Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odhalení lékařů v Blesk Ordinaci v Opavě: 7 zhoubných nádorů kůže, cukrovky, rizikový vysoký tlak

Aktualizováno -
7. června 2019
09:00
Autor: Iva Dvořáková, rys - 
7. června 2019
05:14

Blesk Ordinace a lékaři ze Slezské nemocnice vyšetřili za slunného dne velký počet návštěvníků. Odhalili velmi závažné zdravotní potíže. Našli 7 zhoubných nádorů kůže, 10 závažných plicních onemocnění, mnoho lidí s vysokým tlakem, 15 lidí s hraničním nitroočním tlakem, 2 osoby, které nevěděly, že mají cukrovku.

Stovky vyšetření

Lékaři se vůbec nezastavili. Čtyři stovky lidí si nechaly změřit tlak a půlka z nich ho měla vyšší. Na znaménka si vystálo frontu 300 osob, 7 z nich slyšelo diagnózu rakovina kůže, z toho dva lidé měli závažný melanom. Dlouhá fronta se vinula okolo stánku s vyšetřením diabetu, 350 lidem vyšetřily lékařky cukr z kapky krve.

Vyšetření plic trvalo delší dobu, přesto 150 lidí čekalo trpělivě na to, až jim bude změřena a vyhodnocena kapacita plic. Lékařky v deseti případech vyslovily podezření na chronickou obstrukční plicní nemoc. Pozvaly je spolu s dalšími dvaceti lidmi s nedostatečnou plicní kapacitou na vyšetření. Fronta se tvořila i u měření očního tlaku, které absolvovalo 150 zájemců.

Primátor si vyzkoušel záchranu dítěte

Aktivně se zúčastnil Blesk Ordinace opavský primátor Tomáš Navrátil. Ve stánku dětských lékařů si vyzkoušel resuscitaci nejmenších dětí. „Jsem rád, že jsem díky této akci měl možnost si to vyzkoušet,“ prozradil Navrátil s tím, na modelech dětí se ničeho nebál. „V reálu bych se ale asi obával, abych tomu děťátku neublížil,“ konstatoval primátor. „Jsem opravdu nadšen z projektu deníku Blesk, který skutečně ukazuje lidem možnosti prevence a přináší osvětu,“ pochválil akci Blesk Ordinace primátor Navrátil.

„Těší mne, jaký je tu o náš stánek zájem a že chodí hlavně děti, které mají odvahu a chtějí se něco naučit,“ řekl primář dětského oddělení tamní nemocnice Dalibor Hudec.

VZP platí stamiliony za seniory i děti

Lidé u stánku VZP se nejvíce zajímali o příspěvky a benefity. Jedna návštěvnice se ovšem zeptala na to, za jaké pacienty pojišťovna loni zaplatila nejvíc peněz. „VZP v roce 2018 zaplatila za 20 nejnákladnějších pacientů 347,73 milionu korun. Tato částka překročila o 5,5 milionu korun dosavadní historické maximum z roku 2016. Nejdražší pacient nás stál 74,12 milionu korun, léčil se s hemofilií a pochází z Jihomoravského kraje. Je to vůbec nejdražší pojištěnec v Česku vůbec. Nejmladší z první dvacítky nejdražších pacientů byla vloni dvouletá holčička, nejstarší pak dva muži ve věku 77 let. Celkem 94 % nákladů na léčbu tvoří výdaje za léky,“ vypočítal náklady mluvčí Oldřich Tichý.

Blesk Ordinace příště v Praze!

Pilotní ročník projektu Blesk Ordinace vyvrcholí příští středu 12. června pátým a letos posledním zastavením, tentokrát v Praze na Karlově náměstí. Zde budou mít ordinace lékaři a sestry Všeobecné fakultní nemocnice.

VIDEO: Vyšetření mamografem.

Video  Vyšetření mamograf  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Partneři Blesk Ordinace Partneři Blesk Ordinace | archiv