ONLINE CHAT
otázka mohu si nějak stravou pomoci od bolesti zad? Myslím, že jím zdravě, ale mám celý život problémy se zády. A také trpím stálou zimnicí. Děkuji(Dana)
Foto
Je nutné zjistit příčinu bolestí zad, nejčastěji to bývá nerovnováha mezi svalovinou kolem páteře, která umožňuje vzpřímenou polohu, a nedoatečnou svalovinou břišní, která nebývá běžně cvičena. Proto navrhuji - zjistit příčinu, domluvit se s rehabilitačními pracovníky, jaké cviky zvolit. Strava je až na posledním místě, samozřejmě, pokud není oříčinou obezita nebo nadváha.
Dobrý den.Pane doktore, jsem po plikaci žaludku v 11/ 2014 .Po návratu z kliniky jsem měla mínus 15 kilo.To už ale bohužel není pravda.Už opět vážím 130kg / 172 cm.Pohybuji se co udýchám, jím 5x denně mini porce 150 ml a stejně se mi nedaří zhubnout.Kde je chyba? Jím prý předpisově! Míla(M.Maršíková)
Foto
Na to by Vám měl odpověět Váš obezitolog. Měl by být změřen Váš energetický výdej nepřímou kalorimetrií a podle toho nastavit Vaši dietu.
Dobrý den pane primáři, můžete mi říci, zda je kolonoskopie bolestivá a nebo ne. Někdo tvrdí, že je to příšerně bolestivé a někdo zase, že je toto vyšetření v pohodě, pouze poněkud stydlivé. Dělá se toto vyšetření i v narkoze automaticky a nebo si je musí pacient zaplatit. Děkui za odpověď.(Jana)
Foto
Koloskopie je vyšetření, které někteří lidé snášejí dobře a jiní hůře, záleží to např. na přítomnosti srůstů v břiše po zánětech (o kterých oni nemusíme vědět), na délce a uložení esovité kličky, na břišních svalech. Vyšetřneí je možné provést po dohodě v analgosedaci, musíte mít doprovod, který Výás odvetze, nesníte 24 hodin řdit motorové vozidlo. Vyšetření v celkové anestezii se provádí ze zdravotních indikací, nebo je možné si jej zaplatit
Dobrý den, pane docente :-), jak čteme Vaše odpovědi... i my ujíždíme na sladkostech... a následně pak na koloběžce :-). Posíláme pozdravy ze sekretariátu GMK :-).(Hanka)
Foto
Tak to děláte naprosto perfektně :-)
Vazeny pane doktore, muze uzivani jedle sody a peroxidu vodiku v malych davkach denne poskodit travici ustroj?(Alexo)
Foto
Ano, nevím, proč by mělo být vhodné to provádět.
Za poslednich nekolik let jsem nabrala 35 kg. Dopracovala jsem se na 95 kg pri vysce 156 cm. Snazim se hubnout, ale nevim presne co jist a kolikrat denne. Pohyb nemam skoro zadny, bydlim na vesnici, kde moznost vychazek moc neni a nechci denne chodit po vesnici. Co delat, drive jsem mela 60 kg a ted se nemuzu skoro hybat, mam zdravotni potize.(Ivana)
Foto
Na tuto otázku nelze odpovědět po chatu. Je nutné spočítat množství energie v jídle, které konzumujete denně, omezit tučné a sladké, ale ve Vašem případě se již jedná o těžkou formu obezity a bylo by vhodné navštívit obezitologa. Množství pohybu musíte zvýšit, i kdybyste měla chodit pěšky na nákup, do vedlejší vesnice za známými, tak jako tomu bylo dříve. Bez toho se jednoduchý návod poskytnout nedá
Dobrý den. Jakou dietu by jste doporučil při kvasinkové infekci? Mám nízkou váhu a dieta bez cukrů a bílé mouky se mi nezdá ideální.(Jiřina)
Foto
Každopádně bych doporučil probitoické bakterie, omezit volné cukry (sladkosti). bude nutné vyloučit, zda nemáte cukrovku a s lékařem nutricionistou vyřešit, jak váhu udržet či jak přibrat.
Dodry deň, čo može sposobovať dlhodobé / chronické/ pálenie záhy? Vyšetrenia na nič neprišli. Strava je upravená, podla doporučenia. Ďakujem za odpoveď.(Katka)
Foto
Pokud Vás pálí žáha, dochází k průniku žaludeční šťávy do jícnu. Pokud bylla gastroskopie negativní, je nutné provéwt jiná vyšetření, napříkald pHJ-metrii, která by měla vždy příčinu odhalit.
dobrý den, můj 6 letý syn má celiakii asi rok a nevím jak ho přinutit se stravovat. Vidí lidi v rodině i v okolí,že jí všechno a on to nemůže. Jak ho více motivovat? Bezlepková strava mu nechutná. Jí pouze rohlíky. Chlebe nechce žádný. Děkuji (Petra)
Foto
Konzumace potravin s lepkem je pro Vašeho syna nebezpečná. Bylo by vhodné se domluvit s ošetřujícícm pediatrem nebo pediatrickým gastroenterologem, který mu situaci vysvětlí, návštěvou nemocnice, kde jsou děti s cukrovkou a případně v rodině na čas omezit jiná jídla než bezlepková.
Jak bojovat s pdsychickým blokem, kdy se bojích chodit na wx (v práci, na dovolené před partnerem, když je pritel doma atd)? Ze stresu kdy extremne tlačim na wc aby uz to bylo jsem si akorat odnesla 1x ritni prakslinu a 1x hemeroidy.. Co s tim? Pomohou projimadla?(Iva)
Foto
Na psychický tlak projímadla nepomohou, je vhodné si o problému promluvit s psychologem a tohoto bloku se zbavit. Projímadla nejsou řešením
V rodině se nám objevuje rakovina střev a žaludku. Má strach, že mě to čeká také? Existuje nějaké prevence? A jak onemocnění včas odhalit?(Markéta)
Foto
Obecně se doporučuje vyšetření 10 let žaludku (gastroskopie) a střev (koloskopie) 10 let před vznikem tohoto onemocnění u příbuzných. Tedy u těch, u kterých se vyskytlo toto onemcoěnní v nejmladším věku, tak o 10 let dříve. Vyskytlo-li se např. v 55 letech, absolvovat dané vyšetření v 45 letech,
Dobrý den, budu ted rysovat psotavu do plavek - co zaradit a co naopak vynechat z jidelnicku, aby byl vysledek co nejvice znat? Zaklad z posilovny uz mam, ale potrebuji rysovat! Mela bych se vyvarovat tuků?(Eva)
Foto
Obecně snížit množství energie podle toho, kolik podkožního tuku máte. Měla byste snížit množství energeticky hodnotných potravin, ať již s obsahem cukrů (tedy mono- a disacharidů) nebo velkého množství tuků. Zcela bych je však nevylučoval
Pane doktore, chtěl sem zhubnout. Zaplatil si ve Světě zdraví nějakou kúru za 12 tisíc, řekli mi, že mám zakyselený organismus. Tak sem si nakoupil nějaký drahý tablety, držel se jejich jídelníčku a schodil sem 3 kila za 4 měsíce. Tak se cejtím podvedený. Na koho se obrátit, abych opravdu zhubl pod dohledem odborníka? Tohler byly nějaký děti, který si udělali kurz na výživového specialistu. (Karel Lánský)
Foto
Dobrý den, záleží na tom, jak závažná je Vaše obezita, zda si s hubnutím neporadíte sám jen snížením množství strasvy a zvýšením pohybové aktivity. Pokud je Vaše obezita závažná, případně máte nějakou další chorobu, je vhodné obrátit se na lékaře, obezitologa, pokud není spojena nadváha s dalšími nemocemi a nezvládente zhubnout sám, lze oslovit nutriční terapeuty nebno výživové poradce, kteříá mají dobré renomé a nevydělávají způsoberm, který jste popsal. Je však v současné době, kdy není možné výživové poradce jakkoliv postihnout, najít takové
Dobrý den, jsou nějaké příznaky, kterými se projevuje rakovina žaludku? A nedají se zaměnit s něčím jiným?(Pavel)
Foto
Klasickým příznakem je odpor k masu, ale na to se nedá spolehnout. Při dyspeptických obtížích,nucená na zvracení, hubnutí apod, je vždy vhodné provést vyšetení žaludku - gastroskopii. SPecifické příznaky, které by vždy upozornily na rakovinu žaludku, neexistují
Dobrý den, už X let mam problemy s vymesovanim. At jim cokoliv ( jim extremne zdrave, hodne cvicim) nemuzu se za boha vyprazdnit. v MYvch necelych 28 letech uz mam za sebou hemeroidy, ale i chronickou zpravu. u gastroenteoroga mi rekli ze je vse ok, alkorat jak jsem stihla, mam hodne "nahnacana" streva a tim padem i horsi peristaltiku strev. Doporucuji pit stavu z Aloe, abych se vyprazdnila. Po kazdem jidle se nadymam a mam potrebu jit na wx, ale jedine co mi doopravdy pomuze, je cigareta a sklenka vina - coz praktikuji tak 1x za 14 dnu, jinak nekourim ani prilis nepiju. Jak dal? Co delat?... Leky odmitam !!!!!!(Karolína 27)
Foto
Kažopádne by bylo třeba, abyste se pokusila defekační reflex nacvičit. Je nutné vyloučit sníženou funkci štítné žlázy, která může zácpu vyloučit, je vhodné zjistit, zda není zpomalená peristaltika. To, co je nutné - dostatečný příjem tekutin a vyhovět si a vyprázdnit se v okamžiku, dky se V8m bude chtít, ať již v jakékoliv situaci. Častým problémem a příčinou prosté zácpy je potlačneí defekačního reflexu - napříkald v zaměstnání, ve škole apod.
Dobrý den, piju hodně coly light, protože mi pomáhá zahnat hlad při dietě. Jaká je bezpečná hranice konzumace tohoto nápoje? Piju jí asi litr denně... Děkuji za odpověď(Zdena Machová )
Foto
Riziko umělých sladidel není zcela jasně vyřešeno, každopádně by bylo lepší, pokud byste byla schopna nahradit tyto sladké nápoje (i když bez energetického příjmu) čirými tekutinami - voda, čaj apod.
Dobrý den, mám problémy s hemeroidy a anální fisurou co by jsme mi doporučil za jídlo? Všude se píše ovoce a zelenina a vláknina. Ale to nestačí. Co přílohy? Rýže? Krupice? (Kateřina)
Foto
TO, co je nejdůležitější, abyste neměla tuhou stolici, ať už toho dosáhnete jakkoliv, čili dostatek tekutin, vlákniny (v ovoci, zelenině, celozrnných produktech). Pokud problémy trvají, je někdy třeba i operace anaální fissury nebo endoskopické odstranění hemoroidů.
Co si myslíte o způsoby očisty pomocí klystýrů? Známá na ně nedá dopustit, prý si tím krásně vyčistí střeva a pročistí organismus. Nemůže to člověku ublížit? (Mariana)
Foto
Z mého heldiska je taková očista zbytečná, může vést k poškození vrty helnu na sliznice střeva, případně může dojít k zavlečneí infekce či dysmikrobii střevní. Z mého hlediska v rámci očisty staščí snížit množství živočišných vílkovin, navýšit podíl vlákniny, případně přidat probiotické bakterie a efekt výrazně lepší
Dobrý den, pane doktore, mohl byste mi prosím vysvětlit, jak je to s tím lepkem? Je to opravdu tak nebezpečné nebo je to jen takový móda? Sportovci a celebrity tvrdí, že když nejedí lepek, tak zhubnou a cítí se fit. Může to tak být? Děkuji (marta stránská)
Foto
Bezlepková dieta na straně jedné a "západní - hamburgerová" dieta, která obsahuje až 30-40 g lepku za den jsou extrémy. U populace, která netrpí celiakií je vyřazování lepku z diety zbytečné, na druhé straně navýšení složky ovoce, zeleniny, celozrnných produktů výhodné. Domnívám se, že se jedná o módu, která bude brzy nahrazena jinými směry.
Pane docente, vypadá to, že můj syn (17 let) má zřejmě Crohnovu chorobu. Co to znamená? A pro mě? Budu mu muset nějak speciálně vyvářet? (Jana, Úvaly)
Foto
To není jednoduchá odpověď. Záleží na tom, zda bude choroba aktivní - v relapsu, zda bude postiphovat tenké nebo tlusté střevo. Snažíme se onemocnění vždy zklidnit léčbou, dieta potom není to nejdůležitější a řídíme se snášenlivostí jendotlivých jídel pacientem tak, aby nedošlo k nějakým deficitům,. Pokud paceint nesnáší jídlo, které je nutné pro dostatečný příšun energie nebo konkrétní živinyy (např.vápníku), můžeme je doplnit lékem nebo potraivnovým doplňkem.
Dobry den, jak poznam, ze mam celiakii?(Jana)
Foto
Dobrý den, vždy pouze vyšeřením serologických markerů celkiakie v krvi, pokud konzumujete jídlo s normálním obsahem lepku, a při jejich pozitivitě potvrdit vyšetřením bioptického vzorku tenkého střeva při gadtroskopii. Klasické příznaky celiakie zajrnujé průjmy, nadýmání, případně hubnutí, ale vyskytujíé se maximálně u 10% nemocných, ostatní nemusí mít žádné nebo mohou mít netypické příznaky.
Dobry den,mam chronicky zanet zaludku,ale leky nesnasim.Nekdy mam velke bolesti,co mam delat? Dekuji(liba)
Foto
Je nutné vyšetřit příčinu tohoto zánětu - pokud je top infekce Heliocbacterem pylori, je nutné provéwst eradikaci této bakterie.
Dobrý deň pán doktor, mám 67 rokov, sonograf mi ukázal tuk na pečeni. podľa Vášho názoru môžem stravou /dietou/ stav steatózy zlepšiť, prípadne celkom vyliečiť? Ak áno, čoho sa mám v strave vystríhať?(Vierka)
Foto
Je nutzné snížit energetickou hodnotu strsvu, vyvarovat se sladkých produktů a omezit jak množství tuků, tak především sacharidů a cukrů, zvýšit množství vlákniny ve stravě a hlavně zvýšit množství pohybu, který obecně snižuje množství viscerálního tuku - jak v břišní dutině, tak v játrech
Dobrý den, mám dlouhodobé problémy se zácpou. Můžete mi prosím poradit jak se správně stravovat, aby se tomu člověk vyvaroval. Příjem tekutin za den mám 3 litry. Děkuji za odpověď(IvetaI)
Foto
DObrý den, vždy je nutné vyloučti sníženou funkci štítné žlázy, následně v potravě zvýšit množství vlákniny a zvýšit množství pohybu - ať již napříkad během nebo cviky břišních svalů apod.
Dobrý den pane primáři, mám cukr v krvi 6,4. Můžete doporučit jakou vhodnou stravou, popř. potravinovými doplňky cukr snížit? Jím dietně, hýbu se, ale užívám léky, které zvyšují cukr v krvi. Děkuji.(Marci)
Foto
V tomto případě by bylo nutné se poradit s lékařem, nevím, zda máte ideální váhu, co to znamená, že jíte dietně, ono nestačí nesladit, ale vhodné by bylo snížit množství celkových sacharidů (tedy i v pečivu, bramborách apod.), pokud ani pak nedojde ke snížení hladiny cukru, jsou nutné pravidlené konotrly u diabetologa, případně přídavek léků, které hladinu cukru ovlivňují- například metformin
Dobry den,vcera mi zjistly v v podpazi nadot ,ne v uzlinach a kousek metastaze,.zitra se dozvim postup lecby,prosim o radu ,co mohu pro sebe udelat abych lecbu uspesne zvladla.dekuj za odpoved \kaplanova(Kaplanova J.)
Foto
DObrý den, to záleží na tom, jak= konkrétní onemconění bude nalezeno. Prosím, plně respektujte doporučení lékaře, případně se poraďte s klinikcým psyhcologem, aby V8m pomohl situaci zvládnout. Snažte se vyvarovat alternativních postupů, které mohou celé léčení zdržet a zavést špatným směrem
Dobrý den, po porodu syna mám problém s alergií zřejmě bříza, habr a líska. Nemůžu jíst jablka, broskve, třešně a vadí mi i brambory, dokonce už ve formě kdy je loupu. Před rokem jsem začala mít střevní potíže, vyloučila jsem lepek a bylo mi lépe, jenomže teď už přes měsíc trpím bolestmi břicha, myslím, že se to víc zhoršuje i po konzumaci mléčných výrobků, ale i když je vynechám, tak někdy bolest přichází. Poslední tři dny jsem si všimla, že mám krvavou stolici, začínám mít strach, ale po pravdě vůbec nevím k jakém lékaři jít a co mu tam mám povídat. Poradíte? Děkuji(Hanka)
Foto
Dobrý den, je otázkou, zda mohl lepek Vaše obtíže způsobit. Pokud máte krev ve stolici, je jednoznačně nutné navštívit gastroenteorloga a provést odpovídající vyšetření - nejspíše koloskopii, tak aby se vyloučily závažné choroby tlustého střeva.
Dobrý den. Mám nadváhu a chtěla bych si k pohybu a zdravé životosprávě pomoci doplňkem stravy. Mám sedavé zaměstnání a ne vždy mám čas jíst pravidelně. Slyšela jsem od kamarádky o koktejlu Formula 1 od Herbalife, co myslíte, je tento produkt vhodný, jako plnohodnotná náhrada jídla? Případně jaký jiný doplněk byste mi doporučil. Předem moc Děkuji. K.T(Klára Toranová)
Foto
Ano, FOrmula 1 je jednou z možností, je to koktejl, který obsahuje všechny potřebné halvní živiny, minerály, mikronutrienty včetně vitaminů a vlákninu. Samozřejmě jej musíte konzumovat místo jídla tak, aby denní příjem energie byl nižší než její výdej.
Dobrý den..může roztroušená sklerosa ovlivnit problémy s trávením?Můj internista tvrdí,že ano, a můj neurolog, že ne..trpím nechutenstvím, pocity zvracení po jídle, průjmy se střídají se zácpou, křeče a nadýmání jsou běžné..jím málo a zdravě,a vlastně je úplně jedno co jím, protože téměř vždy je mi špatně..na kontroly chodím pravidelně..děkuji za odpověď..(Jitka Jurásková)
Foto
Dobrý den, to záleží na stadiu, ve kterém se Vaše choroba nachází, pokud máte poškozené nerovové zásobení střeva, může to činit problémy. Může se jednat i o velejší účinky léků, gastroenteorlog by měl vyloučit další nejčastější příčiny nechutenství - tedy žlučníkové kameny, zánět sliznice žaludku nebo vředovou chorobu, měli byste společně projít možné nežádoucí účinky léků, které konzumujete a případně je zkušit nahradit jinými
Dobrý den p. doktore, často mě trápí nadýmání. Vyloučila jsem určité potraviny, zašla na gastroenterologii, lékař mi dělal vyšetření koloskopie i fybroskopie, žádná změna tam byla. Výsledek je opakující se dyspeptický problém, údajně je to z největší části stras. Beru léky, období klidu se střídají se zhoršeným stavem. Je to opravdu běžné a dá se nadýmání naprosto zbavit? Děkuji za odpověď.(P. Hončíková)
Foto
Dobrý den, je třeba zjistit příčinu nadýmání. Vždy je třeba vyloučit celiakii, ale problémy může činit i nedostatečná haldina enzymů rozkládajících v tenkém střevě cukry - laktáza, trehaláza, sacharáza, maltáza, případně snížení diverzikty střevnmího mikrobiomu, které může vést k nesnášenlivosti některých sacharidů, které jsou obsaženy v našií dietě (FODMAPs). Je vhodné pohovořit si o tom s nutričním terapeutem, který Vás může nasměrovat na správnou dietu.
Dobrý den, jsem sportovec a maso jím jen výjimečně. Můžete mi poradit, jak dodat tělu všechno, co potřebuje a jak podpořit růst svalové hmoty? Děkuji Honza(Honza)
Foto
Ve Vašem případě, pokud potřebujete udržet svalovou hmotu nebo její množství zvýšit, využít některých z potravinových doplňků s obsahem bílkovin, jako jsou produkt řady H24 nebo CR7. Varuji před užíváním doplňků od neprověřených výrobců, které by mohly obsahovat anabolické steroidy.
Dobrý den, pane doktore, co si myslíte o doplňcích stravy, mohou být v procesu hubnutí prospěšné, nebo se raději máme spoléhat na přirozenou pestrou stravu? Díky za odpověď.(Irena)
Foto
Pokud při hubnutí zvládnete tělu dodat vše pestrou stravou, která bude mít dostatek vlákniny, vitaminů, dostatek bílkovin a přitom bude mít takovou energetickou hodnotu, qbyste hubla, je to správně. Pokud to nezvládnete, je možné využít potravinových doplňků, ať již komplexních, jak je třeba Formule 1, nebo doplňků výživy s obsahem vitaminů nebo vlákniny, třeba multivlákninový nápoj.
Dobrý den, pane doktore, které potraviny považujete za nejpřínosnější pro lidský organismus? Je známý soupis superpotravin, ale v podstatě je v každé potravině něco, co může prospívat tělu. Jak to máte Vy, jste pro pestrost či spíše doporučujete konzumovat nej nejzdravější potraviny? Děkuji Líí(Lii Lí)
Foto
Nemám pocit, že by existovaly superpotraviny a jejich konzumace sama by vedla ke zlepšení dzraví. Dieta by měla být vyvážená, pestrá, s dostatkem vlákniny (především v zelenině a ovoci, kde jsou také antioxidanty), pokud se týká energie, měla by odpovídat Vašemu věku a pohybové aktivitě tak, abyste udržela optimální váhu. Konzumace ovoce a zeleniny se mi jeví jako nejdůležitější.
Dobrý den! Je mi 62 let. V poslední době mám intenzivní pocit, že mám něco se střevy. Mám zažívací potíže, celkovou únavu, svědění kůže a "rozjela" se mi plíseň na nohou i rukou. Zašla jsem za masérkou a léčitelkou v jedné osobě, protože mám pocit, že by mě měl někdo vnímat komplexně. Klasická medicina řeší izolované problémy. Masérka mi kromě pohybu a výplachů střev doporučila změnu stravy. Mám alespoň na nějakou dobu vysadit mouku, maso, mléko a výrobky z něj, cukr, kávu, tedy skoro všechno kromě ovoce, zeleniny, rýže, brambor, luštěnin, jáhel apod., ořechů, medu, oleje aj. Prý mám usazeniny ve střevech. Od 27 let nemám žlučník a před 10 lety jsem prodělala akutní zánět slinivky. Potíže mám i s klouby a páteří, kvůli bolestem toho občas moc nenaspím. Bolí to, a tak už ani necvičím. Ačkoli jsem dříve bývala hypermobilní, dnes mám záda přímo zatuhlá, řekla bych až zkalcifikovaná. Prosím o radu, jak postupovat co se týká stravy, jak vnímáte doporučenou dietu. Děkuji Vám předem za odpověď. (Jana Nováková)
Foto
Nemám na rozdíl od Vás pocit, že by klasický medicina neřešila problémy komplexně a že by nasérka, která doporučí výplach střev a dietu s omezením živočišných produktů, mouky a cukru řešila něco komllexně. Je nutné vyloučit celiakii, která by se tkato mohla projevit, potom teprve upravovat dietu. Ve Vašem věku - po vyloučení mléka a mléčných výrobků, musíte užívat vápník b jiné formě a vitamin D, protože jinak dojde k těžkému prořídnutí kostí. Problémy s bolestmi páteře a kloubů se dají řešit - ať již léky nebo cvičením, není jasné, jakou máte váhu, ale bylo by vhondé doshnout optimální váhy pro Váš věk a výšku.
Dobrý den,dlouhodobě trpím nadměrným nadýmáním a bolestmi břicha a pocitem neustálého jakoby přeplnění .Loni na začátku roku bylo nadýmání tak silné a nepříjemné,že jsem skoro 2 měsíce nemohla ani mezi lidi-příšerně to zapáchalo a nedalo se to nijak ovlivnit.Absolvovala jsem vyšetření žaludku(pálívá mně i žáha)a vyšetření střev(metodou kdy mi střevo nafoukly vzduchem a zrentgenovaly)Výsledkem bylo ujištění,že mi nic není...Bolesti břicha ale mívám dost často stále,nadýmání se po prášcích(už si nepamatuju název zmírnilo)Je to poměrně obtěžující,ale nevím kam s tím jít-když vyšetření u odborníka na tento problém již proběhlo.Nenašli mi ani žádnou alergii na potraviny,takže nevím co jíst a co nejíst,myslím jím poměrně zdravě,piju vodu,jím každý den zeleninu,ale jinak všechna taková ta normální jídla,mastná jídla ani uzeniny nevyhledávám,když už tak kvalitní šunky a podobně.Děkuji za případnou radu nebo nasměrování,pěkný den.(Iveta)
Foto
Dobrý den, každopádne by měla být vylučena celiakie a deficit disacharidáz na enterocytech tenkého střeva, předevíšm laktózová intolerance. To by měli vyšetřit na gastroenteorlogických pracovištích. RTG vyšetření střeva je příliš hrubá metoda na odhalení těchto poruch
Ujíždím na sladkostech. Potřebovala bych 30 kg sundat, jen nevím jak. (Ivana)
Foto
Pokud potřebujete zhubnout, je nutné začít v nějaké skupině, například ve STOB a naučit se, jak se sladkostem vyhýbat, co konzumovat místo nich. Potřebujete důvod, abyste začala hubnout a ten důvod musí být silnější než chuť na sladké.
Dobry den, po dvou detech mam 20kg navic, zkousim zmenit jidelnicek, behat, kila nejdou dolu a misty mam az vlci hlad. Po jidle me boli bricho, ktere je jak kdybych byla znova tehotna. Jsem nafoukla, mam krece. Co delat, aby se to bricho zhodilo, je to hruza mit vypoikle bricho jak v 7dmem mesici. Dekuji(Mell)
Foto
Není na to jednoduchá odpověď, bude třeba zhodnotit Váš jídelníček. zda tam není přilš velké množství vlákniny. Jídelníček by bylo vhodné nastavit s nutriční terapeutkou, která Vám nastaví přesné množství energie a hlanvích živin, tak aby nedocházelo k problémům-
Dobrý den pane Kohoute, je mi 43 let, jsem obézní, uvědomuji si, že je to špatně a hrozí mi cukrovka 2.typu, ale...Nejsem z těch co jedí hranolky, pijí Colu a mají nájezdy za účelem obžerství. Naopak při 2.těhotenství v 38 letech jsem musela značně kvůli problémům se zády omezit pohyb, ztloustla jsem o 30 kg, které si nechtěně držím. Snažím se jíst málo pečiva, sladkosti vůbec, jen piji neslazenou kávu, čaj a levným uzeninám atd. se vyhýbám a pořád je to špatně. Zhubnu přes týden 2 -3 kg a po víkendu, kdy jím s celou rodinou u stolu, mám vše opět navrch. Demotivovaně se dívám na každé jídlo a necítím se dobře - celkově. Pohybu se nebráním, ale nemám ho v míře, jakou bych potřebovala. Jak byste danou situaci řešil? Chtěla bych navštívit odborníka, ale je mi trapně, většinově převládá názor, že tlustá ženská = ládovačka vším co jí pod ruku přijde:-( Abych se věnovala sportu jako dřív, na to nemám k synovi hlídání a tak jsem neustále v začarovaném kruhu. Děkuji za Váš názor.(Pavla S.)
Foto
Krásně jste popsala své problémy. Je nutné nastavit dietní a pohybový režim a ten dodržovat. Lékař by měl vyloučit metabolickou poruchu, která může obtíže způsobit a nutriční terapeutka poté stravu s určitou energeitckou hodnotou. Není třeba sport jako dříve, ale stačí zvýšit množství pohybu - vystoupit o stanici dříve, nejezdit do patra výtahem. Jídlo s rodinou buď ozdravit tak, abyste netloustla, nebo si brát poloviční porce. Určitě se vše povede, ale nsmíte na to spěchat.
dobrý den,mám cukrovku ,vážím 75kg a měřím 150cm jsem omezena ve stravování /ovoce / děkuji(Marta kišová)
Foto
Předpokládám, že máte cukrovku II.typu. Je nutné se spojit s nutričním terapeutem, nastavit vhodný dietní a pohybový režim. Omezená v konzumaci ovoce jste - do výše sacharidové dávky za den, ale zeleninu můžete konzumova více