Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Až 40 % žen nechodí na mamograf, 1900 ročně umírá! Jak probíhá vyšetření krok za krokem?

Rakovina prsu u nás ročně zabije na 1900 žen.
Rakovina prsu u nás ročně zabije na 1900 žen.  (Autor: archiv)
Autor: red - 
4. června 2019
14:52

Každý rok v České republice rakovinou prsu onemocní více než 7 000 žen a za stejné období jich kolem 1 900 na tuto nemoc umírá. Statistika přitom jasně dokazuje, že pokud se podaří nádor zachytit v počátečním stádiu, je šance na vyléčení větší než 90 %!

„V České republice je v současné době proscreenovanost žen přibližně 60 % – stále je tedy mezi námi velký počet těch, které na screeningové mamografické vyšetření z jakéhokoliv důvodu (časový, strach či neinformovanost) nechodí,“ vysvětluje Mgr. Žaneta Honová, MBA, DBA manažerka Mammocenter EUC.  

Mamografické vyšetření

Mamografie je efektivní a zcela bezpečná metoda vyšetření prsů. Jejím hlavním cílem je včasné odhalení nádoru, aby mohla být případná léčba zahájena co nejdříve. Dnešní moderní přístroje navíc umožňují pořízení snímků ve vyšší kvalitě s využitím minimální dávky záření. Také umožňují výrazně nižší míru stlačení prsu při snímkování.

Kdo má na vyšetření nárok?

Na bezplatné screeningové mamografické vyšetření má v České republice nárok každá žena od 45 let věku v intervalu dvou let. K jeho absolvování je třeba získat doporučení od praktického lékaře nebo gynekologa. Ženy ve věku 40–44 let mohou vyšetření podstoupit i bez žádanky za přímou úhradu.

„Screeningové mamografické vyšetření se provádí na akreditovaných screeningových mamografických pracovištích, kterých je v současné době na území České republiky 67. Zdravotnická skupina EUC a.s. vlastní 12 z nich. Všechna tato pracoviště jsou vybavena špičkovými zobrazovacími přístroji, s nimiž pracují vysoce erudovaní lékaři a radiologické asistentky,“ říká Žaneta Honová. 

VIDEO: Podívejte se, jak vyšetření mamografem probíhá.

Video  Vyšetření mamograf  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Objednání

Na screeningové mamografické vyšetření je nutné se objednat na jednom z akreditovaných screeningových mamografických pracovišť osobně, telefonicky či prostřednictvím portálu www.eucmamocentrum.cz

„Toto vyšetření by neměla podstupovat žena před menstruací. Důvodem je především zvýšená citlivost a bolestivost prsů v tomto období,“ říká Žaneta Honová. Během domlouvání termínu může být žena dotázána, zda toto vyšetření dříve neabsolvovala na jiném pracovišti. Tato informace je stěžejní, protože lékaři porovnávají staré snímky s nově pořízenými, aby zjistili případné změny v prsu.

Jak vyšetření probíhá?

Vyšetření provádí radiologická asistentka s pomocí mamografického přístroje. Je důležité, aby se klientka před vyšetřením svěřila se svými problémy, jež mohou ovlivnit jeho průběh (např. že špatně slyší, bolí ji rameno nebo má strach), asistentka pak může zvolit vhodný přístup.

„Celkem se provádí 4 snímky, na každý prs dva. Prs je nutné co nejvíce vytáhnout od hrudní stěny a následně stlačit. To může být pro klientky nepříjemné, ale je velice důležité. Ženy by měly vědět, že pokud pro ně bude komprese bolestivá či nepříjemná, nesmí se bát tuto skutečnost sdělit asistentce,“ radí Žaneta Honová.

Po vyšetření asistentka vyhodnotí technickou stránku snímků. Klientka je informována, jakým způsobem obdrží výsledek vyšetření. „Dle zvyklostí jednotlivých pracovišť také obdrží zvací kartičku s doporučeným datem příštího mamografického screeningu (za dva roky) a brožurku, jak si doma provádět pravidelné samovyšetření prsů,“ dodává Žaneta Honová. 

Sdělení výsledků

Mamografické snímky vyhodnocují nezávisle na sobě dva lékaři. Pracoviště určí, zda si klientky počkají na výsledek na místě, nebo se jej dozví až od svého indikujícího lékaře.  „V případě, že se lékaři shodnou na nutnosti dovyšetření, mělo by proběhnout co nejdříve po mamografickém screeningu,“ uzavírá Žaneta Honová.

Seznam 12 akreditovaných screeningových moderně vybavených pracovišť zdravotnické skupiny EUC a.s. naleznete na www.eucmamocentrum.cz

 VIDEO: S rakovinou prsu se léčila i paní Radka. Jak nemoc odhalila?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Barca01 ( 5. června 2019 07:09 )

Přesně tak.Na tuto prevenci také několik kamarádek i doplatilo, po tom super snímkování do měkkých tkání už tu pár let nejsou.

Sibyla ( 4. června 2019 15:20 )

Švýcaři již mamograf nedoporučují - rizika jsou totiž větší než přínosy.
Ale samozřejmě, jde hlavně o peníze za vyšetření, tak proč ho nedoporučovat, že?

Zobrazit celou diskusi