ONLINE CHAT
Dobrý en. Mám dvě otázky , kolik je optimální váhový přírůstek mezi dialýzama a kolikrát týdně je optimální cyklus dialýz. Děkuji Pavel(Pavel Jareš)
Foto
Vážený pane Pavle, standardním postupem je frekvence 3 dialýzy týdně, v délce 5 hodin každá z nich. Při mezidialyzačních přírůstcích hmotnosti v důsledku retence tekutin odpovídajících 5 % tzv. suché váhy (nebo vyšších) se významně zvyšuje riziko kardiovaskulárních komplikací, včetně srdečního selhání a náhlé srdeční smrti. S pozdravem, MH. Děkuji všem tazatelům za jejich dotazy a pro ty, na které se z časových důvodů nedostala řada, uvádím pro případnou další komunikaci e-mailovou adresu: milan.hruby@fmc-ag.com S pozdravem, Milan Hrubý.
Dobrý den. Dá se nějak zjednodušeně vysvětlit, co je to dysfunkce ledvin ? Děkuji(Jan)
Foto
Dobrý den, vážený pane Jane, dysfunkce znamená porucha funkce. S pozdravem, MH.
Dobrý den od 15 let se lecim s glomerulopatii. Prisli na to kdyz mi bylo oněch 15 let po biopsii. Muj dotaz zní zda-li je to vazne onemocneni a co muze zpusobit. Je mi momentalne 26 let a na kontrole jsem byla naposled pred rokem a pul a vse bylo v poradku. A jestli je hodne vysoka pravdepodobnost pokud se mi narodi miminko ze to bude take mit. Predem Vam dekuji za informace a Preji prijemny a pekny den (Michaela)
Foto
Vážená slečno/paní Michaelo, glomerulopatií je celá řada, záleží na konkrétním typu. Doporučuji Vám konzultovat Vašeho nefrologa. S pozdravem, MH.
Dobrý den, Mám potíže vypít doporučenou dávku tekutin za den (stresující zamestnani-malo casu,nizka potreba) napiju se až když citim,ze se mi napr.mota hlava a podobne,vecer už je to lepsi,ale i tak zjistuji,ze vypiju stěží 1l/den. V poslední době mám problémy s otoky na rukou-otekaji mi dlane,prsty nebo jen jejich články,minulý týden mi natekaly i rty...otoky většinou do půl hodiny vymizi,ale i tak, je mi 28 let obávám se, ze ty otoky mohou souviset s nízkým prisunem tekutin a ledvinami? (Katerina H.)
Foto
Vážená slečno/paní Katerino, prchavé otoky mohou být spíše alergického původu, otoky v důsledku retence tekutin při snížené funkci ledvin tak rychle nezmizí. Pokud k otokům dochází i při malém příjmu tekutin, mohlo by jejich příčinou být např. onemocnění žil. Doporučuji Vám vyhledat praktického lékaře. S pozdravem, MH.
Dobrý den.Je možné že časté onemocnění angínou může vyvolat rakovinu ledviny?V rodině nikdo nic takového neměl já jsem po transplantaci může k tomuto být náchylný můj syn?(Petr)
Foto
Vážený pane Petře, neléčená streptokoková angína se může komplikovat zánětlivým onemocněním srdce (myokarditidou) nebo ledvin (glomerulonefritidou). Spojitost mezi angínou a rakovinou ledvin není prokázána. S pozdravem, MH.
Dobrý den, jak se pozná selhání ledvin. Nevím jestli mne bolí v zádech nebo ledviny.dekuji(D.And.)
Foto
Dobrý den, vážený/á D.And., bolesrti v zádech mohou mít různé příčiny. Selhání ledvin je životohrožující stav. Doporučuji Vám vyhledat praktického lékaře. S pozdravem, MH.
Dobrý den, občas mívám bolesti pravé části zad , může se jednat o ledviny???jiné potíže nepozoruji.(Luděk)
Foto
Vážený pane Luďku, ne každá bolest v zádech je projevem onemocnění ledvin. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na potřebných vyšetřeních. S pozdravem, MH.
Pane doktore, trpím častými záněty močového měchýře. Může to nějak ohrozit i mé ledviny? (Janina)
Foto
Vážená slečno(paní Janino, recidivující uroinfekce mohou způsobit různé komplikace, včetně postižení ledvin. Doporučuji Vám domluvit se na komplexním vyšetření v nefrologické a urogynekologické ambulanci. S pozdravem, MH.
Dobry den, minuly rok me byla vyoperovana ledvina s nadorem. nepiju alkohol, nekourim, vek 53 let. Lekar me nedal zadnou dietu, zadne zvlastni info, co je treba dodrzet v pitnem rezimu a jidle, jen mam prijit 1x za pul roku na kontrolu, CT a MRT. Je treba neco nutneho dodrzovat? jak poznam, ze je vse v poradku nebo naopak?? Dekuji Vam za odpoved.(Jana K.)
Foto
Vážená paní Jano, vzhledem k provedené nefrektomii patříte mezi osoby s chronickým onemocněním ledvin a měl by Vás minimálně jednou vyšetřit nefrolog. Podle výsledků vyšetření funkce a struktury zbylé ledviny byste měla být v nefrologické ambulanci dispenzarizována a pravidelně vyšetřována. S pozdravem, MH.
dobry den pozna moje obvodni lékařka která mě děla každé 2 roky odběry krve jestli mám nemocné ledviny? dekuji predem(jarka )
Foto
Vážená slečno/paní Jarko, z laboratorních vyšetření krve lze posoudit některé parametry, související s činností ledvin. Standardním postupem je současné stanovení některých hodnot v krvi a v moči, případně doplněné zobrazovacím vyšetřením ledvin pomocí ultrazvuku. S pozdravem, MH.
Dobry den. Mam krvinky v moči asi 8 roků.Navštěvuji nefrologa,ale diagnoza není zjištěna. Můžete mě prosím něco o tom napsat.DĚKUJI(Cveková KĚTA)
Foto
Vážená paní Květo, doporučuji Vám vyhledat v rámci tzv. second opinion jinou nefrologickou, případně urologickou ambulanci a domluvit se na kontrolních vyšetřeních, zejména posouzení, zda krvinky v moči pocházejí z ledvin nebo z vývodných cest močových. S pozdravem, MH.
Dobrý den chtěla bych se zeptat mam ileostomii hrozí mi nějaké onemocnění ledvin. Snažím se pít 2 litry denně ale stejně se cítím dehydrovaná stačí to množství vody ?Děkuji za odpověd Eva.(Eva)
Foto
Vážená paní Evo, příjem tekutin závisí na individuální potřebě každého z nás. Pokud máte vedle odpadu z ileostomie denní objem moče mezi 1500 a 2000 ml, pak zřejmě zvládnete doplňovat ztráty tekutin. Pokud vymočíte podstatně méně, měla byste zvýšit příjem tekutin tak, abyste zajistila bezpečně nízkou koncentraci kamenotvorných látek vmoči. S pozdravem, MH.
Dobrý den, ráda bych se zeptala při uplném selhaní ledvin, kdy se chodí na dialýzu 2 krát týdně, je možné uzdravení nebo je to nenávratné, a dialýza je tak do konce života? Děkuji Jana Kamenová(Jana)
Foto
Vážená paní Jano, konečné stádium selhání ledvin (ESRD, z anglického end-stage renal disease) je nezvratným stavem, vedoucím k selhání dalších orgánů a ústrojí a smrti. S pomocí náhrady funkce ledvin (tzv. RRT, z anglického renal replacement therapy) lze některé komplikace ESRD zmírnit nebo jejich průběh zpomalit. Chronická dialyzační léčba nahrazuje zhruba ze 7 % očišťovací funkci ledvin, plnohodnotnou náhradou je pouze transplantace ledviny. S pozdravem, MH.
Rodinný přítel 81let aplikoval si 4x denně inzulin byl hospitalizován se salmonelou. Zjistili mu zánět ledvin,přesto byl zavodňován infuzemi 3 litry později 2litry denně. Ledviny selhaly, dialýza na ARO,ledviny nenaskočily. Přesto po 17 dnech zemřel na poruchu oběhového systému, slábnutí srdce a zánětlivé procesy na plicích. Postupovali lékaři, co se týká zavodňování ačkoli byl prokázán zánět ledvin, správně? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Jiří J.)
Foto
Vážený pane Jiří, salmonelóza může sama o sobě být pro seniora smrtelným onemocněním. Na akutní selhání ledvin umírá i ve vyspělých zemích s vysokým standardem zdravotní péče zhruba 50 % pacientů bez ohledu na jejich věk. Naprostá většina populace v tzv. rozvinutých zemích zemře na kardiovaskulární onemocnění. Pro zhodnocení konkrétního postupu v uvedeném případě nemám k dispozici dostatek informací. S pozdravem, MH.
dobry den p doktore ,manzel ma jen jednu ledvinu,druhou má vyoperovanou z důvodu zhoubného nádoru, ma steatosu jater , stomii , další nador rakovina tlustého střeva , z důvodu plicni embolie bere warfarin , z důvodu vysokého cholesterolu bere na noc léky a přes to si rád vypije , nekdy i 1 litr vina1 když mu to vytknu je na me zlý poradite mi prosim vás co sním--- moc dekuji za odpověd(lída)
Foto
Vážená paní Lído, doporučuji Vám probrat s Vaším manželem žebříček jeho životních hodnot a jeho motivaci k překonávání uvedených zdravotních obtíží a podle toho přistoupit k životosprávě, kterou on sám považuje za smysluplnou. S pozdravem, MH.
Dobry den, Jake varovne priznaky bych nemela podcenovat? Dekuji(jana janouskova)
Foto
Vážená paní Jano, přiznaky chronického onemocnění ledvin jsou nespecifické, tzn. nelze podle kteréhokoli z nich přesně a spolehlivě určit jeho původ v postižení ledvin. Pokud se necítíte dobře, měla byste vyhledat praktického lékaře a domluvit se na vyšetřovacím postupu. S pozdravem, MH
Dobrý den, mám již řadu let kámen v ledvině o velikosti 10 x 6 mm. Každoročně chodím na kontroly a kámen je sledován konzervativně. Hrozí mně do budoucna nějaké komplikace? (rval)
Foto
Vážená/ý paní/e rval, komplikace urolitiázy závisí nejen na velikosti, ale též uložení a vlastnostech povrchu konkrementu. V některých případech se klinicky němá nefrolitiáza prokáže až při pitvě, u jiných osob může i malý kamínek vyvolat závažné onemocnění při zaklínění ve vývodných cestách močových. Doporučuji Vám dodržovat postup navržený Vaším urologem. S pozdravem, MH.
co znamena jak starsi clovek ma moc silne zapachajici kyselou mocovinou? hlavne po ranu. ale nekdyi behem dne. muze mit problem s ledvinami? dekuji(ctenar )
Foto
Vážený pane čtenáři, při chronickém onemocnění ledvin a snížené funkci ledvin může dojít ke změně barvy a pachu moče. K potvrzení snížené funkce ledvin je přesnější vyšetřit základní parametry v krvi a moči. S pozdravem, MH.
Dobrý den, prosím Vás o odpověď, zda vodou neředěná doma na odstředivém odšťavňovači připravená šťáva z jablek může přispět k vytvoření nebo zvětšení ledvinových kamenů. Jak je tomu u vodou neředěného smoothie (ovoce + zelenina + jogurt) z mixeru. A v jakém množství byste tyto nápoje doporučil? Děkuji.(Martina)
Foto
Vážená paní Martino, nevím o žádném prokázaném účinku jablečné šťávy na výskyt nebo průběh urolitiázy. S pozdravem, MH.
Vážený pane doktore, co ( příp.kdo ) ovlivňuje výběr kandidáta na transplantaci, tedy délku čekací doby. Mimo exaktní kriteria samozřejmě. Děkuji vám za odpověď(I.Cabanová.)
Foto
Vážená paní I., výběr vhodného příjemce transplantovaného orgánu je plně v kompetenci Koordinačního střediska transplantací a je založen na medicínských faktorech dárce a potenciálního příjemce. S výjimkou tzv. preemptivní transplantace od živého dárce není možné stanovit ani odhadnout čekací dobu. S pozdravem, MH.
Rýpání v zádech v oblasti ledvin? A krev v moči (Eva )
Foto
Vážená paní Evo, ne každá bolest v zádech je projevem onemocnění ledvin. Příměs krve k moči může mít různé příčiny; bez klinického, laboratorního a případně zobrazovacího vyšetření Vám nikdo spolehlivě neporadí. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, před patnácti lety, když mi bylo devět let, jsem prodělala HUS/TTP. Chtěla bych se zeptat jestli existuje nějaká procentní šance, že se mi tato nemoc vrátí. Děkuji za odpověď.(Veronika)
Foto
Vážená slečno/paní Veroniko, v dospělosti může u části pacientů, kteří prodělali HUS v dětském věku, dojít k recidivě tohoto onemocnění. Vzhledem k těžšímu průběhu choroby u dospělých Vám doporučuji domluvit se na dispenzarizaci v nefrologické a hematologické ambulanci, případně na upřesňujících vyšetřeních. S pozdravem, MH.
Dobrý den, je zátěž pro ledviny 2 - 4 dcl kvalitního bílého vína denně? Upřímně, prosím.(Moravanka )
Foto
Vážená slečno/paní Moravanko, ethylalkohol je buněčným jedem a kromě buněk jater nebo slinivky může poškodit i buňky ledvin. Záleží na individuální odolnosti organizmu a konkrétním stavu struktury a funkce ledvin. S pozdravem, MH.
Zdravím Vás, asi před rokem jsem byla dvakrát převezena RZs pro překolapsový stav, náhlý vysoký krevní tlak. Z výsledků krve jsem se dočetla, že eGFR-Lund- Malmo, což je jakási filtrace ledvin byla: 1,42. Nadávné testy CKD-EPI. 1,50, MDRD: 1,550, ostatní urea, krea, kyselina močová úplně v normě. Žádné léky neberu. Často mě bolí záda přesně v místě ledvin. Mám se tedy tím nějak zabývat, nebo se může jednat např. o špatnou bederní páteř? Čím se vlastně nemocné ledviny vyznačují? Děkuji za odpověď. (Lenka /38 let/)
Foto
Vážená paní Lenko, tzv. odhadovaná míra glomerulární filtrace (eGFR, z anglického estimated glomerular filtration rate) je jeden z parametrů, používaných k posouzení funkce ledvin. Její hodnoty nad 1 ml/s se považují za normální, resp. nepotvrzující sníženou filtrační schopnost ledvin. Bolesti v bedrech mohou, ale nemusejí být projevem onemocnění ledvin. Doporučuji Vám domluvit se v nefrologické ambulanci na vyšetření ledvin ultrazvukem, a případně vyhledat ortopedickou nebo neurologickou ambulanci v rámci diagnostiky bolestí v zádech. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat zdali jde nějak zvýšit funkci ledvin? Děkuji za odpověď. (Michal Matoušek)
Foto
Vážený pane Michale, funkce ledvin jsou komplexní, od vylučování odpadních látek přes udržování přiměřeného krevního tlaku až po syntézu některých hormonů. Z Vašeho dotazu není úplně jasné, jakou změnu funkce ledvin máte na mysli. S pozdravem, MH.
Dobrý den,až teď ve vyšším věku mi byla zjištěna nedostatečnost pr.ledviny. čeká mě vyšetření na nefrologii.urol.scan v pořádku. můžete mi krátce sdělit, co tato diagnosa obnáší? děkuji.(Jiří Feber)
Foto
Vážený pane Jiří, pokud je druhá ledvina zdravá a funkční, může sama o sobě zajistit obvyklou kvalitu a délku života. Přičinu snížené funkce jedné ledviny Vám pravděpodobně upřesní plánované nefrologické vyšetření. S pozdravem, MH.
DOBRÝ DEN MÁM VYSOKÝ TLAK, KOLEM 200/100 A LÉKY NEZABÍRAJÍ, MÁM JEDNU FUNKČNÍ LEDVINU S NEFROSTOMII, DRUHÁ MI PŘED 5 LETY PŘI CYSTOZE PŘESTALA FUNGOVAT, VE ZPRÁVĚ O TLAKU PÍŠÍ ŽE TO JE PODÍL NEFROGNNÍ HYPERTENZE, DÁ SE S TÍM NĚCO DĚLAT. DĚKUJI KAREL ČESKÉ BUDĚJOVICE(KAREL )
Foto
Vážený pane Karle, z Vašeho sdělení není jasné, zda již byly vyzkoušeny všechny způsoby medikamentózní léčby arteriální hypertenze, případně jiné způsoby snížení krevního tlaku. Dlouhodobě nekorigovaná hypertenze může po čase zničit i zbylou ledvinu. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším kardiologem na reálných možnostech dalšího postupu. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore,léčím se s vysokým krevním tlakem u specialisty 12 let,má povinnost kontrolovat moč a provádět kontrolu ledvin ultrazvukem ,nebo CT v určitém časovém období.Je tato povinnost uvedena ve standartech nebo doporučeních.(Lojman Josef)
Foto
Vážený pane Josefe, žádný zákon určující medicínský postup neexistuje. Klinická doporučení vydávaná odbornými lékařskými společnostmi jsou jakýmisi návody, shrnujícími aktuální osvědčené vyšetřovací a léčebné procesy. Bez ohledu na jejich dodržování se činnost každého konkrétního lékaře může lišit v závislosti na jeho zkušenostech, intuici a umění. Z nefrologického hlediska považuji za vhodné zkontrolovat jednou ročně funkce ledvin u pacienta s arteriální hypertenzí pomocí jednoduchých laboratorních vyšetření krve a moče. Doporučené postupy však často nejsou zohledněny v úhradových mechanizmech zdravotních pojišťoven a záleží na osobnosti lékaře, zda koná podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, či pouze dodržuje byrokratická vymezení. S pozdravem, MH.
Zdravím! Mám již několik let krev v moči, údajně od dvou malých cystiček v ledvině, do jaké míry je to nebezpečné? Při preventivním vyšetření, kde se dělá jen základ mně bylo vždy řečeno že je to OK Mám podstoupit nějaké specifické vyšetření? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den, Barbora..(Barbora)
Foto
Vážená paní/slečno Barboro, pokud se podle zobrazovacích vyšetření nemění ani počet, ani velikost cyst, a pokud je příměs krve k moči mikroskopická (okem nezjistitelná), pak pravděpodobně nejde o závažné ohrožení zdraví či života. Za předpokladu dispenzarizace v nefrologické nebo urologické ambulanci, pravidelných vyšetření ledvin pomocí ultrazvuku a laboratorních vyšetření krve a moče ke stanovení funkce ledvin bych pokračoval ve sledování, bez indikace k urgentnímu chirurgickému ošetření. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore. Asi 2 roky chodím na SONO ledvin. Na dolním pólu ledviny složený cystoid z několika cyst,vyklenující se z předního labia ventrálně,vel.44x68x50mm.jde o cysty do velikosti 38mm,ve stěnách s jemnými kalcifikacemi,bez sycení,obsah cyst do 15HJ. Hodnocení-Bosniak II. Každou návštěvou se cysta zvětšuje. Stačí jen cysty sledovat, nebo mám navštívit urologa a poradit se ?Na SONO chodím asi tak 1x za půl roku. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.(Stanislava D.)
Foto
Vážená paní/slečno Stanislavo, pokud se jedná o získané cysty, pak by jejich chirurgické odstranění mělo definitivně vyřešit postižení ledviny. Zvětšující se cysty mohou postupně utlačovat tkáň (parenchym) ledviny a omezovat její funkci. S pozdravem, MH.
Dobrý den. Syn má od narození pouze 1 ledvinu. Dnes je mu 21, je studentem vš a začal mít veliké problémy s únavou. Převážně po probuzení. Do odpoledne se stav zlepší. Nemá žádné otoky ani bolesti, po ránu mívá žízeň. Lékař provedl vyšetření moči, krve a ultrazvuk břicha a ledviny, hut test, eeg, ekg, emg, magnetickou rezonanci mozku a vše prý je ok. Je možné, že by za synovy problémy přece jen mohla nedostatečná funkce ledviny ? Děkuji za odpověď.(Anna M.)
Foto
Vážená paní Anno, pokud je zbývající ledvina zdravá a funkční, může pracovat za obě ledviny a zajistit obvyklou kvalitu a délku života. Pokud jsou uvedená vyšetření bez jasných známek snížení funkce ledvin, bude příčina únavy jinde než v ledvině. S pozdravem, MH.
Co je to hybridní chromofóbní-onkocytický nádor? A jaká je prognóza u těchto typů karcinomu? Díky. NoName(NoName)
Foto
Vážený/á NoName, jedná se o jeden z mnoha typů rakoviny ledviny. U karcinomů závisí prognoza na řadě faktorů (staging, grading atd.), doporučuji Vám konzultovat onkologickou ambulanci. S pozdravem, MH.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou v současné době možnosti léčení polycystických ledvin a jak je vysoká pravděpodobnost dědičnosti této nemoci. děkuji (Soňa)
Foto
Vážená paní Soňo, dědičné podmíněná polycystóza ledvin není vyléčitelná (cysty nezmizí, nové ledviny nenarostou). Toto onemocnění vyžaduje dispenzarizaci v nefrologické ambulanci a průběžnou přípravu k preemptivní transplantaci ledviny, případně k zahájení některého způsobu chronické dialyzační léčby s možným zařazením na čekací listinů příjemců transplantované ledviny. Podle typu genetického poškození se odhaduje i riziko postižení potomků; statistické údaje vzhledem k běžnému počtu dětí v rodině jsou pouze hrubě orientační. S pozdravem, MH.
Dobrý den, mám kamínky v obou ledvinách, pan doktor by je chtěl operovat, je možné je zmenšit (zbavit se jich) přírodní cestou, tzn. pitím bylin na ledviny? Zhoršují kameny funkci ledvin?(Bětka)
Foto
Vážená paní/slečno Bětko, normální ledviny neobsahují kameny. Dlouhodobá přítomnost kamenů v ledvinách nebo ve vývodných cestách močových může způsobit závažné komplikace (uroinfekci, městnání moče, útlak okolní tkáně) a vést až k nezvratnému poškození ledvin. Při masívním nálezů močových kamenů je pitná kúra většinou neúčinná, a urolithotomie je standardním postupem léčby urolitiázy. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším urologem na operačním řešení a použít pitný režim jako následnou profylaxi recidivy urolitiázy. S pozdravem, MH.
Dobrý den,pokud nemocné ledviny nebolí,jaké jsou příznaky,že s nimi něco není v pořádku? (Věra )
Foto
Vážená paní Věro, většina chronických onemocnění ledvin nevyvolává žádné specifické příznaky, podle nichž by bylo možné jednoduše a rychle potvrdit, že se jedná právě o chorobu ledvin. Mezi ně patří např. nechutenství, žaludeční nevolnosti, odpor k masu, námahová dušnost, celková únavnost a nevýkonnost, bledost kůže a sliznic, svědění kůže, snížený nebo naopak zvýšený objem moče a další tzv. nespecifické příznaky. Orientačně lze posoudit funkci a strukturu ledvin jednoduchými laboratorními vyšetřeními krve a moče a pomocí ultrazvuku. Podle jejich výsledků by Vám měl nefrolog doporučit další postup. S pozdravem, MH.
Dobrý den, před 20 lety jsem měla ledvinovou koliku a já si myslím, že díky promrznutí nohou v mokrých botách. Nefrolog v nemocnici mi ale řekl, že ledviny se nemohou "nachladit" ale na jiný důvod nepřišli, ani po CT.... Mohou se ledviny tzv. nachladit ? Děkuji a zdravím Vás Zuzana Bílková(Zuzana Bílková)
Foto
Vážená paní Zuzano, po dvaceti letech Vám nikdo spolehlivě ani nepotvrdí, ani nevyvrátí příčinu tehdejší renální koliky. Prochladnutí organizmu může vyvolat změny prokrvení některých orgánů do té míry, že poté snáze dojde k jejich postižení např. zánětem na podkladě infekce. Pokud se koliky opakují nebo máte-li jiné příznaky onemocnění ledvin nebo močových cest, doporučuji Vám vyhledat nefrologickou nebo urologickou ambulanci a domluvit se na potřebných vyšetřeních. S pozdravem, MH.
Dobrý den, může být Dna způsobená i zánětem ledvin? Při těžké viróze spojené se zánětem ledvin jsem užívala 4x antibiotika a objevila se mi zvýšená kyselina močová. Děkuji za odpověď.(Jana Valcová)
Foto
Vážená paní Jano, zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi (hyperurikémie) ještě neznamená onemocnění dnou. Pokud s odstupem času dojde k normalizaci tohoto laboratorního parametru, nejednalo se zřejmě ani o trvalou poruchu metabolizmu, vedoucí k hyperurikémii. S pozdravem, MH.
mohu s glomerulonefritidou pít alkohol?(Franta)
Foto
Vážený pane Franto, ethylalkohol je buněčným jedem a kromě buněk jater nebo slinivky může poškodit i buňky ledvin. Pokud nejste úředně zbaven svéprávnosti, nemůže Vám nikdo bránit v jeho konzumaci, bez ohledu na onemocnění Vašich ledvin. S pozdravem, MH.
Dobrý den, dcera 4 roky se narodila pouze s pravou ledvinou. Levá chybí, tkáň po ní nezůstala. Pravá mírně zvětšena, plně funkční. Mám dotaz ohledně stravy. Vím, že ji nesmím přetěžovat živočišnými bílkovinami, ale co rostlinné bílkoviny? Tam mi to není jasné. Např. luštěniny obsahují víc bílkovin než třeba maso. Kromě toho byste nějak doporučil upravit režim nebo se k ní chovat jako ke zdravé? Děkuji za odpověď.(Jana Vondrášková)
Foto
Vážená paní Jano, ageneze jedné ledviny kvalifikuje Vaši dceru jako osobu s chronickým onemocněním ledvin (CKD, z anglického chronic kidney disease). Pokud je a zůstane druhá ledvina zdravá a funkční, převezme práci za chybějící orgán a může zajistit obvyklou kvalitu a délku života. K tomu je vhodné pravidelně kontrolovat funkci a strukturu ledviny pomocí jednoduchých laboratorních vyšetření a zobrazení ultrazvukem. Zdroj bílkovin v potravě není podstatný, ale záleží na schopnosti ledviny vylučovat do moči odpadní látky, vznikající při jejich látkové přeměně (ureu, kreatinin). Je vhodné omezit zevní faktory, které mohou ledvinu poškodit (např. nedostatečný nebo nadměrný příjem tekutin, nadměrné užívání volně prodejných analgetik, neuvážlivé užívání léků s nefrotoxickými účinky, zbytečná rentgenová vyšetření s použitím kontrastní látky, kontaktní sporty s rizikem úrazu ledviny, apod.). V každém případě by měla být Vaše dcera dispenzarizována v ambulanci dětského nefrologa, a po dovršení 19 let analogicky přejít do ambulance "dospěláckého" nefrologa (jedná se o doživotní postižení, s trvalým rizikem závažného poškození zdraví při onemocnění jedné ledviny). S pozdravem, MH.
Dobry den, Memu muzi nasli v ledvinach kaminky a lipidy. Ma se objednat do metabolickeho centra v Motole. Jak vysetreni a lecba probiha? Dekuji(Marika)
Foto
Vážená paní Mariko, urologické vyšetření při prokázané urolitiáze je komplexní, zahrnuje anamnézu (výpověď), klinické vyšetření, laboratorní testy, případně stanovení složení kamenů (pokud se podařilo je získat). Následná léčba - většinou dlouhodobá - se řídí výsledky. S pozdravem, MH.
Dobrý den, mám chronické záněty močových cest, trápí mě téměř neustále E coli. Po letech bylo zjištěno onemocnění ledvin 2. stupně. Souvisí to s močovými problémy a jak se chránit? Děkuji za odpověď. (Hana Fabiánková)
Foto
Vážená paní Hano, bakterie E. coli je "doma" ve střevě, ale na jiných místech je nezvaným hostem. Doporučuji Vám vyhledat urogynekologickou ambulanci a domluvit se na potřebných vyšetřeních v rámci diagnostiky chronické uroinfekce. Nedostatečně léčená chronická infekce močových cest může poškodit i ledviny. S pozdravem, MH.
dobry den, u druheho porodu ve 32 letech jsem mela v 31.tydnu tehotenstvi tezkou preemklapsii, dnes je mi 41 let a po prekroceni urcite hranice vahy mi mirne natekaji ruce a tvář. myslite ze to neco signalizuje ?na kontroly zatim nikam nechodím , dekuji za odpoved(Martina)
Foto
Vážená paní Martino, otoky v obličeji mohou, ale nemusejí souviset s onemocněním ledvin. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na základním laboratorním vyšetření funkce ledvin, případně zobrazení ledvin ultrazvukem. Otoky končetin bývají příznakem převodnění, ztíženého proudění krve v žilách nebo poruchy srdce jako pumpy. S pozdravem, MH.
Dá se nějakým způsobem rozpoznat, že člověka nebolí ledviny, ale jsou to "jenom" záda (kříže) ? Měl jsem před několika lety zánět ledvinné pánvičky, jak často bych měl chodit na kontrolu, popř. jaké příznaky nemoci bych si měl hlídat. Děkuji a přejí hezký zbytek dne.(ivoš)
Foto
Vážený pane Ivoši, bolesti v kříži nejsou typickým projevem onemocnění ledvin. Vzhledem k údaji o prodělaném zánětu ledviny Vám doporučuji domluvit se na kontrolním mikrobiologickém vyšetření moče, vyšetření ledvin ultrazvukem, případně posouzení funkce ledvin podle současného vyšetření krve a moče. S pozdravem, MH.
Dobrý den, chci se zeptat, když chodím každou hodinu na malou a cukrovku a ani prostatu nemám, tak už musím mít problém jen s ledvinami, že? Je mi 42 a problém trvá již asi 10let. Doktor mi dál testy na cukrovku a prostatu a vše ok,dík za odpověď. (Radek )
Foto
Vážený pane Radku, časté nucení na močení může být projevem infekce močových cestách, neurologického onemocnění močového měchýře, nebo příznakem poruchy hospodaření s vodou (při celkově velkém objemu moče vyloučené během 24 hodin). Doporučuji Vám nasbírat veškerou moč vyloučenou během 24 hodin a domluvit se na mikrobiologickém vyšetření ranního vzorku moče v rámci diagnostiky uroinfekce. S pozdravem, MH.
Dobrý den, vnouček 9 měs. starý prodělává zánět ledvin. Nález měl e-coli deset na sedmou a při propuštění z nemocnice - ještě užívá atb - má nález deset na druhou, což je prý málo. Neměl by ale při užívání už týden atb moč sterilní? Či to bude malý nález přetrvávat? Neměl by docházet i do nějaké poradny nefrologické? Je vhodné s ním v kočárku být venku, když ještě není doléčený? \Jak vůbec k takovému nálezu kojenec přijde?I když velké crp, fw, teplota vysoká, nález papírkem i zapáchající moč, tak nezkušená lékařka v nemocnici nenasadila atb, až po výsledku kultivace, neměl je ihned. Nemohly se udělat jizvy na ledvince?Děkuji.(Marie)
Foto
Vážená paní Marie, infekci močových cest si většinou každý člověk prodělá párkrát za život, aniž by to vedlo k závažným následkům. Při častém opakování uroinfekce je vhodné zaměřit vyšetření na zjištění a potlačení vyvolávajících faktorů (anatomické odchylky ledvin a močových cest, močové kameny, snížení obranyschopnosti, nedostatečné hygienické návyky atd.). V případě podezření na uroinfekci lze zahájit léčbu antibiotikem "naslepo" ihned po odebrání vzorku moče na mikrobiologické vyšetření, jehož výsledek pak volbu antibiotika potvrdí nebo upřesní. Kontrolní kultivační vyšetření moče by mělo proběhnout v odstupu cca 3 dnů po ukončení antibiotické léčby a nález by měl být negativní (sterilní). S pozdravem, MH.
Dobry den, mate prosim zkusenosti, zda lze vylecit nefrikalcinozu 1.stupne u ditete, tedy zda je mozne, ze ledviny se "odvapni"? Nefrokalcinoza byla u dvery zjistena ve 3letech, na UZ hrany pyramid sviti bile. Mame doporuceno pit magnezii a vodu s citronem. Za 1,5roku se nalez nezhorsil, ale ani nezlepsil. Dekuji Ivana Reindlova(Ivana Reindlova)
Foto
Vážená paní Ivano, individuální průběh nefrokalcinózy nelze spolehlivě odhadnout; za úspěch je možno považovat i neměnný stav, tj. že při zavedeném režimu nedošlo ke zhoršení nálezů a poklesu funkce ledvin. S pozdravem, MH.
Dobrý den, chtěla jsem se, prosím, zeptat - můj otec i jeho maminka měli zhoubný nádor na ledvině. Jsme se sourozenci nějak více ohroženi, nebo se jednalo o "náhodu"? Co byste případně doporučil? Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.(zuzana)
Foto
Vážená slečno/paní Zuzano, některá nádorová onemocnění (nejen ledvin) se vyskytují mnohem častěji ve vazbě na určité dědičné znaky. Doporučuji Vám domluvit se v nefrologické ambulanci na možnostech genetického vyšetření a posouzení rizika nádorů ledvin. S pozdravem, MH.
Jsem věčná dietářka a manžel mi tvrdí, že si ničím játra a ledviny. Jsou nějaké diety, které opravdu ledviny mohou poškodit? Např. proteinová dieta, paleostrava, rawstrava, sacharidové vlny? (D.K. )
Foto
Vážená paní D.K., stereotypní strava a nápoje mohou poškodit nejen ledviny, ale i další orgány. Doporučuji Vám nepodléhat módním vlnám a snažit se stravovat pestře a přiměřeně Vašim tělesným potřebám. S pozdravem, MH.
Zdravím, pane doktore, spadl jsem minulý týden na horách při lyžování na záda a od té doby mě bolí v místě, kde jsou ledviny. Mohou být "odražené" a mám jít k lékaři? (Marek P. )
Foto
Vážený pane Marku, bolesti zad mohou, ale nemusejí souviset s úrazem ledvin. Doporučuji Vám vyhledat praktického lékaře a domluvit se na potřebných vyšetřeních. S pozdravem, MH.
Pane doktore, čeká mě v nejbližší době dialýza. Je možné ji podstupovat v domácím prostředí? Musím si o to nějak zažádat neco něco platit? Zatím o tom vůbec nic nevím...(Karolína)
Foto
Vážená paní/slečno Karolíno, Česká republika konečně patří mezi civilizované země, kde chronické dialyzační léčení může legálně probíhat v domácím prostředí, a to jak formou tzv. peritoneální dialýzy, tak tzv. hemodialýzy. Všechny dialyzační procedury jsou hrazeny z povinného zdravotního pojištění. Doporučuji Vám domluvit se na možnostech a podmínkách konkrétního postupu s Vaším ošetřujícím nefrologem. S pozdravem, MH.
Pane doktore, jaký mají vliv na ledviny anabolické steroidy? (Ester)
Foto
Vážená slečno/paní Ester, vlastní anabolické steroidy umožňují zdravý vývoj celého organizmu, tedy i ledvin a celého močového ústrojí. Nadměrný přívod syntetických anabolik může jak ledviny, tak ostatní orgány nezvratně poškodit. S pozdravem, MH.
Pane doktore, kdy už se musí u pacienta začít uvažovat o transplantaci ledvin? A jaká je čekací doba? Mají některé skupiny pacientů (děti, mladá generace) přednost? (xyzxyz)
Foto
Vážený/á xyzxyz, o transplantaci ledviny se uvažuje u každého chronického onemocnění ledvin, které se postupně zhoršuje. V některých případech se podaří tzv. preemptivní transplantace, kdy vůbec nedoje k zahájení dialyzační léčby, a pacient získá ledvinu od žijícího dárce. Velká část nemocných léčených dlouhodobě dialýzou je zařazena na tzv. čekací listině jako potenciální příjemci ledvin od zemřelých dárců a záleží pouze na momentální nabídce orgánů a jejich tkáňové slučitelnosti. V případě dětských pacientů s chronickým onemocněním ledvin se preferuje co nejvčasnější transplantace namísto dlouhodobé dialyzační léčby; děti maji svou speciální čekací listinu. S pozdravem, MH.
Dobrý den pane doktore, mám genetickou zátěž v rodině. Dědeček jezdil na dialýzu, otec také a byl dokonce čekatelem na transplantaci. Ale nedočkal se a ledviny mu selhaly. Mě je 31 a bojím se, že sem tyto potíže zdědil. Kde se mohu nechat vyšetřit a co vyšetření obsahuje? (Robert G.)
Foto
Vážený pane Roberte, pokud jste dosud nepodstoupil nefrologické, případně genetické vyšetření, měl byste vyhledat nejbližší nefrologickou ambulanci a domluvit se na dalším postupu. S pozdravem, MH.
MATKA ZEMŘELA NA SELHÁNÍ LEDVIN. Babička s nimi také měla problémy. Já se snažím o pitný režim, ale mám obavy zda množství vody nepřeháním. Ráno vypiji cca0,5-1l slabého kakaa a během dne 3-4 l vlažné vody. Nejprve s mírně slazenou domácí šťávou a večer s červeným vínem celkem 0,5-0,7l víno+ šťáva. Je to ještě únosné, a nebo příliš? Zvykla jsem si na to a přináší mi to i pocit machanické masycenosti a večer již nemusím jíst. Zvládnou to mé ledviny? Jak poznám, že není něco v pořádku ?(Hana)
Foto
Vážená paní/slečno Hano, příjem tekutin by měl zajistit vylučování zhruba 1500 až 2000 ml moče během 24 hodin. Při tomto objemu se krystalotvorné a kamenotvorné sloučeniny v moči obvykle udržují v tak nízké koncentraci, která brání tvorbě močových kamenů. Jak nedostatečný, tak nadměrný příjem tekutin může ledvinám a močovým cetám uškodit. Potřeba tekutin je ovlivněna řadou faktorů zevního prostředí (teplota, vlhkost, pohyb vzduchu) a tělesnou aktivitou (chůze, běh, silová cvičení) a neexistuje žádný univerzální recept nebo výpočet optimální hydratace organizmu. S pozdravem, MH.
Dobrý den. Zdravím vás z Chocně. Nevíte kdy společnost FRESSENIUS otevře své nové středisko ve vys. Mýtě. Já už 10 let jezdím do Ustí .Před 2roky zemřel brácha Zdenek. Zdravím Pavel Jareš(Pavel Jareš)
Foto
Vážený pane Jareši, v současné době probíhají přípravy k definitivnímu potvrzení záměru vedení města Vysoké Mýto a společnosti Fresenius Medical Care zřídit ve městě nefrologickou ambulanci a dialyzační středisko, aby pacienti s chronickým onemocněním ledvin a chronickým selháním ledvin měli specializovanou péči dostupnou blíže ke svému bydlišti. Odhadujeme, že od zahájení prací na projektu do zahájení vlastního provozu zdravotnického zařízení uběhne zhruba 12 měsíců, naplněných intenzívní prací všech potřebných nezdravotnických profesí. Pak budete mít možnost vybrat si mezi dvěma pracovišti podle Vašich představ a potřeb. S pozdravem, MH.