Gynekologie

Kromě běžného vyšetření by měl lékař provést i stěr z děložního čípku a provést cytologické vyšetření. Výsledky ale nejsou vždy stoprocentní. Například u karcinomu děložního hrdla odhalí až přednádorové změny. To už ale může být pozdě.

Můžete však požádat o takzvaný HPV DNA test. Počítejte s tím, že si jej budete muset zaplatit, stojí kolem tisíce korun. „Výsledek testu HPV DNA určuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku mimořádně přesným způsobem,” vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.

„Nepodceňujte pravidelné prohlídky a prevenci ani v pokročilejším věku, nejčastěji je pozdní stadium rakoviny diagnostikováno právě starším ženám, které prohlídky opomíjely.“

Rakovina děložního čípku patří mezi nejběžnější a nejnebezpečnější zhoubná onemocnění v ČR. Každý den u nás na tuto nemoc zemře jedna žena.

Mamograf

Rakovina prsu je u žen v Česku také velice častým onkologickým onemocněním. Proto pojišťovna hradí ženám od 45 let vyšetření na mamografu jednou za dva roky. Pokud máte ve své rodinné anamnéze více případů rakoviny prsu, automaticky patříte do skupiny žen, které by měly chodit na vyšetření prsu jednou ročně od 25 let.

Test okultního krvácení do stolice (TOKS)

Toto vyšetření asi nezní zrovna příjemně, ale je zcela bezbolestné a jednoduché, obnáší pouze odběr vzorku stolice. A ten můžete provést sama v klidu a pohodlí domova a pak ho jen odnést svému praktickému lékaři. Výsledky vám lékař sdělí ihned. Chemická analýza dokáže odhalit stopy krve, které běžně nemáte šanci vidět pouhým okem. Pozitivní výsledek může totiž signalizovat zhoubný nádor střev.

Oční

Navštívit svého očního lékaře se dospělým doporučuje každé dva roky. „Preventivní prohlídka slouží nejen ke stanovení dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, například zeleného zákalu. Pokud se léčba promešká, může být i pozdě,“ upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Velkým strašákem je i šedý zákal, je nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Kvůli pozvolnému nástupu jej ani nemusíte zaznamenat, avšak díky prevenci lze nemoc podchytit v zárodku. Šedý zákal je choroba spojená s věkem. K jeho rozvoji ale může přispět i větší dioptrická vada, cukrovka nebo úraz oka. Mírný stupeň šedého zákalu má prakticky každý ve věku nad 65 let.

Stomatologie

Preventivní prohlídky hradí pojišťovny dvakrát ročně. Lékař by vám měl také zhodnotit změny v dutině ústní, které by mohly signalizovat přednádorové či nádorové stavy nebo jiná onemocnění. Ideálně by měl udělat i rentgenový snímek, aby odhalil případné skryté komplikace a onemocnění. A mohl tak například zabránit ztrátě zubu.

Epicentrum: V Česku klesá spotřeba antikoncepce, mohou za to mýty?

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum: V Česku klesá spotřeba antikoncepce, mohou za to mýty?  Blesk TV