kladně tak potom je důležité vybrat si finanční ústav nejlépe banku a domluvit půjčku.
Dobrý den, uvádíte, že se specializujete na exekuce - jaké jsou nejběžnější důvody, proč lidé přicházejí o své bydlení v exekuci? Dá se obecně říct, co bývají největší rizika na která by si měl dát člověk pozor? Děkuji za odpověď. Karel(Karel Malina)
Foto
Dobrý den, lidé přicházejí v exekuci o bydlení především po přecenění svých finančních možností a podcenění možných neočekávaných událostí (zhodnocení svých příjmů a finančních rezerv včetně jejich udržitelnosti při ztrátě zaměstnání nebo nemoci a ), ale i po nedostatečném prověření poskytovatele půjčky, nedůsledném prostudování smluvních podmínek půjčky, nebo po vlastní nedůslednosti (nekomunikují s věřitelem, nevěnují se svým závazkům a odkládají je). Podle mého názoru je největší riziko v podcenění (neodhadnutí) svých finančních možností.
Jakej je rozdíl mezi konsolidací půjčky a splátkovym kalendářem? (TS.)
Foto
Konsolidace je sloučení více půjček či úvěru do jednoho. Splátkový kalendář je způsob úhrady půjčky či úvěru ve formě pravidelných měsíčních splátek.
Dobrý den, v jakých případech je možné se na vaši společnost(spíše společnosti) obrátit. Umíte vykoupit všechny pohledávky, pomoci sestavit reálný splátkový kalendář?(Luboš)
Foto
Dobrý den, z Vašeho dotazu nevyplývá, zda se ptáte jako věřitel nebo jako dlužník. Proto nejprve předesílám, že naše společnost většinou neodkupuje pohledávky na základě požadavků dlužníků, ale primárně na základě nabídek věřitelů. Stává se nám často, že se na nás obrací dlužníci s tím, že se jim s námi dobře komunikuje a že by měl zájem, abychom odkoupili i jeho další dluhy od ostatních věřitelů, ale to není tak jednoduché a většinou ani možné. Pokud se dotazujete jako věřitel, nabízíme komplexní služby v oblasti správy pohledávek a dokážeme Vám nabídnou velice zajímavé podmínky jak pro odkup (postoupení) pohledávek, tak pro jejich inkaso přímo na Váš účet.. Na naši společnost se rovněž můžete obrátit i v případě, že se chcete pouze poradit o dalším postupu.
Jak postupovat v případě, když přijdu o práci a nebudu dál schopna platit úvěr? Děkuji za radu(Katka)
Foto
Dobrý den, v takovém případě Vám doporučuji co nejdříve navázat komunikaci s věřitelem a zkusit se s ním domluvit na odkladu splátek nebo na jejich snížení alespoň na dobu přechodnou. Nesnažte se získat další půjčku, abyste uhradila splátky dříve sjednané půjčky. Mohla byste se tak pouze dostat do tzv. "dluhové spirály", kdy nedokážete splácet další ze svých dluhů.
Dobrý den, pokud obdržím od vaší společnosti obálku s pohledávkou, jak bych měla postupovat, abych vzniklou situaci vyřešila a měla snížila náklady. Děkuji za návod.(Adriana P.)
Foto
Dobrý den, nejdůležitější je co nejdříve nás kontaktovat na některý z kontaktů, které uvádíme v korespondenci, nejlépe telefonicky. S našimi operátory se ujistíte o konkrétním stavu pohledávky a domluvíte se na jejím řešení v rámci Vašich finančních možností. Společnost Intrum Justitia nabízí v případech, kdy je sama vlastníkem předmětné pohledávky, při dodržení platebních podmínek splátkového kalendáře částečné odpuštění Vašeho dluhu. Další možnosti je využit nabídku jednorázového splacení pohledávky, kde můžeme nabídnout až 20% snížení dluhu.