Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Domácí ekonomka radí: 7 rad, jak hned začít šetřit

Domácí ekonomka, nový projekt Blesku
Domácí ekonomka, nový projekt Blesku  (Autor: Profimedia, Blesk)
Autor: David Vaníček, Andrea Ulagová - 
27. srpna 2015
14:00

Začít skutečně šetřit je běh na dlouhou trať, nicméně máme pro vás sedm užitečných rad, které vám pomohou šetřit okamžitě. Začněte např. u mobilních operátorů, energií a sledujte slevové nabídky obchodů.

1. Zbavte se hned výdajů, které nepotřebujete! Platíte třeba 2 tisíce měsíčně za členství ve fitness a dostanete se tam sotva jednou? Zkuste cvičení doma nebo běhání, základní vybavení vás vyjde na pár tisíc a vydrží celý rok.

2. Sledujte tarify mobilních operátorů, spočítejte odeslané SMS, provolané minuty a najděte si levnější tarif na míru. Vyjednávejte s operátory o výhodnější ceně, případně operátora vyměňte.

3. Hospodařte rozumně s energiemi. Třeba na ohřev jednoho litru vody spotřebujete 0,1 kWH, když použijete rychlovarnou konvici, zatímco elektrický vařič potřebuje na stejné množství 0,26 kWh. Ročně se tak dá ušetřit několik stovek korun.

4. Sledujte výši úvěrů a sazby, v případě, že objevíte lepší sazbu, refinancujte úvěr. Řada bank tuto službu nabízí zdarma.

5. Raději investujte jednorázově do úsporných a dražších spotřebičů. Třeba indukční deska je při vaření až o 50 % úspornější než sklokeramická.

6. Sledujte ceny pohonných hmot, rozdíly v jednom regionu jsou až několik korun.
Sledujte slevové nabídky supermarketů a hypermarketů, potraviny často nabízejí v akci za ceny pod výrobními náklady.

7. Neberte na nákupy děti, často vás přemluví, abyste utratili víc za sladkosti. „Některé řetězce umísťují zboží do úrovně dětských očí a často u pokladen, je to pro ně velké lákadlo,“ říká psychoterapeut Petr Jarolímek.

Video Domácí ekonomka - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený, Matěj Šrám
Video se připravuje ...