ONLINE CHAT
Dobrý den chci se zeptat jak to funguje to spoření to si každý muze určit dite komu bude spořit já bych chtěla pomoct dětem mé je jich moc lito a mám jeste jeden dotaz jak se ty deti dostanou do dětského domova to není tak jednoduché nebo je je hodně případů a nic se neděje děkuji moc vám fandím(jitka)
Foto
Dobrý den, Jitko, děkujeme za Váš zájem! Na našich stránkách si můžete v rámci projektu Podporuj mě vybrat konkrétní dítě, které bude Vaši pomoc potřebovat. Minimální částka spoření je měsíčně 200 Kč.Prosím, pro více informací kontaktujte kolegyni Ivanu na emailu: ivana@dejmedetemsanci.cz, která Vám vše ochotně vysvětlí. Děkuju za všechny dnešní dotazy a pokud by vás zajímalo cokoliv dalšího, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám Vaše dotazy kdykoliv zodpovíme. Děkuju za Váš zájem a přeju všem hezký zbytek dne. Tereza Tkadlecová
Osobně jsem se přesvědčil, že děti v DD jsou vychovávány jako princátka. Vše dostávají jako na stříbrném podnose, oproti průměrným rodinám jsou zahrnuty materiálním nadstandardem. Není u nich pěstován vztah mezi prací a "koláči". Po odchodu z DD očekávají, že se ostatní o ně budou starat. Pak dochází ke konfrontaci s realitou a frustraci. Proto většina absolventů DD nastupuje dráhu asociálů! Dosavadní péče DD je tedy kontraproduktivní! Co s tím hodláte dělat!(PhDr. Pospíšil, dět.psycholog)
Foto
Dobrý den,pane Pospíšile, děkuji za Váš dotaz. V první řadě bych podotkla, že ani materiální nadstandard dětem nevykompenzuje to, z jakých důvodů jsou v dětském domově. Naším cílem je děti podporovat ve studiu a připravovat je na samostatný život tak, aby se právě dráze asociálů dokázaly vyhnout.Kontraproduktivní byla pro děti především jejich rodina, pokud děti skončily v dětském domově...My hodláme dělat to, co doposud - děti podporovat a povzbuzovat, aby tento přechod zvládly. Hezký den!
Děti z děckých domovů jezdí každý rok k moři na hory. Ale kdo si takový životní styl může pěstovat, až odejdou? Nebylo by lepší trochu ubrat z luxusu a jezdit třeba po Čechách a ušetřené peníze dát na ty rovnátka a učebnice?(Otázka)
Foto
Dobrý den, děkuji za Vaši otázku. Tyto finančně náročnější zájezdy hradí dětským domovům většinou sponzoři, kteří dětem jednoduše chtějí dopřát to, co zažívají i mnozí jejich vrstevníci se svými rodinami.Souhlasím ale s vámi, že děti by si měly být minimálně vědomy toho, že po odchodu z dětského domova to pro ně bude daleko složitější našetřit si na takovou dovolenou peníze. Nicméně jim to přejeme, ať zažijí i něco pozitivního, třeba právě u moře nebo na horách! :)
Dobrý den, chci se optat, kolik peněz jste získali v roce 2015 a kolik z nich šlo pro děti a kolik na provoz Vaší organizace. Děkuji za pravdivou odpoveď(Marcela)
Foto
Dobrý den, Marcelo,přesná čísla Vám můžeme dát až během měsíce ledna, najdete je pak určitě i v naší Výroční zprávě, která je obvykle vydávána v průběhu března. Nicméně, podpora dětí za celý loňský rok činí 4 370 000 Kč.Financování provozu organizace činí maximálně 30%, což je v souladu s pravidly Značky spolehlivosti, kterou jsme letos obhájili. Je důležité říci, že každý náš projekt má svůj separátní účet a všechny příspěvky na konkrétní děti jsou ve 100% použity pro ně! Samostatně vedeme také účet na provoz organizace, kde jsou finance předem určené na provoz, ne pro děti. Více o našem financování najdete na našich stránkách.Hezký den!
Dobrý den chtěla jsem se zeptat můžou chodit sami děti ven nebo jen z někým a vcem je rozdíl mezi deckym domovem a diagnostikym ústavem dekuji(lucka)
Foto
Dobrý den, v tomto je režim podobný jako v rodině - všude jsou pravidla, kam dítě smí a nesmí, v kolik hodin má být zpátky. Do diagnonstického ústavu se v současné době umisťují poute děti s výchovnými problémy. Hezký den!
Jaký je denní režim v DD. Mají tam děti i PC a internet mohou na něj jít kdy chtějí .Nebo se v 20:00 večer v Tv dívat na pohádku ,když je nějaká v tuto dobu zrovna v TV. Mají vycházky že můžou jít za kamarádem,který není v DD a dostávají i kapesné.(Iva)
Foto
Dobrý den, děti v dětských domovech žijí na tzv. rodinkách, kde je maximálně 8 dětí a jedná se v podstatě o samostatný byt s kuchyní., obývacím pokojem a jednotlivými pokoji. Režim by měl být ideálně do nejvíce podobný tomu, jaký známe z rodin. Počítače a internet děti většinou k dispozici mají, ale záleží samozřejmě na každém dětském domově, jaké nastaví pravidla pro užívání. Děti také mají nárok na kapesné - nejmladší děti 120 Kč, nejstarší 300 Kč měsíčně. Jsem si jistá, že na pohádky koukají stejně jako jejich vrstevníci! :) Hezký den!
Jak tezke je sehnat penize na provoz vasi organizace?(Dana)
Foto
Dobrý den, Dano, děkuji za Váš dotaz.Je to samozřejmě složitější, než získat peníze konkrétně pro děti, ale děláme co můžeme! :) I my sami se snažíme pokrýt náklady samofinancováním - proto si například můžete naším prostřednictvím nakoupit vánoční přání či nás podpořit v rámci nějaké naší prodejní akce.Musím říct za celou naši organizaci, že si velmi vážíme dárců, kteří nám projeví důvěru finanční podporou provozu organizace. Málokdo si uvědomí, že bez lidí, kteří by vymysleli, jak efektivně pomáhat a kteří by tuto pomoc nekoordinovali, by žádná dobročinná věc nemohla fungovat. Hezký den!
Dobrý den, lze nějak popsat to, jaké děti vyberete? A kolik jim musí být minimálně let?(Tomáš H.)
Foto
Dobrý den, Tomáši, děkuji za otázku. Záleží na tom, do jakého projektu je dítě zařazeno. Do projektu Přál(a) bych si zařazujeme děti bez ohledu na věk, které mají opodstatněné přání - tedy to, které je spojeno se studiem, s volnočasovými aktivitami nebo se zdravotními pomůckami, které nehradí zdravotní pojišťovna. Do projektu Pomoz mi do života, zvláště pak do Stipendijního programu, zařazujeme děti, které studují střední nebo vysokou školu - jedná se tedy o ty starší děti, které se už začínají připravovat na samostaný život. V rámci projektu ,,Najdi si mě" zařazujeme děti, které mají zájem setkávat se s někým mimo dětský domov a většinou jsou zde zařazeny děti straší 12 let. Do programu ,,Podporuj mě" zařazujeme děti, kterým dárci spoří peníze, které jim pomůžou pokrýt první náklady v samostatném životě a aktuálně zde najdete i děti, kterým je 13 let, ale spíše se také jedná o ty starší kolem 18 let. Všechny děti zařazené do našich projektů najdete na našich webových stránkách.Hezký den!
Zajímalo by mě, jestli existuje i možnost jakési adopce na dálku jako u dětí z chudých zemí? Případně jaká je šance dítěte z děcáku, aby vůbec našlo rodinu? (tři znaky)
Foto
Dobrý den, děkuji za otázku. Vlastně adopce na dálku byla to, co naši zakladatelku, paní Michaelu Chovancovou, inspirovalo k založení organizace. My jsme to ovšem pojali spíše jako ,,adopce na blízko", kdy podporujeme pouze děti z České republiky. Dárce tak může pro děti během jejich pobytu v dětském domově spořit finance, které pak má k dispozici při odchodu do samostatného života v rámci projektu ,,Podporuj mě". Naše organizace je zároveň garantem účelného využití těchto peněz. Pokud je zájem z obou stran, dítě a dárce spolu mohou být v kontaktu, případně se i navštěvovat v rámci projektu ,,Najdi si mě", který se zabývá právě hostitelskou péčí. Ta pak v ideálním případě může přejít až do pěstounské péče. Hezký den!
Každá práce je záslužná, tak proč dělat z lidí, kteří nemají žádnou odpovědnost hrdiny.......(papí)
Foto
Dobrý den, my se naštěstí jako hrdinové necítíme, my jen děláme to, co nás baví a přijde nám smysluplné. A zrovna teď cítíte dost zodpovědnosti za všechny děti, které máme zařazeny v projektech, abychom jim dokázali sehnat prostředky na co, co jsme jim garantovali. (například finanční podpora při studiu apod.) Takže rozhodně určitou zodpovědnost vůči nim máme. Hezký den!
Zažila jste na vlastní kůži život v děcáku.Já mám takové tušení,že mluvíte o věcech,které jste sama nezažila,přál bych vám,zažít D.D.v letech1970-1988 asi by váš názor byl zcela jiný.(deda)
Foto
Dobrý den, no vidíte, to já bych si rozhodně zrovna nepřála! :) My děláme vše podle našeho nejlepšího svědomí a vědomí, abychom alespoň nějakou formou dětem z dětských domovů jejich život, zvláště vstup do samostatného života, ulehčili. Nic víc, nic míň. hezký den!
Vážená Terezo, Přeji Vám i celé organizaci DDŠ mnoho úspěchů! Moc Vám všem fandím :)(David A. )
Foto
Dobrý den, Davide, moc děkujeme, vyřídím celému týmu! :)
Dobrý den, podporuje vaše organizace, případně jiná organizace i naopak ty nejmenší děti v dětských domovech?(Jana N.)
Foto
Dobrý den, Jano, děkuji za dotaz. Záleží na tom, jakou věkovou skupinu máte na mysli. My se zaměřujeme spíše na ty starší děti, kterým se blíží odchod z dětského domova. Malých dětí, dejme tomu kolem 5. roku, je v dětských domovech daleko méně. Ale i tyto děti podporujeme například v rámci projektu ,,Přála(a) bych si...", kde jim plníme opodstatněná přání. A v rámci projektu Strom splněných přání plníme přání všem dětem ze spolupracujících dětských domovů bez ohledu na věk. Hezký den
Dobrý den slečno Terezo. Setkávají se osobně děti i s různými mediálními hvězdami, které vám dělají hlavní partnery dejme dětem šanci? Např. s Leošem Marešem, Bárou Špotákovou? (Helça Trčková)
Foto
Dobrý den, Helčo, děkuju za dotaz :) Ano, děti se s patrony setkávají poměrně pravidelně na akcích, které organizujeme jak pro děti z dětských domovů, tak i pro veřejnost, kam děti samozřejmě také zveme. hezký den!
Zdravím, chci se zeptat, jestli je zákonem dané kapesné pro děti z dětského domova? A kolik to je? Je to podle věku? A může i vaše organizace dětem přispět finanční částkou?(Michal)
Foto
Dobrý den, ano, děti mají nárok na kapesné,které se stanovuje podle věku: 6-10let - 120 Kč/měsíčně, 13-15 - 210 Kč /měsíčně, 15 - 300 Kč /měsíčně. Pokud mají děti dobré školní výsledky a jsou celí měsíc hodní :), mohou dostat ještě jako odměnu dalších 150Kč. Děti pak mohou dostávat ještě ,,osobní dary" u příležitosti narozenin, svátku nebo Vánoc ve výši 1700Kč pro nejmladší, 2140 Kč pro děti od 13 do 15 let a nejstarší 2450 Kč. My dětem finančně na kapesné nepřispíváme, ale plníme jim například jejich opodstatněná přání spojená se studium, s trávením volného času nebo se zdravotními pomůckami, které nehradí pojišťovna. hezký den!
Dobrý den, paní Tkadlecová, smekám před tím, jak záslužnou práci děláte. Když jste začínala pracovat s dětmi, bylo těžké se vyrovnat se všemi těmi jejich osudy? A nepřemýšlela jste třeba o tom, že byste si všechny ty děti nejradši vzala domů? Díky za odpověď a přeji hezký den. (Honza)
Foto
Dobrý den, Honzo,děkujeme za podporu! :) Vyrovnat se s tím človek asi jakžtakž může, ale stejně, když ty příběhy slyším, tak mám často husí kůži. Ty děti si mnohdy prošly tím, co my asi neumíme představit. Je třeba ale myslet na to, že naším úkolem není litovat je kvůli jejich minulosti, ale nastartovat je do jejich lepší budoucnosti. Brát si je domů chci pravidelně při každé návštěvě dětského domova, to je jasná věc! :) hezký den!
Stane se, že se z dítěte z dětského domova stane bezdomovec?(Míša)
Foto
Dobrý den, Míšo, děkuji za otázku. To se bohužel stát může, nedokážu Vám ovšem říci přesné číslo. Děti při odchodu mohou dostat ze zákona maximálně 25 000Kč a pokud nejdou nejprve například do startovacího bytu, nemají zaměstnání a nemají opravdu nikoho, kdo by jim pomohl, tak se to stát může. My se snažíme děti co nejvíce podporovat ve studiu a motivovat je, aby neodcházeli z dětského domova předčasně, abychom eliminovali právě i toto riziko. Hezký den!
Může člověk z děcáku vystudovat vysokou školu?(Iva)
Foto
Dobrý den, Ivo, děkuji za otázku. To určitě může a my jsme rádi, že už několik vysokoškoláků podporujeme a doufáme, že jich bude přibývat! :) Hezký den!
Dřív jsme s rodičema nakupovali dárky pro děti z DD přes ČRo, ale pak už bylo úplně nereálné ta přání plnit. Třeba telefony, které naši nekoupili ani mně a podobně. Vím, že teď se do těchto akcí zapojují hlavně firmy a bohatí lidé. Nakonec tu akci ČRo zrušil kvůli tomu, že dárky už byly příliš nákladné. Mají děti nějaký limit, co si můžou přát?(Asp)
Foto
Dobrý den, my každoročně pořádáme pro děti Strom splněných přání, kde si děti mohou přát cokoliv bez limitu z naší strany. Často ale interní limit nastaví dětský domov. Je pravda, že dárky jsou často finančně velmi náročné, ale je třeba si uvědomit, že děti z dětských domovů se nijak neliší od svých vrstevníků a přejí si to, co jejich vrstevníci...Nutno dodat, že my zároveň dětem negarantujeme, že se jim jejich přání splní. Víte, je těžké je za to soudit. Ve fungující rodině dítě často ví, kde je jeho limit (nebo mu je tento limit sdělen..:) ), v dětském domově děti rodinný život a možnosti nepoznají. Hezký den!
Dobrý den, proč zůstávají děti v domovech až do dospělosti? Je u nás nedostatek adoptivních rodičů? Nebo tam zůstávají jen problémoví jedinci?(Klára)
Foto
Dobrý den Kláro, děkuji za otázku. Předně musíme rozlišit, zda máte na mysli adoptivní rodiče nebo pěstounské rodiče. Adoptovat si lze dítě, které je tzv. právně volné - tedy že nemá biologické rodiče. Pěstouni se starají o děti, které svoje biologické rodiče mají, ale ti se o ně nemohou z různých důvodu adekvátně starat. Děti jsou pak umístěny do dětského domova nebo do pěstounské rodiny, a pokud se situace biologických rodičů zlepší, mohou se vrátit do rodiny nebo zůstat v dětském domově či v pěstounské rodině až do dospělosti.Pěstounů skutečně stále není dostatek. Hodně lidí si myslí, že v dětských domovech jsou jenom malinké děti, ale děti se do dětských domovů dostávají většinou až po 10. roce života či později. Rodina už si to pak více rozmyslí, jestli se chce starat o puberťáka, který má bohužel často špatné návyky z původní rodiny. A nutno říci, že tyto děti často ani do jiné rodiny jít nechtějí. Pěstounké rodiče může odrazovat i fakt, že musí být v kontaktu s biologickými rodiči dítěte, což občas není úplně lehké. Pokud byste o tom chtěla vědět více, neváhejte se na nás obrátit, je to téma na delší vyprávění! :) Každopádně děti mohou být v dětském domově do 18 let a pokud studují, tak až do 26let. Hezký den!
Dobrý den, skutečně nikdo (mimo vás) dětem v dětských domovech nezaplatí rovnátka?(Tereza H.)
Foto
Dobrý den, Terezo, obávám se, že spíše ne. Rovnátka jsou poměrně nákladná záležitost na to, aby to hradil dětský domov...Ten pak má možnost obrátit se ještě i na jiné organizace či oslovit zubní ordinace s prosou o podporu formou materiálního plnění.
Dobrý den, když člověk daruje domovu peníze, má možnost nějakým způsobem kontrolovat nakládání s nimi?(Tomáš )
Foto
Dobrý den, Tomáši, děkuji za dotaz. Záleží to asi na každém domovu, jak prokazuje nakládání s finančními dary. V naší organizaci to funguje tak, že vždy podporujete konkrétní dítě a příspěvky dárců jsou ze 100% využity právě pro Vámi vybrané dítě.Dárce si to pak může jednoduše kontrolovat.
Dobrý den, jak snadné (složité) je pro dítě dostat se do dětského domova? Může se tak stát i proti jeho vůli, nebo naopak když si to přeje a má přitom rodinu?(Děkuji)
Foto
Dobrý den, děkuji za dotaz.Samozřejmě, že děti se dostávají do domova proti své vůli - často žijí v takových podmínkách, že třeba ani nedokáží vyhodnotit, že může existovat něco lepšího, kde budou mít třeba teplé jídlo a svoji postel. Navíc tyto děti, ačkoliv jsou rodiče třeba úplně bez zájmu o ně, své rodiče i nadále bezmezně milují..pořád je to jejich maminka a tatínek... Máme ale i stále více případů, kdy už starší dítě dokáže svoji situaci vyhodnotit,a pak je v dětském domově na vlastní žádost.
Dobrý den, kolik peněz či materiální podpory vlastně dostanou děti při odchodu z dětského domova ze zákona?(Petr K.)
Foto
Dobrý den, Petře, děkuji za dotaz. Děti mohou ze zákona dostat až 25 000 Kč. Zápeží pak ale na rozhodnutí a možnostech dětského domova, kolik ve skutečnosti dostanou. Hezký den
Dobrý den paní Tkadlecová, zajímá mě, jak děti učíte hospodařit s financemi a postavit se na vlastní nohy. Tj. jak se učí, že si musí najít práci, bydlení, odložit peníze na nájem, jídlo, do rezervy? Že se nemohou spoléhat na to, že o ně bude postaráno, oblečení doveze např. Tereza Maxová apod. (Adriana)
Foto
Dobrý den, Adriano, děkuji za dotaz.Toto je spíše v kompetenci přímo dětského domova. Naše organiazce pořádá 2x ročně pro studenty, které podporujeme, tzv. Stipendijní víkend, kde vždy zveme odborníky na Vámi vyjmenovanou problematiku, aby je upozornili na úskalí samostatného života. Ta realita pak samozřejmě nebude tak jednoduchá, jak se ,,to řeklo" na přednášce, ale věříme, že pokud tyto děti budeme podporovat a povzbuzovat, mohou vstup do samostatného života zvládnout. Což už se nám i několikrát potvrdilo!
Jak se dětem z děckého domova pomáhá,když nadejde čas odejít...mám informce,že dostanou 10tisíc v hotovosti,či výbavu v té samé výši.Nezřídka se vrací domů.odkud byly odebrány,tam jim vše seberou a oni jsou pak bezprizorní.(Marta Šlapalová)
Foto
Dobrý den, děkuji za otázku. Děti mohou dostat až 25000Kč jako ,,odchodné", ale je to na rozhodnutí a možnostech dětského domova, kolik ve skutečnosti dostanou.Výbavu dostat nemusí vůbec, to není povinnost dětského domova. Máte pravdu, že se stává, že děti se vrátí do původní rodiny, kde opět o všechno přijdou. My tyto děti podporujeme v rámci projektu Podporuj mě, kde dětem dárci spoří peníze, které mají k dispozici při odchodu z dětského domova - jsme zároveň garantem účelného využití, a proto tyto peníze dětem vyplácíme postupně a na opodstatněné věci - třeba první nájmy, vybavení bytu apod. Dětem, které odchází z domova, rovněž poskytujeme tzv. Startovací balíček, který obsahuje základní vybavení domácnosti (např. povlečení, žehlička, varná konvice, drogistické zboží, varná konvice, nádobí atd.) v hodnotě přes 20000Kč. tyto balíčky jsou ale určeny pouze pro děti, které se nevrací di původní rodiny.
Jak deti v domovech masturbuji ? Mají svoje soukromí ? Jak to řešíte?(Petr Vosáhlo )
Foto
Dobrý den, tak to je ostrá otázka na rozjezd...:) V dětských domovech to funguje tak, že děti bydlí na tzv. skupinkách - dá se říci, že samostatných bytech, kde je jich maximálně 8. Starší děti mohou mít i vlastní pokoje a to už je pak na nich, jak tam své soukromí využívají :) Hezký den!