ONLINE CHAT
Dobrý den, s cukrovkou se léčím od roku 2008, je 47, 158 cm, 55 kg. Vloni jsem změnila diabetologa, který nastolil jiný typ léků, od června 2015 jsem pak na bazálním inzulinu 9 jed na noc, s kombinací léků ráno. Byla mi diagnostikována cukrovka typ Lada.Glykémie během dne před jídlem nepřekročí 8, ranní na lačno je 4,4 - 5,6. Přesto "dlouhý cukr" je 58 ale i 66. Teď jsme s paní doktorkou ve stádiu hledání problému a následného řešení. Kde myslíte, by byl zakopaný pes. Dietněji již jíst nedokážu, myslím, že i váha tomu odpovídá,nezměnila se více než 8 let, kdy jsem výrazně zhubla následkem této diagnozy. Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Dobrý den, pokud Vám byl opravdu diagnostikován typ diabetu LADA (má svá přesná specifika) , je jistě na místě intezifikovaný inzulinový režim, nebo-li více injekcí inzulinu denně. Dieta je základ každé léčby, ve Vašem případě se opravdu nemáte uspokojvě zvládnutý diabetes.
Dobrý den. Mám cukrovku II. typu. Léčí mi pouze můj obvodní lékař. Myslíte, že je to správné? Předepisuje mi Glukophage XR 1000 mg.(JanHubertSky)
Foto
Dobrý den, spousta praktických lékařů si může své pacienty s diabetem sledovat, ten Váš Vám dokonce předepsal velmi moderní formu metfrominu. Je důležité však dodržet všechna vyšetření, tak jako v diabetologické poradně, tedy kontrolovat 1xročně oční pozadí, 1xročně EKG, cíleně vyšetřovat ledvinné parametry, štítnou žlázu a sledovat hodnoty lipidogramu. ideální je, pokud má pacient glukometr a provádí domácí sledování glykemie. Ke konzultaci do diabetologické poradny by praktik měl pacienta odeslat vždy pokud hodnota Hba1c (glykovaný hemoglobiin sledován při pakždé kontrole) překročí hranici 53 mmol/mol či pokud se u pacienta objeví komplikace diabetu.
Dobrý den, slyšel jsem o novince tzv. koncentrovaných inzulínech. O co jde a pro jaké cukrovkáře je vhodný? (Karel Týnský)
Foto
Dobrý den,koncentrované inzuliny jsou v našich ambulancích využívané čím dál častěj. Jistě lze doporučit převod na koncentrovanný inzulin, pokud Vaše dávka "denního" inzulinu překročí 20j/den. U využití koncentrovaného "nočního" inzulinu se bavíme nejen o dávce,ale i o jeho dalším účinku na celkový glykemický profil, poraďte se se svým diabetologem. Koncentrované inzuliny jistě vedou k lepšímu komfortu pacienta, častou vedou i k dosažení lepší kompenzace diabetu.
Paní doktorko, jsem pár měsíců těhotná a lékař mi řekl, že mám těhotěnskou cukrovku. Nic moc mi nevysvětlil. Co to znamená a jaké mám přijmout dietní opatření? A co po porodu? (Sabina)
Foto
Dobrý den, těhotetnská cukrovka vyžaduje jistě dietní léčbu a někdy i farmakologický zásah. Je tedy na místě vyhledat specialistu diabetologa, jistě se o Vás postará. Těhotenská cukrovka končí porodem, nicméně je to jeden z rizikových faktorů rozvoje diabetu ve starším věku. Těhotenská cukrovka se může,ale nemusí, opakovat ve všech těhotenstvích.
Dobrý den, malým pohybem a špatným stravováním jsem se dostal na váhu 110 kg, nemám žádné zdravotní potíže, jen poslední dobou, jednou za měsíc, když třeba stojím ve frontě u pokladny, tak se mi začne motat hlava a mám pocit jako bych měl omdlít, ale naštěstí to za chvíli přejde. Mohly by to být příznaky začínající cukrovky? Děkuji (Radek)(Radek)
Foto
Dobrý den, Vaše váha jistě není ideální, diabetes lze zjistit jednoduchým krevním odběrem a celková slabost k jeho projevům patří. Fronta u pokladny vedoucí k pocitu na omdlení je však častý jev v našich supermarketech. Neudáváte svůj věk, ale jistě bych volila redukci hmotnosti. Doporučuji tedy konzultaci nutričního terapeuta a včasnou návštěvu praktického lékaře.
Paní doktorko , již několikrát jsem slyšel , že dostane-li pacient od lékaře léky na cholesterol tedy na tuky je jisté , že za nějaký čas dostane cukrovku . Co Vy na to ?(Romano)
Foto
Dobrý den, myslím, že toto pravda není. Mnoho pacientů má léčený pouze vysoký cholesterol, bez projevů diabetu. Nicméně pokud pacient diabetem trpí je naším cílem léčit i přidružená onemocnění mezi než právě vyšší cholestrol potažmo vysoké tuky patří.
Dobré dopoledne paní doktorko. Slyšel jsem, že spolu s léčbou diabetu klesá i sexuální výkonnost. Je to jen nedostatkem energie, nebo jsou i jiné důvody? Jak je to se sexem diabetiků?(Hoggy)
Foto
Dobrý den, vítám tento dotaz, protože málokdo má tu odvahu se v ambulanci zeptat na své obtíže. Vzhledem k tomu, že cukrovka postihuje cévy , vede špatně kompenzovaná cukrovka k erektilní dysfunkci. A tedy ke sníženné "výkonosti". Podobné pouze opovídající sexuální obtíže mohou však být i u žen. Proto lze jen doporučit, mít svoji cukrovku pod kontrolou. Samozřejmě existují i medikamenty, které mohou pomoci, nicméně dlouhodobě dobře léčený diabetes je jedinou prevencí těchto obtíží.
Mojí dceři (11 let) nedávno diagnostikovali cukrovku. Musí omezovat mimo jiné sladkosti, ale ona to nechápe. Děti kolem mlsají a ona nesmí. Bydlíme na vesnici společně s manželovými rodiči a tam je také pořád napečeno. Sladké se snídá, jí po obědě. Jak takhle starému dítěti vysvětlit, že jsou prostě jídla, které nemůže? Nebo se mám obrátit na odborníka? (Míša Novotná)
Foto
Dobrý den, jistě se o dietních opatřeníách poraďte s odborníkem.Bohužel onemocnění cukrovkou vyžaduje dietu s omezením cukrů, tedy i sladkostí. Toto onemocnění tedy vyžaduje přísnější opatření, stejné je to u dětí s alergií na lepek,-také si holt "buchtu od babičky" nedají. Všechny rodiče malých diabetických pacientů mají můj obdiv a jejich ratolesti ještě větší, není to jednoduché a je to jen a jen o vysvětlování a dodržování pravidel. Při ambulancích dětských diabetologů však celkem frekventně funguje i psycholog nejen pro pacienty,ale i pro rodiče, doporučuji tedy jeho návštěvu.A hlavně zapojte do onemocnění Vaší dcery co největší množství rodinných příslušníků, vzorem může být třeba právě babička a připarvit na pohoštění něco , co bude odpovídat stanovené diabetické dietě.
Dobrý den, je možné dostat cukrovku tím, že jím hodně sladkého? Babička mě tím od malička straší. (Hedvika)
Foto
Dobrý den, ano jistě, pokud jíte přemíru sladkého, jistě to neprospívá Vaší hmotnosti a to nejen jí, pominu-li např. zubní kaz. Nadváha a obezita jsou významným rizikovým faktorem rozvoje diabetes mellitus.
Slyšela jsem, že jsou nějaké nové léky, které taky dokáží snížit váhu. Já mám asi 25 kg nadváhu, ale můj diabetolog mi je nechce předepsat. Tvrdí, že po nich stejně nezhubnu. Mám se obrátit na jiného doktora? (Alena z Kozomína)
Foto
Dobrý den, cílem správně vedené léčby diabetu je vždy dosáhnout ideální hmotnosti u našich pacientů. Existuje několik přístupů, v první řadě jistě vhodně zvolený jídelníček a dostatečná fyzická aktivita. Pokud se bavíme o farmakologické léčbě, existují preparáty, po nichž je pozorována váhová redukce, jedná se hlavně o zástupce DPP-4-inhibitorů, GLP1-agonistů či gliflozinů. Jejich využití je čistě na uvážení lékaře, který volí pro Vás nejvhodnější postup. Jsou zde limity pojišťovny, které mu přesně určují, kdy preparát lze využít. U některých preparátů si však pacient může lék připlatit či zcela uhradit např. skupina GLP1-agonistů, stačí jen doporučení specialisty, tyto léky jsou vždy na recept. Léky však musíme brát jako "berličku", mohou pomoci začít hubnout, správně vedená redukce hmotnosti však vyžaduje hlavně aktivní přístup pacienta. Určitě bych ještě navštívila nutričního terapeuta, který Vám dokáže sestavit redukční jídelníček.
Paní doktorko, jaký je rozdíl mezi cukrovkou typu 1, kterou mohou mít i děti a typu 2, kterou trpí starší lidé? A dá se té druhé nějak preventivně předejít?(xyxyxy)
Foto
Dobrý den, rozdíl těchto dvou typů diabetu tkví v jejich podkladě. U diabetu 1.typu je přítomný absolutní deficit inzulinu, tzn. musíme ho organismu dodat, bez něj fungovat nemůže. Proto je pacient inhned zaléčen inzulinem, několika dávkami denně.Nicméně diabetes mellitus 1.typu může vzniknout i u mladých dospělých či dospělých jedinců, tomtuto typu diabetu nelze předejít. Preventivně působí např. kojení, nicméně procesy vzniku tohoto onemocnění jsou daleko komplikovanější, než by šlo na tomto fóru rozebírat. Na druhou stranu diabetu 2. typu předcházet lze, případně lze oddálit jeho rozvoj a jistě lze správným přístupem zpomalit poškozování jednotlivých systémů organismu hyperglykémií a předcházet či oddálit kompikace diabetu. U diabetu 2.typu má v prvních fázích onemocnění pacient svého inzulinu dost, při nadváze vzniká rezistence na vlastní inzulin a ten pak nemůže v dostatečné míře fungovat. Postupem onemocnění však může taktéž dojít k vyčerpání vlastního inzulinu a je nutná stejná terapie jako u diabetiků 1.typu.
Zdravím, někde jsem slyšel či četl, že cukrovkáři více trpí srdečními potížemi. Proč to tak je? (David F.)
Foto
Dobrý den, toto je velmi správná informace, pacienti s diabetem mají 4x -6x vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění např. infarktu myokardu, mozkové příhody, onemocnění tepen dolních končetin. Vysoká glykemie poškozuje cévní stěnu, v orgasnimu je vyšší oxidační stres, nejen tyto změny pak urychlují proces aterosklerozy. Ateroskleroza a její komplikace pak vedou k uvedeným kardiovaskulárním obtížím. S diabetem se často pojí i nadváha, vyšší krevní tlak, vysoký choelsterol aj., což jsou všechno faktory, které tyto změny urychlují.Všechna rizika se pak násobí, pokud je diabetes mellitus dlouhodobě neuspokojivě kompenzován.
Paní doktorko, otec měl tzv stařeckou cukrovku, jeho rodiče také. Mě je 50 let. Nemám nadváhu, trochu se hýbu. Jaká je šance, že cukrovku také dostanu? (Kamila)
Foto
Dobrý den, jistý podíl dědičnosti lze u diabetu 2. typu (stařecká cukrovka) vysledovat, Vy jste ve vyšším riziku rozvoje diabetu ve vyšším věku. Pokud však docházíte na pravidelné preventivní kontroly k praktickému lékaři je Vaše glykemie pravidalně kontrolována a na její zvýšení má být reagováno odesláním ke specialistovi. Dodržujete-li zdravý životní styl , jsou Vaše rizika projevů diabetu menší. Na Vašem místě bych se vydala do nutriční poradny, zda všechna dietní opatření máte nastavena správně, pak se lze zbavit i nadváhy, dalšího Vašeho rizika.
Pokud tedy jste specialista na diabetes. Domnivate se, ze se nema zacinat Amamrilem..nebo ne... 2/ kolik vina denne muze vypoit pacient co bere metformoinove preparaty(Senior)
Foto
Dobrý den, zjevně se ptáte na lék Amaryl. Dnes je v odborných doporučeních léčbu dietní kombinovat v počátcích s metforminem, pokud ho pacient toleruje. Pokud tomu tak není, nebo vyžaduje-li to jeho zdravotní stav, má diabetolog na výběr z širokého spektra léků, do kterého deriváty sulfonylurey (Amaryl) patří. U těchto léků by lékař měl být opatrný zvláště u pacientů vyššího věku nad 75let. Nicméně existuje opravdu velmi mnoho terapeutických kombinací včetně včasného využití inzulinu. Pokud užíváte metformin, neměl by být alkohol požíván ve větším množství.Doporučený bezpečný denní příjem alkoholu u žen je 10g (0,3l piva, 125ml vína, 40ml lihoviny), u mužů potom 20g. Nicméně alkohol je bohatým zdrojem energie, u většiny diabetiků tak navyšuje jejich kalorický příjem a nedaří se jim zhubnout.
Dobry den ,6,8 namereno rano pred jiídlem,je to jeste tolerantni?Dekuji.(Mana)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě se již jedná o hodnotu vysokou, normální glykemie je do 5,6mmol/l. Je tedy třeba doplnit oGTT tzv. zátěžový test glukozou, který přesně určí o jakou poruchu se ve Vašem případě jedná. Domluvte se s Vaším praktickým lékařem, jistě Vám rád dá žádanku na toto vyšetření, případně Vás odešle ke specialistovi.
Dobrý den paní doktorko, po laboratorním vyšetření (ráno nalačno) krve jsem měla cukr 7,6. Totéž vyšetření před čtvrt rokem 6,9. Co dál? Jaký postup je správný? Můj lékař zatím nedělá nic, avšak já mám strach, aby příště nebyla hladina cukru zase vyšší. Děkuji mnohokrát, hezký den Pavla(Pavla)
Foto
Dobrý den, určitě je na místě vyhledat specialistu, glykemie 6,9mmol/l by vyžadovala potvrzení poruchy metabolismu sacharidů tzv. oGTT-zátěžovým testem. Pokud je glykemie z žilního lačného odběru více než 7,0mmol/l jedná se již o diabetes a je nutné nasadit léčbu ,jak dietní, tak farmakologickou. Domluvte se buď s praktickým lékařem, aby Vás do diabetologické poradny poslal. Některé ambulance doporučení praktického lékaře nevyžadují a lze se domluvit o převzetí do péče i bez něj, to je však vyjimečné.
Dobry den mam cukrovku 2.typu jim dietu cvičim ale stale nemužu zhubnout měřím 163cm vazim 80kg .Potom mam problemy s leky na cukrovku vyměnila jsem jich už 4druhy ale po kazdem mi je zle bud na omdleni nebo toceni hlavy.uživala jsem leky třeba GLUCOPHAGE Z RADY METFORMINI TED UZIVAM PIOGLITAZON MYLAN 30mg zase se mi tocila hlava tak si beru jen pulku .Chtela jsem po panu doktorovi aby by teda dalnovy lek z rady glifloziny ktere se vylučují moči jen mi rekl že tento lek je drahy a pojištovna to neproplati.Tak se ptam pro koho jsou urceny leky ktere by mi třeba pomohli.prumer mam 9mmol ale vyskoci to i na 11mmol uz mi je strašne když mu řikam že ty leky nesedi mysli si že si vymyšlim tak poradte co mam delat? DEKUJI (helena)
Foto
Dobrý den, předpokládám z Vašeho dotazu, že doma máte glukometr a tudíž lze jistě Vaše terapie individualizovat dle výsledkůl glykemií. Na léky z řady gliflozinů opravdu existuje preskripční omezení pro lékaře, je indikován jen pro užší spektrum pacientů, vždy musí být v kombinaci s metforminem a jeho použití je limitováno kompenzací diabetu. Jistě bych ještě před změnou medikace volila cestu porady s nutričním terapeutem a podrobný rozbor jídelníčku či doporučit vhodnou fyzickou aktivitu.
Dobrý den , beru Euceras a dočetla jsem se o léku Empagliflozin jestli by byl vhodný ev.vyměnit_ Děkuji (Bobková)
Foto
Dobrý den, empagliflozin je jeden z moderních léků snižujících glykémii. O výměně Vašich léků bych se jistě poradila s ošetřujícím diabetologem, který Vám vysvětlí i možná rizika této medikace. Pokud však máte uspokojivou kompenzaci cukrovky na této zavedené medikaci, pak není třeba měnit za jinou.